În perioada sărbătorilor de iarnă, prin frumosul obicei al colindatului, copii, tineri și vârstnici, își duc unii altora vestea cea bună a Nașterii Domnului și Mântuitorului și se bucură împreună, pentru că, așa cum spune colindul, „Hristos se naște, Domnul coboară / Îngerii-I cântă, Magii Îl adoră / Păstori aleargă, Ieslea o-nconjoară, / Mari minuni se întâmplară”. Este vestea bună care a răsunat și în Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, la fel ca înainte de 1948 și apoi din nou, din 2001, adusă de membri unor parohii, asociații, ordine și congregații de viață consacrată, instituții de învățământ, de pe teritoriul eparhiei.

PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla a întâmpinat colindătorii, în 21 și 22 dec. 2018, în sala de ședințe de la sediul Episcopiei, unde îi aștepta și bradul de Crăciun frumos împodobit și tradiționala Iesle de Crăciun. Au fost zile în care s-a reunit, în bucurie, marea familie a Bisericii. Lumina Nașterii Domnului s-a revărsat în sufletele, și ale celor care au adus, și ale celor care au primit colindul.

Alături de Ierarh s-au aflat Mons. Călin Bot, Vicar general, pr. Marcelin Rotaru de la Seminarul Teologic eparhial, diaconi și studenți seminariști, precum și invitați speciali. Cu toții, au întâmpinat cu bucurie grupurile însoțite de preoți parohi și asistenți spirituali. Au colindat: un grup mare de credincioși din mai multe parohii ale protopopiatului Gherlei, urmați de tineri din Asociația Tineretului Român Unit (ASTRU)-Cluj, apoi credincioși din parohia Tihău, membri ai Reuniunii Mariane, credincioși ai parohiei „Andrei Mureșanu” din Cluj-Napoca, grupuri din parohiile Someșeni, Păușa, Buciumi, Făget-Cluj; au încheiat colindul acestei zile, la orele serii, persoane consacrate din Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD) însoțite de copii de la Casa de tip familial „Maica Domnului” a CMD, împreună cu călugări din Societatea lui Isus și surori din Congregațio Jesu.

A doua zi, sâmbătă, 22 dec., grupurile au continuat să sosească, de asemenea însoțite de preoți: mai întâi, și-au adus colindul Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare cu tineri și copii, urmate de membri ai Asociației Generale a Românilor Uniți Greco-Catolici (AGRU), apoi credincioși din parohiile Gruia – Cluj, Sângeorz-Băi, Mănăștur 1 Vest – Cluj și Chiuiești. Colindătorii au venit în grupuri numeroase, cu daruri de bucate alese, fiind la rândul lor invitați să servească suc și dulciuri, cum se cuvine în zi de sărbătoare. Fiecărui grup, Preasfinția Sa Florentin le-a adresat un cuvânt spiritual, reamintindu-le motivul bucuriei Crăciunului: Pruncul nou-născut în Ieslea din Betleem, Domnul Isus Hristos. El este sărbătoritul, Lui i se cuvine toată atenția, cinstea și închinarea – așa cum l-au primit păstorii și magii care, la vestirea îngerească, au mers degrabă, cu daruri, să-l vadă și să i se închine.

Pentru a încununa această zi dedicată colindelor, Ierarhul de Cluj-Gherla a participat și la concertul de colinde care a avut loc, de la ora 19.00, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj. Biserica a fost neîncăpătoare de mulțimea care a venit să asculte colindele interpretate de Corul „Angeli”. PS Florentin a felicitat și binecuvântat, în încheiere, membri acestui cor, care au primit totodată, prin aplauze prelungite, recunoștința publicului.

Tradiția colindului la Episcopul de Cluj-Gherla a continuat, și amintim, între alți colindători, pe cei de duminică 23 dec. 2018, zi în care Corul de copii „Allegria” de la capela „Sf. Iosif” (Piața Cipariu, Cluj-Napoca), au colindat în Catedrala „Schimbarea la Față”, după Sf. Liturghie arhierească.

În anul dedicat Arhiereului Iuliu Hossu, să primim și colindul său, prin cuvinte pe care eminentul Ierarh, Păstorul de atunci al Eparhiei de Cluj-Gherla, le-a rostit la Crăciunul din 1947: „«Prunc înfășat și culcat în iesle». Cu această înfățișare și pe acest tron a binevoit a se așeza, Împăratul păcii și Mântuitorul sufletelor. Această cale a smereniei și-a ales-o, pentru a dezrobi, din blestemul trufiei, neamul omenesc. Șoapta ispititoare a duhului rău i-a răzvrătit pe strămoși împotriva lui Dumnezeu, cu făgăduința mincinoasă a vieții, prăbușindu-i în blestemul morții. Pe această cale a smereniei, din Ieslea Viflaimului, pleacă Mântuitorul lumii până la moartea Crucii, pentru a dărui lumii viață, din prisosință, așa cum a spus: «Eu am venit ca viață să aibă și din prisosință să aibă».”

„O lume întreaga se oprește cu sufletul și trece cu gândul peste veacuri, la Ieslea din Viflaim. Să afle acolo, cu toții, cu adevărat, în Pruncul înfășat și culcat în iesle, pe Mântuitorul lor. Acolo îngenuncheați, cu păstorii, să primească binecuvântarea împăcării, de la Împăratul Păcii. Să lucreze această binecuvântare înfrățirea sufletelor și a popoarelor lumii, pentru viața și fericirea lumii. Să renască lumea mai bună, în lumina Praznicului păcii” [IPS Iuliu Hossu, Curierul Creștin, nr. 7030/1947].