Papa Francisc urmează să viziteze cea de-a treia țară estică, majoritar ortodoxă, în interval de o lună la începutul lunii iunie, călătorind în România la doar câteva săptămâni după ce a vizitat Bulgaria și Macedonia de Nord.
Dincolo de dimensiunea sa ecumenică, călătoria din perioada 31 mai – 2 iunie va avea ca scop petrecerea timpului de către Pontif împreună cu o comunitate catolică minoritară și diversă, formată din catolicii de rit latin și cei de rit bizantin.
Unul dintre cele mai importante momente ale călătoriei va avea loc în ultima zi, în care Papa călătorește la sediul central din Transilvania al Bisericii Greco-Catolice Române (n .t. sediul Arhiepiscopiei Majore de la Blaj), pentru a beatifica șapte episcopi ai secolului XX, care au fost persecutați de către autoritățile epocii comuniste din țară și au murit în închisoare după ce au refuzat să renunțe la credința lor.
Episcopul John Michael Botean, care conduce singura eparhie a Bisericii Greco-Catolice Române din străinătate, a declarat că această călătorie va fi “foarte, foarte importantă” pentru comunitatea sa. Preasfințitul Botean, care conduce Eparhia Sfântului Gheorghe din Canton, Ohio și păstorește catolicii români din SUA și Canada, a subliniat semnificația deciziei Papei de a celebra personal ceremonia de beatificare:
„Este deosebit de important pentru mine și pentru biserica noastră faptul că beatificarea episcopilor noștri martiri va fi săvârșită de Papa însuși, pe teritoriul nostru și într-un loc de o importanță istorică imensă”.
Biserica Greco – Catolică română numără aproximativ 500.000 de membri, conform statisticilor Vaticanului. România are o populație de aproximativ 20 de milioane de locuitori, cu peste 80% dintre locuitori declarându-se ortodocși.
În timpul epocii comuniste, conducătorii României au favorizat Biserica Ortodoxă, care era considerată ca fiind aliniată Moscovei. Ei au depus pe episcopii greco-catolici, au încarcerat pe mulți dintre conducători și au forțat convertirea a sute de mii de credincioși.
Vorbind despre cei șapte episcopi pe care Papa Francisc îi va beatifica – Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Tit Liviu Chinezu și Iuliu Hossu – Preasfințitul Botean i-a numit modele de fidelitate a credinței și a legăturii Bisericii Greco-Catolice cu Roma.
„Ei au fost conducătorii bisericii noastre și au rămas credincioși”, a subliniat PS John Michael. „În mintea și sufletul lor, ei erau în mod explicit fideli Scaunului lui Petru”.
„Pentru mine, ei reprezintă exemple profunde de mărturisitori ai credinței, de fermitate a conștiinței și a dorinței de sacrificiu”.
Papa Francisc este doar al doilea papă care a vizitat România, după Ioan Paul al II-lea în 1999.
Spre deosebire de predecesorul său, care a rămas în capitala Bucureștiului pentru cele două zile ale vizitei sale, Papa Francisc va călători în toată țara. De fapt, pontiful va întreprinde în România una dintre cele mai intense călătorii planificate în cei șase ani de călătorii în străinătate.
“Aștept cu nerăbdare ca această vizită să fie un fapt complet diferit, cu siguranță o vizită la periferii, pentru că Papa va putea să vadă diferite locuri [cu semnificație] din țară”, a spus Preasfințitul Botean despre itinerar.
După sosirea la București, 31 mai, Papa Francisc se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă înainte de a ține tradiționalul discurs adresat politicienilor și autorităților civile.
Papa se va întâlni în particular cu șeful bisericii ortodoxe, Patriarhul Daniel, înainte de a se adresa public sinodului permanent al bisericii.
La 1 iunie, Papa Francisc va merge să viziteze un sanctuar marian, în Șumuleu Ciuc, la aproximativ 175 de mile nord de București. Pentru a ajunge acolo, papa trebuie să ia un avion până la o bază aeriană și apoi un elicopter până la Șumuleu.
În cursul zilei, Papa Francisc va zbura 175 de mile nord-est pentru a vizita orașul Iași, unde se află o mare parte a comunității romano-catolice din România, înainte de a se întoarce la București seara.
Pe 2 iunie, papa părăsește Bucureștiul pentru a merge la Blaj, la aproximativ 200 de mile spre nord; mai târziu, ia un avion spre Sibiu, apoi un elicopter spre Blaj, la aproximativ 40 de mile de Sibiu, înainte de a se întoarce la Roma în aceeași seară.
În Blaj Papa Francisc va celebra slujba de beatificare, ca parte din ritul răsăritean al Sfintei Liturghii. Se pare că este pentru prima dată când papa celebrează un astfel de serviciu religios.
Gumind, Preasfințitul John Michael Botean a afirmat că atunci când a auzit pentru prima dată că Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie în România, el a răspuns: “Poftim?… Cum?…”
„Cei mai mulți dintre romano-catolicii care încearcă să oficieze in ritul răsăritean fără o pregătire serioasă devin foarte, foarte confuzi și consideră că serviciile sunt prea greoaie și complicate”, a spus el. “Și mai ales dacă este o liturghie pontificală, uau! Mie mi-a luat 10 ani pentru a învăța cum să faci o liturghie pontificală”.
“Nu știu cum va funcționa”, a spus Preasfințitul Botean. „Cred că va fi interesant.”
În ceea ce privește dialogul cu ortodocșii, Pr. Ronald Roberson (Ordinul Paulist) a spus că va urmări să vadă cum Papa Francisc se ocupă de întâlnirea sa din 31 mai cu Patriarhul Daniel. Roberson, director asociat al secretariatului ecumenic și interreligios al episcopilor americani, a remarcat că cei doi sunt programați să recite rugăciunea Domnului împreună.
“Va fi important să urmăriți și să vedeți ce se întâmplă”, a spus Roberson, adăugând că unii ortodocși consideră că este o “problemă mare” rugăciunea alături de creștinii non-ortodocși.
“Un lucru de urmărit … este măsura în care papa și patriarhul se vor ruga împreună”, a spus el. “Nu cred că ar fi fost o problemă înainte, dar a devenit mai mult decât o problemă pentru ortodocși, pentru că ei au o aripă nouă de dreapta, care este împotriva tuturor contactelor de genul acesta”.
Când Papa Francisc a vizitat Bulgaria în mai, papa și șeful Bisericii Ortodoxe Bulgare, patriarhul Neofit, s-au întâlnit în mod privat, dar nu s-au rugat împreună.
Papa Francisc a fost lăudat pentru un gest spontan pe care la făcut în timpul acelei întâlniri, când s-a oprit să sărute pe Engolpionul lui Neofit, un medalion cu o icoană în centru, pe care episcopii ortodocși îl poartă în mod obișnuit în jurul gâtului, în loc de o cruce pectorală.
Roberson a spus că gestul a fost bine primit, deoarece Engolpionul este considerat un simbol al funcției pentru un prelat ortodox.
“Prin sărutatul engolpionului, el recunoaște că este episcop al bisericii”, a spus Roberson. “Acest lucru pare fundamental, dar în cazul Bulgariei … cred că a fost un gest important”.
Traducere și adaptare de Viorel Bădiceanu după articolul „Papal trip to Romania to mix Orthodox outreach, support for Eastern rite church.” de Joshua J. McElwee (corespondent National Catholic Reporter la Vatican).
Foto: Ashwin Vaswani
Preluat de pe romaniancatholic.org