Universitatea de Vară este deja un eveniment cu tradiție organizat, cu binecuvântarea Preasfințitul Virgil Bercea, de către Biroul Pastoral, așteptat cu nerăbdare de către tinerii din protopopiatele Eparhiei Greo-Catolice de Oradea, la început de vacanță mare,  aceștia având în 2023, ca element de noutate, ocazia de a avea alături tineri de naționalitate  slovacă, aparținând Bisericii Romano-Catolice. Grație unui proiect derulat prin Secretariatul de Stat pentru Culte, locul de desfășurare a fost Hotelul President din Băile Felix. Aici, tinerii au beneficiat de momente de spiritualitate, de rugăciune, au participat la un simpozion pe teme de credință, având în același timp  prilejul de a socializa, bucurându-se din plin și de timp pentru activități recreative, specifice vârstei, dar și locului, în scopul principal de  ,,a-L afla pe Domnul”, cu atât mai mult cu cât ,,Domnul nu are vacanță, e mereu cu noi și între noi, meritând laudele noastre”.

În prima zi, tinerii, alături de Părinții îndrumători, profesori și voluntari,  au fost întâmpinați de către Părintele Popa Paul și de către Doamna Ramona Dragoș, care au fost moderatori, ajutându-i pe cei prezenți să se integreze mai ușor și să simtă bucuria comuniunii. Programul a început cu căteva jocuri de destindere a atmosferei și de cunoaștere. Voluntarii artiști și animatori de la Zileos și de la Enjoy Music au contribuit din plin în acest sens, prin atitudinea prietenească, fondul muzical oferit și încurajarea tinerilor de a deveni protagoniști și mesageri ai frumoasei lor vârste. Cu această ocazie, tinerii au aflat inclusiv regulile important de respectat pe durata taberei, reguli de bună purtare, care nu îngrădesc, ci, dimpotrivă, îi ajută pe cei prezenți să mergă pe drumul cel bun, fără surprize neplăcute.  În continuare, tinerii s-au rugat împreună, au cântat împreună, după care au încheiat ziua cu un program relaxant, de dans și voie bună.

În cea de-a doua zi, după un moment de spiritualitate și de rugăciune atât în limba română cât și în cea slovacă, a urmat un simpozion susținut de către Părintele Mihai Tegzeș, Vicar cu pastorația familiei, pe tema: ,,Liturghia în viața creștinului și importanța sacramentelor”.

Părintele le-a explicat tinerilor cum Sfânta Liturghie depășește orice alt mod de rugăciune, arătându-le acestora un alt fel de a-L privi și de a-L înțelege pe Dumnezeu, evitând  astfel anumite stereotipiri întâlnite adesea între creștini, fiindcă, ,,cu toții suntem fiii lui Dumnezeu, Cel care ne iubește necondiționat, ne vrea binele și ne eliberează de robiile noastre”. Tinerii au înțeles mai bine faptul că Dumnezeu este un alt fel de stăpân, diferit de toți stăpânii lumii cunoscuți vreodată,  bun și iertător, fiindcă ,,El slujește”, propăvăduind o neașteptată cale  care duce la adevărata mărire, respectiv -a fi slujitorul tuturor-. Iar Fiul lui Dumnezeu este acel Rege care își arată mărirea dându-și viața pentru noi toți, înălțat … pe cruce. ,,Domnul pe care îl credem judecător, nu este osânditor.  Atunci când El este osândit se roagă pentru cei ce L-au osândit, fiindcă Dumnezeu este Milă, în căutarea fericirii.”

Tinerii au fost ajutați să conștientizeze un impresionant adevăr, să realizeze că fiecare, prin har,  este un templu al Spiritului Sfânt. Ei au fost atenționați că Dumnezeu oferă adevărata bucurie și fericire, fără oprire, este ceea ce ar trebui să știe toți tinerii, pentru a nu se lăsa ispitiți să caute fericirea iluzorie  încercând alcoolul ori drogurile.

Alte sfaturi importante au fost de  a înfrunta frica, tulburarea, agitația, stresul, fiindcă munca spirituală înseamnă ,,a îndepărta frica și a cere darul păcii”,  apoi de a înțelege cum ,,ducându-vă unii altora poverile, veți împlini toată Legea lui Cristos”.

În continuare Părintele Mihai Tegzeș a subliniat și explicat importanța Sacramentelor în viața creștinului, în mod special Botezul, Mirul și Euharistia – centrul Liturghiei, cea care ajută omul să se purifice.

Tinerii au fost împărțiți pe grupuri pentru a dezbate ceea ce au învățat și pentru a răspunde la câtava întrebări, cum ar fi: ,,Voi mergeți cu drag la Sfânta Liturghie?”.

A urmat deplasarea la Biserica Greco-Catolică  ,,Pogorârea Sfântului Spirit” din centrul stațiunii, pentru a participa la Sfânta Liturghie celebrată de către Preasfințitul Virgil Bercea, împreună cu preoții prezenți și participanții la Universitatea de Vară, în zi de sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Preasfințitul Virgil Bercea a ținut, ca de fiecare dată, să îi întâlnească pe tinerii participanți,  să îi încurajeze să fie atenți la ceea ce le spune Cristos, îndemnându-i să rămână alături de El.

Seara, Doamna Ramona Dragoș și Părintele Popa Paul i-au antrenat pe tineri să recapituleze bogăția de învățăminte, de trăiri și de har oferite de Universitatea de Vară, să vadă cu ce au rămas, aflând importanța împărtășirii prin prezentarea de către grupuri a concluziilor la care au ajuns, precum: ,,Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot! ”, ,,După Liturghie ne simțim mai tari, mai relaxați, nu mergem din obligație ci ca mulțumire și respect pentru tot ce avem”,  ,,Botezul este pentru noi foarte important, a fost  primul sacrament din viața de creștini”, ,,Isus este speranța nostră și ne iubește, Dumnezeu ne dă tot binele de care avem nevoie”, ,,Sfânta Împărtășanie este hrana sufletului nostru”, ,,Prin predică primim lecții de viață, este modul de a-L întâlni pe Dumnezeu, a fi mai aproape de El”, ,,Prin Euharistie îl primim pe  Isus în suflet, iar prin Spovadă ne căim în fața lui Dumnezeu, lăsând în urmă păcatul”, ,,Merg la Liturghie pentru ca să mă spovedesc și să mă împărtășesc, pentru că îmi place să cânt, să fiu mai aproape de Dumnezeu și să îi cunosc pe ceilalți”.

Nu în ultimul rând a fost amintit inițiatorul acestui proiect, cel care a făcut să fie posibil evenimentul în această conjunctură, în persoana Domnului deputat Adrian Merka,  Președinte al Asociației Slovacilor din România, care în cuvântul său a subliniat că valoarea prieteniei este cea care construiește o mare familie, în ciuda diferențelor existente între oameni. Domnia sa i-a îndemnat pe tineri să nu uite de importanța educației: ,,Nu uitați că datoria voastră este de a crește din punctul de vedere al educației, al cumințeniei și al respectului față de comunitate, nu vă fie rușine de unde veniți, nu așteptați să vină alții către voi, deveniți la rândul vostru părinți, frați și surori care întindeți voi o mână, duceți mai departe aceste rugăciuni, fiind exemple pentru cei din jur!”

Pentru a marca bogăția unității în diversitate și a schimbului de experiență, în ultima zi participanții au trecut din nou pragul primitoarei noastre bisericuțe de lemn din centrul stațiunii Băile Felix, de data aceasta pentru a participa la o liturghie în ritul latin, celebrată în limba latină și română de către Părintele  Mlinarcsik  Jan, paroh al Bisericii Romano-Catolice din Cetatea Oradea, care, în cuvântul său de învățătură le-a amintit tinerilor că nu există o rugăciune mai mare decât Liturghia, această jertfă din nou a lui Dumnezeu pentru noi, pentru a fi fericiți și a primi viața veșnică și că ,,nu are voie să fie tristețe pe fața omului credincios”. ,,Aveți mereu în brațele cui să vă întoarceți, ale Dumnezeului milostiv … Indiferent de diferențele dintre noi, formăm împreună acel neam care merge spre ceruri, rugându-ne împreună.”

În primul rând, așa cum au subliniat tinerii, mulțumirile se cuvine a fi adresate lui Dumnezeu pentru aceste zile binecuvântate, în care ei s-au simțit foarte bine, absolvind cu brio cursurile, dovadă fiind inclusiv diplomele pe care le-au obținut la final, ca semn al unui timp de har de care să-și aducă aminte cu plăcere, petrecut împreună ca adevărați frați,  timp care i-a ajutat prin învățămintele acumulate să fie recunoscători să conștientizeze o dată în plus bucuria de a fi cu toții fii ai lui Dumnezeu.

Mulțumiri tuturor celor implicați, tinerilor, părinților acestora, animatorilor, îndrumătorilor, profesorilor, gazdelor!

Laura Ologu

Biroul Pastoral


Sursa: egco.ro