Asociația Caritas Eparhial Oradea a pus, în Ioaniș, piatra de temelie a viitorului centru de zi „Sfântul Martin”, miercuri, 2 mai 2018. Slujba de sfințire a locului a fost oficiată de părintele protopop Zima Zorel și părintele paroh Boța Mircea, în prezența copiilor, beneficiari ai viitorului centru, a președintelui asociației, a responsabilului de proiect, Adela Popa-Ghițulescu și ai angajaților asociației.

Valoarea totală a proiectului este estimată la suma de 320.000 euro și preconizăm că începând cu luna octombrie 2018 copiii să beneficieze de un centru nou, conform standardelor europene și a legislației în vigoare. Centrul va avea 6 săli pentru activitățile educative, bucătărie proprie și sală de mese, centrală proprie și teren de sport. Ioaniș este un sat din comuna Finiș, județul Bihor, România. O mare parte dintre locuitori nu au venituri în afara alocației copiilor și sunt neșcolarizați. Copiii care provin din aceste familii se află în risc de abandon școlar.

Odată cu realizarea construcției, în Ioaniș, va funcționa un centru de zi destinat copiilor cu vârsta între 6 și 16 ani. De serviciile centrului pe care îl construim la Ioaniș vor beneficia un număr de 50-80 de copii, pentru ei centrul reprezentând șansa de a mânca o masă caldă în fiecare zi, de a fi educați și de a avea un viitor. Serviciile sociale oferite în cadrul Centrului de Zi „Sfântul Martin” vor fi servicii sociale specializate, care au ca scop asigurarea zilnică a unei mese calde și prevenirea abandonului școlar prin asigurarea unor condiții armonioase de creștere, educare și formare socială și profesională.

Centrul de zi le va asigura copiilor un mediu adecvat pentru a crește și a se dezvolta armonios, ajutând-i să se integreze în societate. Prin activitățile desfășurate vom oferi copiilor: o masă caldă zilnică, gustare, ajutor în efectuarea temelor pentru școală, meditații școlare, activități educative informale, formale și non-formale, activități recreative și activități de creație. Astfel, dorim să îi învățăm pe copii să devină persoane autonome, corecte, cinstite și responsabile, să se respecte pe sine și pe ceilalți.

pr. Olimpiu Todorean
președinte Caritas Eparhial Oradea