În cadrul Sfintei Liturghii celebrate în biserica „Bunavestire” a Colegiului Pontifical Pio Romeno din ziua de marți, 21 noiembrie a.c., fiind sărbătoarea Intrării în Templu a Maicii Domnului, cu încuviințarea P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, tânărul Roberto Mircea Luchini a primit tonsura și lectoratul de la P.S. Claudiu Pop, episcop al curiei Arhiepiscopale Majore a B.R.U.

Tot în această zi, cu binecuvântarea Prea Fericirii Sale, Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, P.S. Claudiu Pop, episcop al curiei Arhiepiscopale Majore a B.R.U a hirotonit ca preot, pe diaconul Alexandru Marius Șuteu și a hirotesit întru treapta lectoratului pe Antonio Vlad Mureșan.

Tânărul Roberto-Mircea Luchini este originar din Orăștie, județul Hunedoara, iar formarea teologică a început-o încă din liceu. A absolvit Liceul Teologic Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare” din Blaj în anul 2015, apoi a urmat timp de 2 ani Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Blaj, din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj. În tot acest timp a fost și seminarist la Institutul Teologic „Bunavestire” din Blaj, unde a participat activ la programul spiritual specific unui seminar teologic. În prezent este student în primul an la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma și locuiește împreună cu ceilalți studenți români greco-catolici la Colegiul Pontifical Pio Romeno.

În cadrul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Claudiu Lucian Pop a vorbit despre importanța sărbătorii „Intrarea în templu a Maicii Domnului”

„Avem bucuria ca sărbătorind Intrarea Maicii Domnului în Templu, să introducem cu bucurie, doi lectori în Biserica; să ne gândim la vocația noastră fiindcă sărbătoarea de astăzi vorbește despre noi. Așa cum Maica Domnului intră în Templu şi acolo este introdusă în misterele tainei lui Dumnezeu, așa este şi pentru noi, suntem aici pentru a intra în misterele tainei lui Dumnezeu în acest templu”, a spus P.S. Claudiu.

La final, rvs. pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical Pio Romeno, a mulțumit celor prezenți și Preasfințitului Claudiu, evidențiind bucuria Bisericii și a comunității Colegiului.

Text: Pr. Gherghel Petrișor

Foto: Rupp Raimondo