La îndemnul și cu binecuvântarea Preasfinției Sale dr. Virgil Bercea, pr. Mihai Vătămănelu OFMConv, Vicar General, însoțit de pr. Antoniu Chifor, Vicar cu Preoții, și Norbert Olah au efectuat o vizită de lucru la Institutul Pontifical „Kirche in Not” din Kӧnigstein și la Asociația „Renovabis” din Freising, ambele în Germania. Cu aceeași binecuvântare a Preasfinției Sale dr. Virgil Bercea, o delegație a Eparhiei Române Unite de Oradea a efectuat o vizită de lucru și în Austria. Pr. Mihai Vătămănelu OFMConv și subdiacon Eugen Andrei Ioan Clintoc, responsabil proiecte cu instituțiile din Austria, au efectuat vizita de lucru la instituțiile ecleziastice din Austria.

Am ajuns la Viena în data de 21 mai. Am fost primiți și cazați cu mare căldură sufletească de Mons. Franz Schuster, care pe lângă funcțiile și sarcinile pe care le îndeplinește în Arhiepiscopia de Viena, mai are și sarcina de paroh la parohia Strebersdorf din Viena, cu hramul Regina Maria. Pr. Schuster a fost hirotesit în data de 6 ianuarie 2010 de Episcopul nostru Virgil ca iconom stavrofor. După vizitarea parohiei am revăzut planurile și conținutul vizitelor pe care urma să le facem.

În 22 mai am fost în Linz. Am fost în audiență la Caritas Linz, unde există și sarcina de Ajutoare pentru Europa de Est (Osthilfefonds) și aici ne-am întâlnit cu doamna Sigried Spindlbeck. În data de 23 mai am fost primiți cu mare drag în Graz, unde ne-am întâlnit cu doamna Agnes Truger și cu domnul Dietmar Schreiner. În data de 24 mai am fost la St. Pӧlten, unde am avut întâlnire cu doamna Monika Berger și cu domnul Axel Isenbart. În data de 25 mai am avut întâlniri cu pr. Schuster și pr. prelat papal dr. Josef Weismayer, care este profesor universitar emerit. Amândoi preoți austrieci sunt responsabili în Comisia Fondurile pentru Est de pe lângă Arhiepiscopia de Viena, președintele Comisiei fiind pr. Weismayer.

În data de 26 mai ne-am reîntors la Oradea. Au fost întâlniri rodnice de întărire a relațiilor dintre instituții și de discuții pentru viitoare proiecte de colaborare. Cu această ocazie le-am mulțumit tuturor celor pe care i-am întâlnit pentru toată dăruirea în munca lor de susținere a proiectelor Episcopiei noastre. Îi mulțumim Domnului neîncetat pentru aceste instituții și pentru oamenii prin care poartă astfel de grijă Bisericii.

Referent proiecte cu Austria
Subdiacon Eugen Andrei Ioan Clintoc
via EGCO.ro