Comunitatea greco-catolică din Sânnicolau Mare și-a sărbătorit hramul bisericii „Sf. Arhiep. Nicolae” Evenimentul s-a bucurat de vizita Preasfințitului Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj, în seara zilei de 6 decembrie 2022.
La sosirea în parohie, Episcopul a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către Părintele Dumitru Crişan, protopop de Sânicolau Mare și paroh la Comloșu-Mare și Jimbolia.
Programul a început cu celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti. Alături de episcop au concelebrat: pr. protopop Dumitru Crișan, pr. Flavius-Manuel Jurcă, Protopop de Sarmisegetuza, pr. Ioan Vaşadi, paroh la Şeitin, pr. Gheorghe Berciu, paroh la Cenad pr. Gheorghe Traian Ardelean, paroh la Periam, pr. dr. Ionuţ Blidar, paroh la Dumbrăviţa şi Giarmata, pr. dr. Sergiu Soica, parohul locului şi Pr. Andó Attila, paroh al Parohiei Romano-Catolice „Sf. Tereza” Sânnicolau Mare. Răspunsurile au fost oferite de corul parohiei. La Sfânta Liturghie a luat parte şi părintele Călin Cioban, preot slujitor în parohia ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului” din localitate.
La Sfânta Liturghie a luat parte şi d-l Dănuţ Groza, Primarul oraşului Sânnicolau Mare împreună cu câţiva reprezentanți din cadrul primăriei.
În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Ioan a prezentat câteva repere biografice ale Sfântului Nicolae ocrotitorul acestei parohii.
„Am venit aici ca să ne rugăm Domnului, să ne încredințăm sufletele şi familiile noastre; să încredințăm încă o dată oraşul dumneavoastră în rugăciune lui Dumnezeu: să îl ocrotească, să ne ocrotească, să ne binecuvânteze pe toţi. Să nu ne îndoim niciodată de acest lucru căci Dumnezeu vede în inimile noastre, căci Dumnezeu ascultă rugăciunile noastre” a spus episcopul.
Pornind de la tema Cuvântului de învăţătură: Sf. Nicolae – un om al darurilor şi al bunătăţii, PS Ioan le-a prezentat credincioşilor câteva referinţe – mai întâi din Sfânta Scriptură, Cartea Psalmilor – despre bunătatea lui Dumnezeu.
„Bun eşti Tu şi făcător de Bine” (Ps 118,68);
„Doamne de bunătatea Ta este plin Pământul” (Ps 118,64);
„O Dumnezeule auzi-mă întru nesfârșită bunătatea Ta!” (Ps 68,14)
O altă subliniere a Bunătăţii lui Dumnezeu este regăsită în rânduiala proscomidiei: „Acoperit-au cerurile Bunătatea Ta, Cristoase!” „Iată o convingere că bunătatea lui Dumnezeu învăluie creaţia şi pe Om”, a spus episcopul.
Binele din care decurge bunătatea este prezent de la început în creaţie: „Toate cele pe care le-a făcut Dumnezeu, erau foarte bune” (Gen. 1,31) De aceea Binele constituie pentru noi în continuare o provocare şi o preocupare cum să-l posedăm, să ni-l însuşim, ce să facem pentru a fi mai bine în lume şi familiile noastre.
A treia subliniere făcută de ierarh pe această temă a fost că: Bunătatea care este în noi, este rodul Spiritului Sfânt. «Prin urmare, se seamănă în noi Spirit Sfânt şi el rodeşte bunătate, pentru că bunătatea este unul dintre roadele Spiritului. „Rodul Duhului este Iubirea, este bucuria, este pacea, este îndelunga răbdare, este bunătatea, bunăvoinţa, fidelitatea, blândeţea, cumpătarea” ». Gal 5:
„Să îi cerem lui Dumnezeu să facă să rodească în inimile noastre acest rod al bunătăţii în care a excelat în mod particular Sf. Nicolae” a încheiat ierarhul.
După Sfânta Liturghie a urmat, ceea ce în Banat se numeşte, „Slujba tăierii colacului de rugă”[1]
Preasfinţitul Ioan a adresat câteva mulţumiri d-lui primar şi echipei care l-a însoţit; a salutat prezenţa preotului ortodox din Sânnicolau Mare. Nu în ultimul rând, a transmis salutul şi binecuvântările Preasfinţitului Alexandru, Episcop eparhial de Lugoj.
Episcopul a oferit un cadou d-lui primar. În continuare d-l primar a adresat un cuvânt de mulţumire, exprimându-şi bucuria de a fi împreună, referindu-se la prezenţa preotului ortodox şi a celui romano-catolic din localitate.
A urmat grupul coral din Comuna Lenauheim care a susţinut un concert de colinde tradiţionale, apoi tânăra solistă Denisa Malan a interpretat câteva colinde din repertoriul muzicii populare.
La final, Părintele paroh Sergiu a mulțumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulțumit: Preasfințitului Ioan pentru vizita pastorală. A mulţumit participanţilor: preoţilor care au concelebrat precum şi D-lui primar şi oficialităților locale. Nu în ultimul rând a mulţumit tuturor celor care s-au implicat pentru buna organizare a sărbătorii de hram.
Bucuria sărbătorii a continuat o agapă fraternă la casa parohială unde au fost invitaţi toţi cei care au luat parte la Sfânta Liturghie.
Raimondo-Mario Rupp
[1] Ruga este o sărbătoare specifică Banatului. Este cunoscută în general sub acest nume, dar pe alocuri se numeşte şi nedee. Este o sărbătoare care pune în relaţie hramul unei biserici ortodoxe sau greco-catolice dintr-o localitate cu viaţa cotidiană a localităţii, cu familiile din interiorul comunităţii respective. În ziua în care este hramul bisericii, este slujba festivă, mai mult decât un serviciu religios, dar, în aceeaşi zi, mai sunt şi alte momente ale sărbătorii, reprezentate diferit de la o comunitate la alta. – cfr. prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, etnolog şi membru în Consiliul Naţional pentru Patrimoniul Imaterial (CNPI) https://dozadebine.ro/ruga-banateana-ingemanare-intre-viata-civila-si-viata-religioasa/ ultima consultare 14.12.2022.)
Sursa: episcopialugoj.ro