La invitația Preasfinției Sale Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului, în perioada 09 – 13 Aprilie 2019, Preşedintele Academiei Pontificale Mariane Internaționale din Cetatea Vaticanului, a efectuat o vizită în ţara noastră spre a cunoaşte devoţiunea mariană atât de dragă poporului lui Dumnezeu din Banat.
Miercuri, 10 Aprilie 2019, părintele academician a participat alături de preoţii Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj la ultima zi a Exercițiilor Spirituale (seria a II-a) concelebrând Sfânta Liturghie în Capela Centrului Pastoral Sfântul Vasile şi susţinând mai apoi o conferinţă mariologică cu tema Maria – model de contemplare, tradusă de părintele secretar eparhial dr. Marius Pop. După conferinţa au urmat o serie de întrebări din partea preoţilor la care părintele a răspuns cu multă bucurie şi sinceritate intrând într-un real dialog cu cei de faţă. Înainte de a pleca din Centrul Eparhial, părintele Cecchin a dăruit prin părintele vicar Angelo Pop o medalie mariană Preasfinției Sale Alexandru mulțumind pentru posibilitatea de a cunoaște eparhia și preoții ei.
După Binecuvântarea Euharistică şi prânzul comunitar însoţit de părintele Ionuţ Blidar, distinsul oaspete a vizitat Catedrala Episcopală rămânând impresionat de frumuseţea sfântului locaş şi de martiriul viitorului Fericit Ioan Bălan. A doua parte a zilei a fost organizată de Părintele Iulian Hasciar, Parohul Sanctuarului Diocezan de la Scăiuş care după o scurtă vizită la Biserica Ortodoxă Ucraineană din Lugoj și la o biserică tradițională de lemn din comuna Fârliug l-a dus pe președintele Academiei la Scăiuș spre a putea venera icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Părintele Hasciar i-a relatat oaspetelui întreaga istorie a locului și a minunilor Preacuratei subliniind bogăția culturală a zonei care îi pune împreună pe români, slovaci, ruteni și ucrainieni. Sanctuarul a primit din partea Academiei Pontificale o medalie jubiliară cu Fecioara Maria Înălțată la Cer ca semn al aprecierii sincere și al apropierii spirituale.
De la sanctuarul marian părintele s-a îndreptat spre Timișoara unde a fost invitat la televiziunea TeleEuropaNova în cadrul emisiunii Convergențe, realizate de către conferențiarul universitar Tiberiu Ciobanu. Împreună cu părintele Ionuţ Blidar a vorbit despre importanța dialogului dintre diferitele culturi creștine și nu numai care o au ca model pe Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu și arhetipul feminității, model universal cunoscut și apreciat în întreaga lume. Preacurata Fecioară reușește să adună în jurul ei oamenii de pretutindeni devenind astfel o promotoare a păcii și a frățietății. Aparițiile ei din întreaga lume contribuie la apropierea dintre popoare, părintele Stefano făcând referire în acest sens la sanctuarele mariane din țări precum India, Japonia și China unde Maria este venerată și de către musulmani, hinduși și budiști.
Joi, 11 Aprilie 2019, președintele Academiei Pontificale Mariane a început a doua zi a vizitei sale cu celebrarea Sfintei Liturghii pentru a primi de la Dumnezeu haruri bogate și a putea realiza misiunea de propovăduire a iubirii Maicii Domnului. După Sfânta Liturghie celebrată într-un cadru restrâns părintele a vizitat Liceul Teoretic “Vlad Țepeș” din Timișoara unde s-a întâlnit cu directorul liceului profesorul Tiberiu Ciobanu cu cadrele didactice și cu elevii care i-au dăruit o icoană pe sticlă realizată în cadrul cercului de pictură. După această frumoasă întâlnire președintele Academiei Pontificale a avut ocazia de a vizita centrul orașului de pe Bega reamintindu-și de anul 1989 când întreaga lume era cu ochii pe orașul nostru martir, loc al libertății și al curajului. Întreaga după-amiază a fost dedicată lucrărilor primei ediții a Simpozionului Internațional de Mariologie Bizantină organizat de către Academia Pontificală Mariană în colaborare cu Universitatea “Ioan Slavici” și cu Centrul Pastoral al Parohiei Greco-Catolice “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Ceea ce l-a început s-a dorit a fi o simplă întâlnire parohială, prin aportul părintelui Daniel Sas, al profesorului universitar Titus Slavici, președintele Fundației “Ioan Slavici” și a prorectorului acestei universități private din Timișoara, domnul conf. univ.dr. Tiberiu Ciobanu a devenit un adevărat eveniment ecumenic și academic la care au participat o serie întreagă de profesori de teologie și personalități ale lumii universitare din Timișoara, Arad, Alba-Iulia și Sibiu. Pe lângă comunicările ştiinţifice cu tematică mariologică simpozionul a găzduit şi decernarea titlului de membru de onoare al Academiei Pontificale Mariane Internaţionale a zece colaboratori ale acestei Academii selectaţi de Consiliul Academic al P.A.M.I. pentru a alcătui echipa cu care Academia Pontificală va desfăşura în viitor o serie întreagă de acţiuni dedicate Mariologiei Bizantine. Cei zece sunt: Prof. univ. dr. habil. Titus Slavici – Preşedintele Fundaţiei „Ioan Slavici” Timişoara, Conf. univ. dr. Tiberiu Ciobanu – Prorectorul Universităţii „Ioan Slavici”, Pr. Daniel Sas – Parohul Bisericii Greco-Catolice „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Mehala, Pr. Dr. Ionuţ Cătălin Blidar, Î.P.C. Arhimandrit drd. Simeon Stana – Exarhul Mănastirilor din Arhiepiscopia Ortodoxă a Timişoarei, Pr. conf. univ. dr. habil. Jan Nicolae – Profesor de teologie ortodoxă la Universitatea „1 decembrie 1918” Alba Iulia , Rev. lect. univ. dr. Daniel Oprean – Pastor baptist, profesor de teologie evanghelică la Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Pr. drd. Varlaam Almăjanu – Stareţul Mănăstirii Partoş, Pr. lect. univ. dr. Marius Florescu – Profesor de teologie ortodoxă la Universitatea de Vest din Timișoara, Redactor Coordonator al Revistei „Învierea” a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Timişoarei, Dr. Alexandru Marius Crişan – Cercetător ştiinţific al Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu. Ziua s-a încheiat cu o cină festivă.
A treia zi de lucru din cadrul vizitei părintelui Stefano Cecchin a început cu celebrarea Sfintei Liturghii alături de părintele Ionuț Blidar, care din încredințarea Preasfinției Sale Alexandru Mesian s-a ocupat de organizarea șederii distinsului academician în România. Însoțiți de Arhimandritul Simeon Stana, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei și de părintele profesor Marius Florescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Timișoara, cei doi clerici catolici s-au întâlnit cu Mitropolitul Banatului Înaltpresfințitul Ioan Selejean care timp de aproape o oră le-a vorbit despre importanța mariologiei și a cinstirii Maicii Domnului subliniind faptul că Fecioara Preacurată poate cu adevărat să îi aducă mai aproape pe creștinii din diferitele confesiuni. Înainte de a se despărți de mitropolit, părintele Cecchin i-a dăruit o medalie purtând chipul Fecioarei Înălțate cu Trupul la Cer, primind în schimb o icoană mariană și o carte dedicată Catedralei Mitropolitane. După audiență cei doi preoți catolici au vizitat Catedrala Ortodoxă din Timișoara, Muzeul Eparhial și cripta unde se află mormintele mitropoliților. Aici au cinstit memoria marelui părinte al ecumenismului bănățean, vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Nicolae Corneanu. După această bogată vizită delegația s-a îndreptat spre Mănăstirea Timișeni unde gazdele au organizat un prânz festiv. Următoarea oprire a fost Mănăstirea Greco-Catolică de la Giroc unde părintele stareț Atanasie Muntoni a prezentat oaspeților istoria comunității, spiritualitatea ei și lucrările în curs care se desfășoară pe șantierul viitoarei case călugărești unde va fi noul paraclis, chiliile, trapeza și atelierele. Pelerinajul a continuat cu vizitarea Mănăstirii de la Partoș unde se află mormântul ocrototorului Mitropoliei Banatului, Sfântul Iosif cel Nou. Starețul Varlaam Almăjanu a primit cu multă bucurie oaspeții catolici subliniind originile venețiene a Sfântului Iosif, al cărui tată a fost corăbierul și negustorul Giovanni Fusco. În biserica mare a mănăstirii părintele Stefano a asistat la Denia Acatistului Maicii Domnului după care a dăruit o medalie din partea Academiei ca semn de unitate creștină și de speranță pentru viitorul comun al dialogului purtat în numele Maicii Domnului. La invitația starețului părintele academician a ținut la sfârșitul slujbei și o frumoasă meditație mariologică subliniind legătura dintre Născătoarea de Dumnezeu și Sfânta Euharistie. Ziua s-a încheiat cu o agapă frățească.
Sâmbătă, 13 Aprilie 2019, părintele Stefano Cecchin s-a întors la Roma îmbogăţit spiritual de bucuria întâlnirii cu creştinii din Banat despre care a mărturisit, că este impresionat, datorită unităţii şi fraterniţăţii sincere care domneşte între ei. Părintele a plecat în Cetatea Vaticanului cu gândul de a se mai întoarce în Banat, o zonă care spunea dumnealui, trebuie să fie devină tot mai cunoscută în lumea întreagă fiind un adevărat model de unitate şi pace.
Fie ca Maica Domnului să înmulţească roadele acestei frumoase vizite, ea Maica Unităţii şi a Păcii.
Pr. dr. Ionuţ Cătălin Blidar
Știre preluată de pe episcopialugoj.ro