În zilele de 5 şi 6 decembrie 2022, Preasfinţitul Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj, a vizitat Mănăstirea „Preasfânta Treime” din Giroc, cu ocazia jubileului a 30 ani de preoţie a pr. ieromonah Atanasie, stareţul mănăstirii şi a pr. ieromonah Isaac, spiritualul mănăstirii şi – respectiv- a aniversării a 10 de la înfiinţarea Mănăstirii.

În seara zilei de 5 decembrie, ierarhul a participat la Rânduiala Vecerniei Sărbătorii Sf. Nicolae. În cadrul Vecerniei tânăra Georgiana a reînnoit votul privat de castitate.

A doua zi, 6 decembrie, de sărbătoarea Sf. Nicolae, programul a început cu Rânduiala Utreniei. Înainte de Sfânta Liturghie, Episcopul a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie de către pr. stareţ Atanasie şi cu Sfânta Cruce de către pr. Flavius-Manuel Jurcă, Protopop de Sarmisegetuza.

La Sfânta Liturghie alături de ierarh au concelebrat cei doi Ieromonahi din comunitatea „Preasfânta Treime” mai sus amintiţi, Pr. Protopop Flavius, Pr. Valentin Danciu, paroh la Dragşina şi pr. Alin Taichiş, paroh la Izvin.

Tema Cuvântului de învăţătură, al PS Ioan a fost, despre dar – a dărui. A subliniat dinamica dăruirii în care are loc următorul lucru: un dar se naşte de-obicei din pură bunătate, din recunoştinţă, din iubire şi în el se oglindeşte intuiţia dăruitorului care cunoaşte destinatarul. De aceea este capabil să ofere ceva ce face parte din aşteptările lui adânci, tainice, necunoscute de alţii.

Episcopul a pus accent pe două daruri esenţiale oferite de Creator. Acestea sunt Creaţia şi Viaţa. Sfânta Scriptură ne spune că acestea au ieşit din mâna Creatorului, din Cuvântul Său pentru că El este Cauza fiinţei lor.

„Viaţa de-asemenea este un dar, o oportunitate un noroc” a spus episcopul. „Omul nu a putut cere să se nască, n-a putut cere să deschidă ochii minţii către viaţă şi sufletul spiritual; această deschidere largă ce ţinteşte către un viitor despre care se cunoaşte atât de puţin. Ce putem şti noi care ne-am născut în dar, despre Dar? Orice dar bun şi desăvârşit este de Sus, coboară de la Părintele Luminilor” (Iacob 1,17).

Preasfinţitul Ioan le-a înmânat celor doi cuviosi ieromonahi, din partea Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, câte o Diplomă de Excelenţă cu ocazia aniversării a 30 de ani de preoţie, în semn de apreciere pentru constanta mărturisire a credinţei catolice şi a activităţii pastorale. De-asemenea le-a fost înmânată o diplomă cu ocazia aniversării a 10 ani de la înfiinţarea canonică a mănăstirii şi ridicarea ei la rangul de mănăstire sui iuris de drept eparhial.

La final, tânăra Georgiana a rostit o mărturie cu ocazia jubileului celor 30 de ani de preoţie şi 10 ani de viaţă mănăstirească. Textul integral al mărturiei se găseşte pe site-ul preasfântatreime.ro AICI.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă în curtea mănăstirii la care au luat parte cu toţii.

Raimondo-Mario Rupp