Comunitatea greco-catolică din Uivar, Protopopiatul de Sânicolau Mare, și-a sărbătorit, vineri 19 martie, hramul bisericii „Sfântul Iosif”. Evenimentul s-a bucurat de vizita Preasfințitului Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, care a fost însoțit de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj. Ultima vizită pastorală în această parohie a fost efectuată de Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj, la 17 martie 2019.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de Preasfinţitul Ioan. Alături de Preasfinția Sa au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Dumitru Crișan, Protopop de Sânnicolau Mare și paroh la Comloșu-Mare și Jimbolia, pr. Sergiu Soica, paroh la Sânnicolau Mare, pr. Ilie Tomioagă, paroh la Cărpiniș și pr. Ieronim Romocea, parohul locului.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Ioan a vorbit despre textul Evangheliei, dar și despre ocrotitorul acestei parohii, Sfântul Iosif.

Preasfinţitul Ioan a transmis salutul şi binecuvântările Preasfinţiei Sale Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj.

Părintele paroh Ieronim a mulțumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulțumit: Preasfințitului Ioan pentru vizita pastorală. A mulţumit participanţilor: Mons. Angelo şi preoţilor care au concelebrat precum şi oficialităților locale. Nu în ultimul rând a mulţumit credincioşilor din parohie pentru buna organizare a evenimentului.

* * *

Parohia Uivar. Scurtă istorie. În comuna Uivar nu a existat parohie greco-catolică înainte de 1948. De-a lungul vremii în localitate s-au stabilit familii de greco-catolici venite din Ardeal, care au frecventat biserica romano-catolică, datorită faptului că Biserica Greco-Catolică din România era scoasă în afara legii. Parohia a fost înfiinţată după anul 1990. Prin bunăvoinţa Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara în special a ES Sebastian Kräuter şi ulterior a ES Martin Roos, Sfânta Liturghie s-a celebrat în biserica romano-catolică. Timp de 20 de ani, cel care a asigurat serviciile religioase pentru comunitatea unită din Uivar în rit bizantin, a fost pr. prot. on. Mihai Vereş, capelan al Sfântului Părinte. Din motive de sănătate şi de vârstă, Părintele Mihai s-a pensionat şi a cerut retragerea din funcţia de paroh al comunităţii din Uivar. Preasfinţitul Alexandru a numit în toamna anului 2012 un nou lucrător în Via Domnului pentru această comunitate pe pr. Mircea Ioan Romocea cu numele de călugăr Ieronim, fost superior al comunităţii Ordinului Bazilian. Cu aprobarea Sfântului Scaun pr. Romocea a fost încardinat în Eparhia de Lugoj dorind să-l slujească în continuare pe Dumnezeu ca preot paroh. Părintele Mihai Vereş nu s-a retras total din activitatea preoţească ci s-a stabilit în localitatea Radna fiind în continuare la dispoziţia nevoilor pastorale din zonă.

În anul 2014 au început lucrările de construcție a noii biserici. În anul 2018 lucrările au fost finalizate iar biserica a fost sfinţită de Preasfinţitul Alexandru Mesian, la 26 august 2018.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj