Vizita Asociației ”Renovabis” din Freising, Germania în Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea, 18-19 aprilie 2023

În vizită la Episcopia Română Unită de Oradea în zilele de 18 și 19 aprilie 2023 a fost Doamna Dr. Angelika Schmähling. Scopul vizitei a fost să cunoască realitățile de pe teritoriul Episcopiei noastre.

În data de 18 aprilie au avut loc întruniri cu scopul de a discuta despre proiecte de infrastructură pastorală. Prima întâlnire a fost cu Preasfinția Sa Episcopul Dr. Virgil Bercea și Doamna Dr. Angelika Schmähling. Au fost analizate proiecte demarate, în derulare și în devenire. La această întrunire au participat Pr. Vicar General Mihai Vătămănelu, Pr. Diacon Mag. Eugen Clintoc – Responsabil Proiecte, persoană de contact.

Mai apoi a avut loc întrunirea cu coordonatorii Asociației Caritas Eparhial Oradea, Pr. Președinte Olimpiu Todorean, și Doamna Director executiv Adela Popa Ghițulescu. Au fost desigur prezentate proiectele sociale ale Asociației Caritas Eparhial Oradea.

Următoarea întrunire a fost cu coordonatorii Biroului Pastoral Oradea Oradea, Pr. Paul Popa Director și Dna Ramona Dragoș. Au fost dezbătute proiectele cu caracter pastoral ale Episcopiei Române Unite de Oradea. Dl. Ovidiu Lazăr ca președinte al Asociației Enjoy Music a prezentat derularea proiectelor acesteia.

A mai avut loc o întâlnire cu Pr. Alin Arendaș și Doamna Nicoleta Arendaș – coordonatori ai Asociației Copii care suferă de Autism, cu Doamna Angelika Schmähling.

După aceea au fost făcute vizite ale proiectelor sociale în derulare și în devenire coordonate de Caritas Eparhial Oradea în colaborare cu Episcopia Română Unită de Oradea.

În ziua de miercuri, 19 aprilie 2023 a fost făcută o vizită în Centrul Municipiului Oradea. Apoi au fost vizitate entități bisericești, precum: Catedrala Sfântul Nicolae, Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea, Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” Oradea. Aceste vizite au fost făcute sub coordonarea Episcopului Dr. Virgil Bercea.

După aceste vizite s-a călătorit spre Centrul After Scool din Ioaniș coordonat de Caritas Eparhial Oradea, Stâna de Vale cu cele trei clădiri reabilitate recent: Cabana Poștei, Vila Marian – renovată în interior și se continuă renovările exterioare, Canton – Centru Pastoral, Centru Pastoral în construire – acest proiect fiind desigur cel mai important pentru activitățile pastorale ale Eparhiei.

În Beiuș ne-am întâlnit cu Pr. Protopop Zorel Zima. Au fost prezentate clădirile din Centrul Municipiului Beiuș, cu fațade renovate și care necesită renovări interioare. A fost prezentată pe scurt istoria municipiului și a bisericii din zonă.

Seara a fost prezentat Complexul Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea.

Joi, 20 aprilie 2023 Doamna Dr. Angelika Schmähling a plecat spre Arad respectiv mai departe spre Episcopia Romano-Catolică Timișoara.

Totul s-a derulat într-un mod prietenesc și frățesc fiind o atmosferă și o întrunire binecuvântată!

Cristos a înviat!

Pr. Diacon Mag. Eugen Clintoc


Sursa: egco.ro