La aniversarea hirotonirii preoțești, Episcopul de Cluj-Gherla a vorbit credincioșilor despre Biserică, loc al împărtășirii cu Darul lui Dumnezeu, despre Familia Bisericii, ca și comuniune în iubirea lui Dumnezeu.

Au fost binecuvântate crucile de la intrarea în biserică și noile icoane care împodobesc sfântul lăcaș.

S-a celebrat, și la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, Ziua Mondială a Bunicilor și a Persoanelor vârstnice.

Duminică, 23 iulie 2023, „a Vindecării orbilor și a mutului din Capernaum”, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a vizitat parohia greco-catolică Săliștea Nouă, com. Baciu. Ierarhul a fost primit în mod tradițional, cu pâine și sare, de copii în port popular și a fost salutat de pr. paroh Aurel Ana, de pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, de preoții veniți din Cluj-Napoca și din alte localități.

La întâmpinarea Păstorului Eparhiei de Cluj-Gherla, în fața bisericii parohiale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” s-a aflat întreaga comunitate de credincioși din Săliștea Nouă și cei veniți din alte părți, împreună și cu autorități locale și centrale, cu toții uniți în trăirea credinței. Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată în biserica împodobită cu icoane – „ferestre” către sfinți și către scene din Sfintele Evanghelii. Trei icoane adăugate recent au fost binecuvântate cu apă sfințită de Preasfinția Sa Claudiu la încheierea celebrării.

La Sfânta Liturghie arhierească au slujit, alături de Episcop și de preoți, diaconul Lucian Ovidiu Marișca, ipodiaconul Mihai Radu Andrei, studenții teologi: Romulus, Ionuț, și, în strană, Emanuel și Romeo, împreună cu ei au dat răspunsurile liturgice și credincioșii.

***

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a meditat lectura duminicii, „a vindecării celor doi orbi și a mutului”, Mt 9,27-35, afirmând, din nou, nevoia de a veni la biserică pentru a păstra comuniunea cu Dumnezeu. Ceea ce pare o cerere „dificilă”, participarea la Sfânta Liturghie, a arătat că de fapt este „un dar”, deoarece, mergând la biserică, mergem în locul în care „ne aducem aminte de noi înșine”, dar, „dacă rămânem prea mult în afară, suntem ca peștii pe uscat”. Este de fapt și invitația Evangheliei duminicii, în care Isus, i-a vindecat pe cei doi orbi, care „se țineau după El strigând și zicând: Miluiește-ne pe noi, Fiule al lui David”, doar după ce a intrat în casă, și, a continuat: „despre ce casă este vorba? Evanghelia ne vorbește despre casă pentru a ne aduce aminte de biserica în care noi suntem, de biserica lui Cristos și de bisericile concrete din piatră în care ne adunăm pentru a da mărire lui Dumnezeu, pentru a-i mulțumi, pentru a-i cere ajutorul.” Biserica, o clădire care a fost consacrată, este destinată doar „la a asculta în ea glasul Domnului” și la „a i se aduce în ea mărire lui Dumnezeu”, iar biserica de zid, a mai spus Preasfinția Sa Claudiu, „ne aduce aminte de fapt de bisericile din sufletele noastre, de faptul că suntem temple ale lui Dumnezeu”.

Iar „Evanghelia ne vorbește despre ceea ce se întâmplă în timpul vieții pământești a lui Isus, pentru a ne aduce aminte că același Isus este astăzi prezent așa cum era atunci”. „Evanghelia este un cuvânt viu, este despre noi, astăzi. În acest moment, Isus vrea să ne vindece de orbire, de orbirea spirituală, care este mult mai gravă decât orbirea fizică, fiindcă, nu îl vedem de multe ori pe Dumnezeu în viața noastră, nu îl percepem, nu îl simțim prezent, ori, Isus ne spune: «Iată, Eu sunt cu voi în fiecare clipă, până la sfârșitul veacurilor»”. A amintit și „muțenia spirituală”, „acea muțenie care nu ne permite să vorbim cu Dumnezeu, să îi dăm mărire lui Dumnezeu”. Și a invitat la o cercetare a conștiinței pentru a vedea „cât timp dedicăm într-o zi dialogului cu Dumnezeu, în rugăciune?”, sau „Cât timp vorbim cu frații și surorile noastre cu cei care au nevoie de ajutorul nostru cu cei care sunt în nevoi? De multe ori, foarte puțin”, și atunci „îi cerem lui Dumnezeu să ne vindece de muțenia noastră”.

Iar, „pasajul extrem de important, este acela al credinței: dacă credem în puterea lui Isus, dacă credem că astăzi aici El este prezent, atunci, porțile îndurării, porțile Darului, se deschid pentru noi”. A îndemnat: „La Sfânta Liturghie din biserică, este un moment în care să reînnoim iubirea noastră, dragostea noastră, credința noastră. Să îi spunem și noi lui Dumnezeu, împreună cu Maica Sfântă: «Fie mie după cuvântul Tău». Este un drum pe care trebuie să îl facem, iubiți credincioși! … Să ne aducem aminte că suntem familia lui Dumnezeu și că biserica este casa noastră”.

* * *

Preasfinția Sa Claudiu s-a oprit apoi și la chemarea Sfântului Părinte Papa Francisc, care, în această zi, „a dorit să ne aducem aminte de persoanele vârstnice, de bunicii noștri. Este Ziua Mondială a Bunicilor și a Persoanelor vârstnice și, din nou”, a subliniat, „aș vrea să ne aducem aminte că suntem cu toții o mare familie și să ne aducem aminte de persoanele în vârstă, de părinții noștri în vârstă, de bunicii noștri, care ne-au adus până aici. Avem o mare datorie față de ei. Mulți am primit credința de la ei; mulți am învățat primele rugăciuni de pe buzele lor. Și astăzi, din păcate, vedem că de multe ori sunt părăsiți, abandonați… Fiindcă, avem un ritm al nostru și nu avem timp neapărat pentru ei, și atunci, mulți rămân singuri. De aceea Sfântul Părinte dorește ca astăzi să ne aducem aminte că suntem o familie, și, că aceste persoane, părinții noștri în vârstă, bunicii noștri, vârstnicii noștri, fac parte din familia noastră și că nimeni nu trebuie lăsat la o parte.”

„Mai mult, Sfântul Părinte ne invită astăzi să facem un gest pentru ei: dacă avem în familie o persoană vârstnică, dacă avem un vecin, un prieten, pe care de mult timp nu i-am căutat, să facem acest gest, să le facem o vizită, să le spunem o vorbă bună, să petrecem puțin timp împreună cu ei.” A adăugat: „Să dea bunul Dumnezeu ca persoanele în vârstă din viața noastră, părinții în vârstă, bunicii, să se simtă cu adevărat parte a familiei lui Dumnezeu”. Iar „Sfântul Părinte ne invită să facem și mai mult, Sfântul Părinte adaugă un dar al Bisericii astăzi: Biserica acordă indulgența plenară tuturor persoanelor care vor face un gest pentru o persoană în vârstă, pentru un bunic, sau un părinte înaintat în vârstă.”

A explicat: „Sfântul Părinte vrea prin aceasta să sublinieze importanța tuturor membrilor familiilor, nu doar a celor tineri, a celor care sunt în putere, a celor care pot fi utili. De multe ori, cei în vârstă nu mai pot fi utili așa cum erau și, de aceea, societatea îi pune deoparte, ca și cum nu ar mai fi atât de importanți, fiindcă nu pot să aducă ceva. Dar ei aduc cu mult mai mult decât putem noi percepe, vom ști doar în Cer toate rugăciunile pe care ei le-au adus pentru familia lor, pentru nepoții și copiii lor, pentru noi toți. De aceea, iubiți credincioși, și în Episcopia de Cluj-Gherla, ultimii ani au fost dedicați Familiei Bisericii, ca Familie a lui Dumnezeu. Suntem chemați să ne simțim cu adevărat o familie! Evanghelia de astăzi vorbește despre casă. Suntem cu toții în Casa Tatălui, suntem toți parte a Familiei lui Dumnezeu. Maica Sfântă să ne ajute să simțim toate aceste bogății pe care le avem la dispoziție și pe care de multe ori nu le folosim. Să ne aducem aminte că avem un Tată în Cer și un tată pe pământ, că avem o Mamă în Cer și mame pe pământ.”

Preasfinția Sa Claudiu a amintit la încheiere: „Luni va ajunge la Blaj relicva Sfintei Ana. Și, din nou, este un moment în care să ne aducem aminte că am fost aduși în această viață de credință de către bunicii noștri, de către părinții noștri. Să facem în așa fel încât Biserica să devină cu adevărat Casa lui Dumnezeu și Casa Familiei noastre a tuturor.”

* * *

După celebrarea liturgică, pr. protopop Mircea Marțian a dat citire rugăciunii celei de a III-a Zile Mondiale a Bunicilor și a Persoanelor vârstnice, propusă de Sfântul Părinte Papa Francisc. De asemenea, după ce a făcut rugăciune de binecuvântare, Preasfinția Sa Claudiu a sfințit cele două crucifixe din curte, situate la dreapta și la stânga intrării în biserică, precum și, revenind în biserică, a binecuvântat cu apă sfințită și icoanele noi din interior.

În continuare, gazda evenimentului, pr. Aurel Ana, a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu pentru că se află în mijlocul comunității din Săliștea Nouă, amintind că, de fapt, „fiecare parohie este a Episcopului locului, preoții sunt doar reprezentanți locali ai Episcopului”. A mulțumit tuturor preoților și credincioșilor prezenți, și celor veniți din alte părți, în special „acelora care de-a lungul timpului și-au adus prinosul de recunoștință și de iubire față de Dumnezeu prin ceea ce s-a realizat” în parohie. Despre cele două cruci cu răstignirea Domnului, care au fost binecuvântate, a spus că ele au fost ridicate pe locul altor două cruci, sfințite în urmă cu 50 de ani. Așadar, „pentru că s-a vorbit despre bunici, trebuie să vorbim și despre străbunicii care le-au ridicat pentru Domnul, și, iată, a venit rândul generației de azi să le reînnoiască”.

A amintit că biserica parohială din Săliștea Nouă „este una dintre primele biserici din zona Clujului care a fost construită (după căderea regimului comunist), și, pentru că fondurile erau puține, ea s-a realizat doar prin strădania credincioșilor din această parohie”. A adăugat: „au fost bunici și străbunici care au ridicat biserica, iată, sunt copii, nepoți, strănepoți care vin la biserică și care sperăm că vor duce mai departe credința martirilor Bisericii noastre”. Un verset din Epistola către Evrei (6,10), l-a rostit apoi ca pe o încurajare: „Dumnezeu nu este nedrept ca să uite osteneala voastră și dragostea pe care ați arătat-o pentru Numele Lui, voi care ați slujit și slujiți sfinților”.

Felicitându-l pe Preasfinția Sa Claudiu pentru aniversarea zilei de naștere, cu o zi înainte, și în 23 iulie a celor 28 de ani de la hirotonirea întru preoție, pr. Aurel Ana a oferit Ierarhului, mai întâi un „cadou spiritual”, evocând cuvinte inspirate de Domnul – ale călugărului Mihai Neamțu – «unchiul» Mihai, pe care, la fel ca Preasfinția Sa Claudiu, l-a cunoscut la rândul său, și un citat din Cartea Regilor (6,16-17) – prin care a transmis un mesaj de speranță pentru Biserică, și pentru credință, privind spre viitor. Din partea credincioșilor din Săliștea Nouă, pr. paroh a oferit Preasfinției Sale Claudiu, ca amintire, o icoană a Maicii Sfinte și apoi, întreaga comunitate a cântat Ierarhului „La mulți ani”.

Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit pr. paroh, a mulțumit tuturor „pentru că ne-am putut privi în ochi și am putut să dăm mărire lui Dumnezeu împreună”. A spus: „De multe ori ne rugăm unii pentru alții de la distanță și asta e familia lui Dumnezeu, să ne purtăm în rugăciune… dar, e frumos și să ne vedem față la față cei care ne rugăm unii pentru alții, să ne descoperim chipurile. Mai ales într-o lume în care mulți își găsesc prieteni doar pe internet, să ne aducem aminte de frumusețea vederii față la față.” Și a dat binecuvântare tuturor.

Scurt istoric al parohiei Săliștea Nouă.

Conform Șematismului din 1947, comunitatea greco-catolică (240 de suflete) din Săliștea Nouă forma o filie a parohiei Chinteni. Se amintește o vizită canonică, la 20 iunie 1932, a Episcopului Iuliu Hossu, acum fericit martir, atât în parohia Chinteni, cât și în filia Săliștea Nouă.

După 1990, credincioșii parohiei greco-catolice Săliștea Nouă, s-au rugat un timp într-o biserică veche de lemn, în stil maramureșean, adusă (în 1970) din satul Buzaș, jud. Sălaj. Biserica parohială actuală, cu hramul Sfinților Petru și Pavel, edificată până în anul 1997 (ctitor fiind pr. Romulus Silaghi), a fost sfințită la 24 august 1997, de Înaltpreasfinția Sa Arhiepiscopul ad personam George Gutiu. Un moment semnificativ pentru parohia Săliștea Nouă a fost și data de 3 aprilie 2016, când Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu a binecuvântat biserica, la finalizarea unor lucrări de renovare și reparații capitale.

Duminica de 23 iulie 2023, a fost o nouă zi de bucurie pentru comunitatea credincioșilor din Săliștea Nouă, prin vizita pastorală a Episcopului de Cluj-Gherla, cea dintâi a Preasfinției Sale Claudiu în localitatea veche și totuși nouă, în prezent majoritar greco-catolică (datele istorice arată că, în urma unei devastări, din sec. al XIII-lea zona a rămas nepopulată până în a doua jumătate a sec. al XIX-lea), o localitate mică dar înfloritoare și, deși situată în apropierea orașului, adevărată oază de pace și liniște.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept
Galerie de imagini