În Duminica a XXXV-a după Rusalii, la 19 februarie 2023 Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o nouă vizită pastorală în parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Cărpiniş, Protopopiatul de Sânnicolau Mare. Ultima vizită a Preasfinţiei Sale în această parohie a avut loc recent, la 6 noiembrie 2022 cu ocazia sărbătoririi hramului acestei parohii. Episcopul a fost însoțit de către Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj. Motivele principale ale vizitei au fost: celebrarea Sfintei Liturghii şi sărbătorirea aniversării a 25 de ani de preoţie a Părintelui Ilie Tomoiagă, parohul locului.

La sosirea în parohie, ierarhul a fost întâmpinat în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către Părintele Dumitru Crişan, Protopop de Sânicolau Mare, de pr. paroh Ilie Tomoiagă şi de alţi preoţi. Credincioşii i-au oferit episcopului buchete de flori şi l-au întâmpinat cu tradiţionala pâine şi sare.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de către Preasfinţitul Alexandru. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general; pr. Dumitru Crişan, Protopop de Sânicolau Mare, pr. Ioan Brândău, paroh la Budinţ, pr. Ioan Rad, paroh la Coşarii, Traian Ardelean, paroh la Periam şi pr. Ilie Tomoiagă, parohul locului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a vorbit pe marginea Evangheliei duminicii de rând: Dreapta Judecată sau Judecata de obşte. Episcopul a subliniat faptul că despre Judecata de obşte se aminteşte în mai multe locuri la celebrarea Sfintei Liturghii. Un prim exemplu este cel al ieşirii preotului cu Sfânta Evanghelie când cantorul rosteşte Fericirile: „Întru împărăţia Ta, când vei veni, pomeneşte-ne pe noi, Doamne!” În alt moment al Sfintei Liturghii, preotul rosteşte ectenia prin care cere de la Domnul: „răspuns bun la Înfricoşătoarea Judecată”. De asemenea, la rostirea Crezului rostim: „şi iarăşi va să vină cu mărire să judece pe cei vii şi pe cei morţi, a căreia Împărăţie, nu va avea sfârşit”. În rugăciunea de după cuminecare îl rugăm pe bunul Dumnezeu ca la „înfricoșătoarea şi a doua Sa venire, să ne învrednicească pe noi păcătoşii a sta de-a dreapta Măririi Sale.

Preasfinţitul Alexandru a subliniat faptul că Dumnezeu pune mare accent pe faptele pe care le facem zilnic şi pe modul în care ne trăim viaţa socială. „Noi, dacă facem fapte bune” a spus ierarhul, „să le facem şi cu gândul că aşa ne învaţă Isus Cristos, să facem faptele bune şi să iertăm. Dacă cei care conduc destinele omenirii s-ar orienta să conducă după Învăţătura lui Isus Cristos, nu ar mai fi războaie şi lumea ar tolera, ar trece cu vederea, ar ierta. Ar fi pace în întreaga lume, pace care place lui Dumnezeu”.

Episcopul a amintit de suferinţa Bisericii Române Unite şi de faptul că şi după Revoluţia din decembrie 1989, încă nu au fost retrocedate multe biserici şi bunuri imobile confiscate în anul 1948. Se cunoaşte că singura excepţie a fost în Banat unde Mitropolitul ortodox al Banatului, Nicolae Corneanu de pie memorie a retrocedat toate bunurile Bisericii Române Unite care se aflau pe teritoriul de jurisdicţie al Înaltpreasfinţiei Sale. „Să dea Dumnezeu ca toată lumea să se mântuiască şi să poată da răspuns bun la înfricoşata judecată a lui Cristos” a concluzionat Preasfinţia Sa Alexandru.

În continuare episcopul a prezentat câteva repere din istoria parohiei, amintindu-i pe preoţii care au slujit de-a lungul timpului în această parohie. L-a felicitat în mod deosebit pe Părintele Ilie Tomoiagă atât pentru activitatea depusă în cei 14 ani de când păstoreşte parohia Cărpiniş, cât şi pentru cei 25 de ani de preoţie, recent aniversați. PS Alexandru a menţionat că îl cunoaşte pe părintele paroh Ilie din vremea când acesta urma studiile Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Baia Mare (anul 1991). În vremea aceea Preasfinţia Sa era Vicar general al Eparhiei de Maramureş care era condusă de episcopul Lucian Mureşan, astăzi, Cardinal şi Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Preasfinţitul Alexandru i-a înmânat Părintelui Paroh Ilie, o Diplomă de Excelenţă la aniversarea a 25 de ani de preoţie, în semn de apreciere pentru constanta mărturisire a credinţei Catolice şi a activităţii pastorale. De asemenea episcopul i-a oferit cartea: „Albumul foto Pictura Catedralei Greco-Catolice de Lugoj” lucrare editorială realizată în condiţii grafice excepţionale.

„Aducem mulţumire lui Dumnezeu prin Preacurata Fecioară Maria, pentru toate darurile primite”. Adresându-se Părintelui sărbătorit, episcopul a spus: „Rugăm pe Isus Cristos ca şi în continuare să te ocrotească cu noi haruri atât în viaţa ta preoţească cât şi în viaţa familiei tale”.

În încheiere PS Alexandru a salutat prezenţa credincioşilor veniţi din împrejurimi precum şi celor veniţi din Maramureş (locul de origine al părintelui paroh).A mulţumit d-lui Marcel Popa, primarul comunei Cărpiniş, pentru participarea împreună cu familia sa, la evenimentul parohiei Greco-Catolice din Cărpiniş.

Părintele paroh Ilie a mulţumit în primul rând lui Dumnezeu şi Preacuratei Fecioare Maria apoi Preasfinţitului Alexandru, Mons. Angelo-Narcis Pop, preoţilor concelebranţi, d-lui primar şi familiei sale. A mulţumit celor care s-au ostenit să-i ofere cadou un rând de veşminte preoţeşti cu ocazia împlinirii a 25 de ani de preoţie. Nu în ultimul rând a mulţumit tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la bucuria acestui eveniment.

Credincioşii i-au oferit părintelui Ilie un frumos buchet de flori cu această ocazie.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă la căminul cultural din localitate unde au fost invitaţi toţi cei care au luat parte la Sfânta Liturghie.

Raimondo-Mario Rupp

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept