În urmă cu un an, Biroul de Presă al Sfântului Scaun anunța trecerea la cele veșnice a Papei emerit Benedict al XVI-lea, la vârsta de 95 de ani: „Astăzi, sâmbătă 31 decembrie, la ora 09.34, în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican, Domnul l-a chemat la El pe Sfântul Părinte Papa emerit Benedict al XVI-lea”.

La fel ca înaintașii săi pe scaunul Romei, Papa Benedict al XVI-lea a recunoscut meritele Bisericii Greco-Catolice din România și rolul ei în formarea conștiinței naționale și în promovarea valorilor creștine în sânul neamului nostru, prin jertfa martirilor care au plătit cu sângele prețul fidelității față de Cristos și față de Biserica Sa.

Astfel, la 16 decembrie 2005, prin Bula Ad totius Dominici gregis, Papa Benedict al XVI-lea a ridicat Biserica Greco-Catolică Română la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, iar pe Preafericitul Părinte Card. Lucian Mureșan la demnitatea de Arhiepiscop Major al acestei Biserici sui iuris.

Totodată, primindu-i pe data de 12 februarie 2010 pe episcopii catolici din România în vizită ad limina la Vatican, Papa Benedict a afirmat: „salut comunităţile creştine din România şi din Republica Moldova, atât de greu încercate în trecut, şi aduc omagiu acelor Episcopi şi nenumăraţi preoţi, călugări, călugăriţe şi credincioşi care, în timpul persecuţiei, au dovedit un ataşament neclintit faţă de Cristos şi faţă de Biserica sa şi au păstrat intactă credinţa lor”.

Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, a fost cel care, la 18 februarie 2012, l-a ridicat pe Preafericirea Sa Lucian Mureșan la demnitatea de Cardinal al Bisericii Catolice, fiind astfel creat cel de-al treilea Cardinal greco-catolic român după Fericitul Card. Iuliu Hossu și Cardinalul Alexandru Todea. Astfel, pe 20 februarie 2012, cu ocazia audienței acordate în Aula Paul al VI-lea din Vatican noilor Cardinali şi tuturor pelerinilor provenind din întreaga lume, Papa emerit a rostit în limba română: „Salut cu bucurie pe Preafericirea Sa Lucian Mureşan şi pe voi toţi, credincioşi din România, care aţi dorit să vă strângeţi în jurul iubitului vostru Păstor, pe care l-am creat cardinal. Împreună cu voi salut întregul popor român şi Patria voastră, legată acum şi mai mult de Scaunul Sfântului Petru! Binecuvântarea mea să vă susţină mereu”.

În ziua trecerii la cele veșnice a Papei emerit, 31 decembrie 2022, Preafericitul Părinte Card. Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite  și Președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, i-a trimis o scrisoare Sfântului Părinte Papa Francisc, exprimându-i comuniunea de rugăciune din partea Bisericii Catolice de ambele rituri din România: „Îți mulțumim Doamne pentru darul vieții sale. Îți mulțumim pentru slujirea sa și pentru fidelitatea sa”.

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș