Un nou preot în via lui Cristos: pr. Radu-Vlad Pupăză, vicar parohial în parohia „Andrei Mureșanu” din Cluj-Napoca
În Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci – 19 septembrie 2021, Preasfinția Sa Claudiu a celebrat Sfânta Liturghie în Capela „Sf. Iosif” – din Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Sec. al XX-lea, Piața Cipariu, Cluj-Napoca. Episcopul de Cluj-Gherla a fost primit de către preoții parohiei Andrei Mureșanu, pr. Mircea Marțian, paroh, și pr. Florin Isac, vicar parohial, și de credincioși. Tinerii au creat un tunel de flori la intrarea Ierarhului – în semn de bun-venit și recunoștință pentru darul pe care Preasfinția Sa a venit să îl facă acestei parohii clujene prin hirotonirea întru preoție a diaconului Radu-Vlad Pupăză, un tânăr care „a crescut în această parohie”.
La celebrarea liturgică duminicală au luat parte numeroși preoți și credincioși. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu și-a manifestat din nou bucuria de a fi în această catedrală în construcție, care „amintește de biserica în construcție din sufletele noastre” și s-a bucurat să vadă aici „o comunitate vie, dinamică, plină de viață”. A remarcat faptul că, în această zi, în care „un nou slujitor intră în via Domnului”, evanghelia care a fost citită (Mc 8,34-9,1) vorbește „despre ce înseamnă această slujire, ne amintește esența slujirii preoțești”, dar și „despre fiecare dintre noi, cei care ne numim creștini”. A spus: „Dumnezeu respectă libertatea noastră, nu intră cu forța în sufletele noastre. Este pregătit să ne dea totul, abundența de daruri stă la ușa sufletului nostru și doar noi putem să îI deschidem lui Cristos, dar, de multe ori în viața noastră Cristos rămâne pe dinafară, fiindcă avem multe lucruri ‚importante’ de făcut”. A invitat ca fiecare să își pună întrebarea: „cine este Isus Cristos pentru noi?” și, meditând la această întrebare, „să îl facem pe Cristos Domnul și Stăpânul vieții noastre”.
Atunci când Isus pune apostolilor această întrebare, „Petru spune: «Tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu». Este un moment de revelație. Și Isus îi spune: «Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea». Dar, imediat după acel moment în care Petru îl mărturisește ca și Cristos, ca uns al lui Dumnezeu, Isus îi vorbește despre patima Lui: despre Cruce, despre pătimire, despre moarte și despre Înviere. Și același Petru care îl recunoaște ca și Cristos, îl ia deoparte și îi spune că nu e bine cum gândește, că suferința și moartea nu au ce să caute în viața lui Cristos. Iar Isus îi spune: «Înapoia Mea, Satano». Sunt cuvinte extrem de dure, dar aceste cuvinte duc la ispitirile lui Isus din deșert, când Satana îi spune: «ca să stăpânești această lume, nu e nevoie de suferință. Închină-te în fața mea și eu ți-o dăruiesc.» Și Petru intră în această ispită, încearcă să caute o cale umană de a-l înțelege pe Cristos, de a-l duce pe Cristos în viața lui. De aceea Isus ne cere, dacă dorim să mergem după El, să renunțăm la noi înșine, la viziunea noastră pur mundană despre lume și despre viața noastră.”
PS Claudiu a amintit de bogăția adunată de Biserica Greco-Catolică în perioada persecuției comuniste. „Acela a fost un moment în care, nu doar pentru persoane, ci pentru toată Biserica s-a propus același lucru: «dacă vrei să rămâi, te închini mie și renunți la Dumnezeu, la cruce, la suferință». Fiecăruia dintre Episcopi li s-a propus această variantă, să renunțe la credința și Biserica Catolică pentru a rămâne – un mic pas, un mic compromis, doar un detaliu, dar acel detaliu ar fi schimbat cu totul viața lor. Nu ar mai fi fost Biserica lui Cristos, ci Biserica acestei lumi care alungă crucea și suferința din viața ei. Și toți au spus, ca unul, împreună cu Episcopul Iuliu Hossu: «credința noastră este viața noastră, nu putem să renunțăm la credință fără să renunțăm la viață».” În continuare, Preasfinția Sa a atras atenția asupra prezenței lui Dumnezeu în orice împrejurări, fericite sau nu, în viața fiecăruia.
Ierarhul s-a oprit apoi la al treilea pas: «să vină după Mine», amintind pasajul din Vechiul Testament, când Moise vrea să vadă fața lui Dumnezeu, care îi spune: «nu îmi vei vedea fața, ci spatele». „Când vedem spatele cuiva? Atunci când mergem după el, nu când stăm în fața lui. Când vedem spatele lui Cristos? Atunci când îl urmăm. Și înțelegem că adevărata viziune a Domnului, adevărata întâlnire cu Cristos este aceea care se împlinește când mergem pe urmele Lui, pas după pas, zi după zi: acesta să fie gândul nostru, intenția noastră de rugăciune pentru noi și, astăzi, pentru pr. diacon Vlad care va primi Taina Preoției.”
Episcopul de Cluj-Gherla s-a adresat comunității din parohia Andrei Mureșanu, prin cuvintele: „«Dacă vrea cineva să se lepede de sine, să își ia crucea și să vină după Mine» – acesta să fie gândul și intenția noastră de rugăciune pentru părintele diacon Vlad care astăzi va primi Taina Preoției. Să îl păstrați în rugăciunea voastră, fiindcă, de azi înainte, va fi un păstor al vostru, dar nu va fi deasupra voastră, ci va fi în mijlocul vostru. Va fi aici pentru a mijloci pentru popor, pentru voi. Va fi aici pentru a cere harul lui Dumnezeu pentru voi.”
Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii să îl susțină pe tânărul preot cu rugăciunea lor și cu dragostea lor pentru a fi cu adevărat un păstor, i-a chemat să fie lângă el în fiecare clipă, pentru că „aceasta este Biserica, este Familia lui Dumnezeu: nici Episcopul, nici preoții și nici diaconii fără credincioși și nici credincioșii fără Episcop, preoți, diaconi. Vi-l încredințez, să aveți grijă de el, să îl susțineți în rugăciune și astfel, toți împreună, vom fi Biserica lui Cristos, Familia lui Dumnezeu.”
La momentul hirotonirii preoțești, pr. Marius Furtună, rectorul Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj l-a prezentat pe noul preot: „Originar din Cluj-Napoca, Pupăză Radu-Vlad este absolvent al Institutului Teologic eparhial Sfântul Ioan Evanghelistul din Cluj-Napoca, al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB și al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (în anul 2015). A urmat și Facultatea de Științe Ecleziastice Orientale din cadrul Pontificio Istituto Orientale din Roma, pe care a absolvit-o în anul 2018, obținând diploma de master în istorie. După încheierea studiilor, a împlinit funcțiunea de bibliotecar-formator în cadrul Seminarului Teologic eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla. La 13 septembrie 2020, s-a cununat cu Ana Maria și familia lor a fost binecuvântată cu un copil. A fost hirotonit diacon la 29 noiembrie 2020.”
Totodată, ca subdiacon și diacon, Radu-Vlad Pupăză a însoțit Arhiereul de Cluj-Gherla în majoritatea vizitelor pastorale, a oferit răspunsurile liturgice și a diaconat la celebrările arhierești din Catedrala Schimbarea la Față, a îndrumat tinerii seminariști, în mod particular în cunoașterea tainelor cântului liturgic. Prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, diaconul Radu-Vlad Pupăză a fost consacrat întru sfânta preoție și a primit misiunea de vicar parohial în parohia „Andrei Mureșanu”.
După Sfânta Jertfă Liturgică, pr. Radu-Vlad Pupăză a adresat primele sale cuvinte ca și preot al lui Cristos. Și-a exprimat hotărârea ca pe noul drum să îl aibă mereu în fața ochilor pe Cristos cu Crucea Sa, „urmându-l și eu, aflându-mi crucea și purtând în inimă, astăzi mai mult ca oricând, cuvintele pe care le spune Sfântul Apostol Pavel, «Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine»”. Și-a exprimat speranța de a fi „model de blândețe, de bunătate, de a-l arăta pe Tatăl cel milostiv”. A mulțumit „în primul rând Bunului Dumnezeu care, fiind copil, deja a sădit în mine chemarea la Sfânta Preoție”. A mulțumit Preasfinției Sale Claudiu care l-a învrednicit de darul Sfintei Preoții, părinților, soției sale, profesorilor Facultății de Teologie Greco-Catolică din Cluj, tuturor celor care l-au însoțit, l-au format, îndrumat și s-au rugat pentru el.
Preasfinția Sa Claudiu a adăugat mulțumiri adresate, în primul rând familiei pr. Radu-Vlad Pupăză „pentru marele dar pe care l-a făcut Bisericii”. A mulțumit pr. paroh Mircea „pentru că a acceptat propunerea mea, pentru că l-a primit cu brațele deschise pe părintele Vlad”, a mulțumit corului parohiei care a dat răspunsurile liturgice și a încheiat prin cuvintele: „Dacă privim spiritual această zi, e un moment mult mai profund decât ceea ce putem vedea: un preot al lui Cristos. Când iese în viața publică, Isus își adună ucenici, cheamă oameni pe urmele Lui. Și astăzi un preot se naște în Biserica lui Cristos: tremură Iadul, se bucură Raiul și noi toți trebuie să ne bucurăm, fiindcă aveți în mijlocul vostru un «alt Cristos». Prin el veți fi botezați, prin el vi se vor ierta păcatele, prin el pâinea și vinul vor deveni Trupul și Sângele Domnului, prin el harurile lui Dumnezeu se vor revarsă peste voi. Biserica întreagă suntem datori să îl susținem, să ne susținem unii pe alții.”
În calitate de gazdă, pr. Mircea Marțian a mulțumit mai întâi Preasfinției Sale Claudiu „pentru dragostea cu care scrieți istorie aici, în comunitatea noastră, pentru că, după prima vizită pastorală în Eparhia noastră, după prima vizită la o ședință de consiliu în noul teritoriu canonic, astăzi ați mai avut o premieră: prima hirotonire în capela Sfântul Iosif iar această hirotonire este a unui tânăr care a crescut aici, în comunitatea noastră, timp de 14 ani”. Totodată, i-a urat, părintelui Vlăduț: „bun venit în mica noastră familie, ca prieten al lui Cristos”. În continuare, cel mai tânăr preot al Eparhiei de Cluj-Gherla a oferit Ierarhului, preoților, diaconilor, familiei sale și tuturor credincioșilor, prima sa binecuvântare preoțească.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro