„Omului care suferă, Dumnezeu nu-i dăruiește un raționament care să explice totul, ci oferă răspunsul său în forma unei prezențe care însoțește, a unei istorii de bine care se unește cu orice istorie de suferință, pentru a deschide în ea o breșă de lumină.”

— Papa Francisc, Lumen Fidei nr. 57 —

Vineri, 18.06.2021, comunitatea Seminarului Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea i-a primit în mijlocul ei pe voluntarii Asociației catolice de consolare și compasiune Puncte Inima.

Dar ce este această asociație și care este rolul și misiunea ei în întreaga lume?

Puncte Inima este o Asociație Catolică, prezentă în România de peste 25 de ani. Aceasta le oferă tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani oportunitatea de a se angaja în serviciul și ajutorul celor mai săraci, oferind din compasiunea și dragostea frățească, pentru o perioadă cuprinsă între 14 luni și 2 ani. Astfel, voluntarii de la Puncte Inima sunt tineri care doresc să-și dăruiască din timpul personal, timp pe care îl oferă celor care suferă, care sunt singuri și care au nevoie de ajutorul lor, fiind o prezență de consolare, făcându-se asemenea imaginii Mariei la picioarele Crucii.

Astăzi, singurătatea și excluziunea sunt principalele cauze ale suferinței, atât în țările sărace, cât și în țările bogate, așadar misiunea Puncte Inima este de a merge în locuri în care nimeni nu vrea să meargă pentru a fi o prezență de prietenie și consolare pentru cei singuri sau excluși. Totuși, Puncte Inima nu se pretinde a fi o „soluție” a sărăciei din lume. Voluntarii Puncte Inima prețuiesc mai mult faptul de „a fi” decât „a avea”. Ei sunt mai degrabă mâna întinsă spre a ajuta, paharul de apă, chipul și punctul de referință pentru mulți.

1800 de voluntari din 40 de naționalități au făcut aceasta experiență într-una dintre cele 40 de case din 26 de țări. Puncte Inima trimite voluntarii în 26 de țări pe 4 continente: India, Filipine, Senegal, Argentina, Peru, Ecuador, Honduras, Italia, Brazilia, Chile, Thailanda, Japonia, ș.a.m.d.. În România, Asociația are 2 case, una la Cluj și una la Deva, unde voluntari din mai multe țari trăiesc o misiune de compasiune și unde doritorii pot merge pentru a se forma înainte de a pleca în misiune.

Tinerii misionari caută să fie slujitori smeriți ai tuturor celor pe care îi întâlnesc. Ei oferă o simplă prezență de prietenie, exprimată în ospitalitate în casele lor, în ascultare, în sprijinul și compania oferită zilnic.

În întreaga lume, ei vizitează de asemenea locuri din afara cartierelor lor, cum ar fi închisorile, orfelinatele, spitalele și casele de îngrijire. Esența misiunii constă în calitatea prezenței voluntarilor cu comunitatea și prietenii, iar aceasta va fi posibila prin timpul dat prezenței lui Dumnezeu. În acest sens, voluntarii sunt în primul rând căutători de Dumnezeu.

Puncte Inima lucrează pentru a sensibiliza societatea și în special tinerii, cu privire la chestiunile de solidaritate și importanța voluntariatului. Tinerii care se întorc din misiune pot sa dea mărturie în școli, grupuri de tineri sau la evenimente pentru a încuraja alți tineri ca să se dăruiască și sa trăiască compasiunea.

Cei interesați de mai multe detalii pot să-i contacteze pe cei de la centrul Puncte Inima din România pe site-ul Puncte Inima Romania și Prezentare Misiune Puncte Inima – YouTube

Să-i purtăm în rugăciunile noastre pe acești buni samariteni, încercând și noi să le urmăm exemplul, punându-ne în slujba celor care au nevoie de noi, încercând a deveni, încetul cu încetul, asemenea Domnului nostru Isus Cristos, care spunea: «Adevăr vă spun: tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii mei cei mai mici, mie mi-aţi făcut» (Mt 25, 40).

Redacția


Sursa: egco.ro