În perioada 20-23 Aprilie 2018, Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiu Aposotolic în România și Republica Moldova a efecutat o vizită pastorală în Eparhia Greco-Catolică de Lugoj. Excelența Sa a fost însoțit de către Mons. Fernando Duarte Barros Reis, secretar al nunțiaturii apostolice.

Este pentru prima dată când actualul nunțiu apostolic vizitează Eparhia de Lugoj în cadrul mandatului său.

Programul vizitei a început în după-masa zilei de 20 aprilie a.c. la Palatul Episcopiei de Lugoj.

În dimineața zilei de 21 aprilie a.c. Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia însoțit de secretarul său, împreună cu P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj și Mons. Angelo Pop, vicar general al Eparhiei de Lugoj, au fost primiți la Primăria Municipiului Lugoj de către Dl. Ing. Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Programul a continuat cu un moment de reculegere la mormântul I.P.S. Ioan Ploscaru după care s-a vizitat casa memorială Ioan Ploscaru, mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” a surorilor din ordinul Sfântului Vasile cel Mare, mănăstirea „Sf. Ioana Antida” a surorilor de caritate și Centrul educativ socio-sanitar din cartierul Mondial.

După masa de prânz au continuat vizitele la Sanctuarul Marian de la Scăiuș, Biserica Greco-Catolică „Maica Domnului de la Fatima” din Reșița, amplasamentul noii bisericii cu hramul „Martirii și mărturisitorii credinței” din Reșița.

De la Reșița s-a mers în Protopopiatul Oravița unde oaspeții au fost întâmpinați de pr. Prot. Cosmuța Ovidiu și de ceilalți preoți. Aici s-a vizitat casa de bătrâni „Sf. Iosif” din Oravița, mănăstirea surorilor de caritate care deservesc Centrul maternal din Oravița.

Duminică 22 aprilie la orele 10:30 Excelența Sa Miguel Maury Buendia a concelebrat Sf. Liturghie împreuna cu PS Alexandru Mesian, în catedrala greco-catolică „Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj. În cadrul sfintei liturghii Excelența Sa a ținut predica în limba română.

În după-masa acestei zile s-au vizitat următoarele: Mănăstirea „Preasfânta Treime” din Giroc, Biserica Greco-Catolică „Maria Regina Păcii” și șantierele din Parohia Timișoara VI și Dumbrăvița.

La orele 17:00, nunțiul apostolic împreună cu însoțitorii au fost primiți la Mitropolia Ortodoxă Română de către Înalt Prea Sfinția Sa Ioan Selejan, Arhiepiscop de Timișoara și Mitropolit al Banatului, unde au avut loc discuții amicale. După această vizită delegația a fost primită de către Excelența Sa Martin Roos, Episcop Romano-Catolic de Timișoara.

***

Miguel Maury Buendía s-a născut la Madrid în 19 noiembrie 1955, într-o familie cu rădăcini andaluze. A efectuat studiile primare la Colegiul San Estanislao de Kotska al părinților iezuiți din Málaga, studiile secundare la Instituto Ramiro de Maeztu din Madrid, câteva cursuri de muzică la Conservatorul Regal de Muzică din Madrid și a obținut licența în geografie și istorie, specializarea Istoria Artei, la Facultatea de Filosofie și Litere a Universidad Autónoma de Madrid.

În timpul serviciului diplomatic a desfășurat în diferite moduri slujirea pastorală directă; între funcțiile exercitate trebuie menționate cele de profesor la Seminarul Național din Nicaragua și la Liceul italian din Cairo și de capelan auxiliar al Corpului de Carabinieri și al reședinței congregației surorilor care se ocupă de bătrânii abandonați din Roma.

Pe 8 iunie 1999 a fost numit prelat de onoare al Sanctității Sale. Începând din 1 septembrie 2004 s-a ocupat de țările din Europa de Sud-Est în Secțiunea pentru Relații cu Statele din Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun. El a reprezentat, de asemenea, Sfântul Scaun la diverse congrese internaționale și conferințe internaționale și a învățat limbile italiană, engleză, franceză, slovenă și rusă.

Pe 19 mai 2008 papa Benedict al XVI-lea l-a numit arhiepiscop titular de Italica și nunțiu apostolic în Kazahstan, iar pe 19 iulie 2008 în Kârgâzstan și Tadjikistan. În 5 decembrie 2015 a fost numit nunțiu apostolic în România, cumulând din 25 ianuarie 2016 și funcția de nunțiu apostolic în Republica Moldova.

Biroul de presă eparhial

Mai multe fotografii AICI