Cardinalul Francesco Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura, din Roma, aflat în vizită în România, a anunțat luni, 8 mai 2018, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla, deschiderea unei filiale a Academiei Internaționale Mauriziana în România, la Cluj-Napoca. Conferința de presă a fost deschisă de Preasfinția Sa Florentin, care și-a exprimat bucuria pentru vizita Cardinalului Monterisi, afirmând că „pentru noi este o mare onoare de fiecare dată când vine un Prinț al Bisericii pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla”.

Preasfinția Sa i-a făcut distinsului oaspete o scurtă prezentare: „Eminența Sa a cunoscut lumea în lung și în lat, având și Academia Pontificală, a fost Nunțiu apostolic din Madagascar până la Seul (Coreea de Sud), din Egipt până în Bosnia Herțegovina, a prins atât timpuri de război, conflicte religioase în care a fost nevoit să împace diferitele părți, cât și situații ample de sărăcie, de boală, de nevoi ale unor populații care erau subdezvoltate. Ajungând la Vatican, la Congregația pentru Episcopi, a dezvoltat o amplă activitate în sprijinul Pontifului Roman. A fost, apoi, ridicat la demnitatea de Cardinal de către Sfântul Ioan Paul al II-lea. Experiența acestor ani pastorali l-a făcut să fie foarte sensibil la populațiile sărace, la cei lipsiți de ajutor, la cei marginalizați, la imigranți, și, ca urmare, a înființat această Academie a Sfântului Maurizio, pe care o conduce cu onoare. Ne bucurăm să spunem că, iată, în aceste zile, Academia Mauriziana își deschide porțile și aici în România, la Cluj-Napoca”.

Preasfinția Sa și-a exprimat speranța ca noua Academie să-și poată dezvolta cursul ei pe plan caritabil, social, așa cum deja, ca și asociație, a făcut-o pentru parohii, orfelinate pe care le au în grijă, pentru alte acțiuni sociale de ajutor. „Și Caritasul Eparhiei noastre a beneficiat de anumite echipamente pentru persoanele cu dizabilități”, a mai menționat Ierarhul de Cluj-Gherla. În continuare, Eminența Sa Cardinal Monterisi a explicat: „Am venit la Cluj-Napoca pentru inaugurarea filialei din România a Academiei Internaționale Mauriziana, care este o instituție a Bisericii Catolice înființată la Roma și se dezvoltă și în afara Italiei. Scopul Academiei este de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate, pe săraci, pe bolnavi, pe cei care au nevoie”.

„Prima intenție ne-a fost aceea de a ajuta populația care locuiește în munți. Sf. Maurizio, protectorul Academiei, cu legiunea sa romană din sec. III, a murit martir, mărturisindu-și credința. El, împreună cu legiunea sa, a ajutat creștinii din Alpi pentru a-și menține credința în timpul persecuțiilor. Există un mare sanctuar al Sf. Maurizio în centrul Italiei și toate organizațiile patronate de Sf. Maurizio au ca punct de referință acel sanctuar. Asociația noastră s-a dezvoltat foarte mult mai ales datorită implicării marchizului Fabrizio Mechi di Potassive, baron de Salle. Sunt foarte mulțumit cunoscând munca pe care cavalerul Camillo Torta, prorector pentru România, a făcut-o pentru a deschide aici, la Cluj, o filială a Academiei. Speranța noastră este ca Academia să se dezvolte cât mai mult în România prin implicarea membrilor săi.”

„Am obținut acordul Preasfinției Sale Florentin de a fi superior al Academiei Mauriziana pentru această zonă a României. Există deja activități caritative și pe acestea le vom dezvolta și mai mult cu ajutorul lui Dumnezeu. Aș dori să subliniez că activitatea Academiei va fi dedicată tuturor celor aflați în nevoie, indiferent de etnie sau confesiune. Sâmbătă după-amiază am cunoscut realitatea Mănăstirii ortodoxe din Dumbrava, aici am văzut activitatea lui Don Camillo și a celorlalți, ajutorul dat în activitățile sociale ale superiorului mănăstirii și sperăm să dezvoltăm în continuare aceste ajutoare. Aceasta pentru a sublinia caracterul ecumenic al activității noastre.”

„Am văzut că zona Clujului s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere social și economic, dar totuși mai există zone și localități în care sunt mulți oameni în nevoie. Vom încerca să ne implicăm în ajutorarea acestora. Vreau să subliniez, în fine, că Papa Francisc, care are o devoțiune deosebită pentru Sf. Francisc, al cărui nume de altfel și l-a ales, dorește să dezvolte în întreaga Biserică Catolică acțiuni de iubire caritabilă față de toți, pentru că își dorește să facă din Biserica Catolică ‘o Biserică săracă pentru săraci’. Ca și catolici, suntem chemați să ne distingem prin caritate și iubire fraternă față de semenii noștri”, a încheiat Cardinalul Francesco Monterisi.

În contextul înființării noii Academii, marchizul Fabrizio Mechi di Potassive, baron de Salle, a dorit să își exprime mulțumirea pentru primirea care li s-a făcut în România, atât de către PS Florentin, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, cât și de către populația cu care au avut ocazia să se întâlnească. „Poporul român este cu adevărat un popor frumos. Suntem foarte mulțumiți de colaborarea pe care o avem aici și suntem dispuși să oferim tot ceea ce ne stă în putință pentru a dezvolta această colaborare”. A amintit în acest context și întâlnirea avută cu Mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei, și afecțiunea frățească cu care s-au îmbrățișat. La conferința de presă a fost prezent și cavalerul Camillo Torta, prorector al Academiei.

Filiala clujeană a Academiei Mauriziana a fost inaugurată duminică, 6 mai 2018, printr-o ceremonie oficiată la biserica piaristă din Cluj-Napoca. La încheierea Sfintei Liturghii celebrate de Cardinalul Francesco Monterisi, au fost acordate titlurile aferente diferitelor funcțiuni în cadrul acestei Academii. În timpul vizitei la Cluj, în seara de duminică, 6 mai, Cardinalul s-a rugat la căpătâiul d-nei Doina Cornea, al cărei trup neînsuflețit era depus în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Catedrala greco-catolică dedicată Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea. Cu această ocazie s-a întâlnit și cu Mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei.