Sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului, hramul ansamblului monastic carmelitan din Stânceni, a marcat în acest an împlinirea a 30 de ani de prezență în România a surorilor carmelite. Răspunzând invitației Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Mănăstirea Sfântul Ilie și Carmelul din Saint Rémy (Franța) au pus bazele unui schit, într-o vale a masivului Călimani, la Stânceni, la 14 septembrie 1994, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. Schitul este consacrat Sfintei Cruci, care îi uneşte pe toţi creştinii în aşteptarea Învierii. La marginea unui sat unde locuiesc ortodocşi, catolici şi protestanţi, schitul a devenit un loc de rugăciune și de acțiune concretă pentru unitatea creștinilor.

În acest an, la moment aniversar, au fost prezenți, alături de Maica Eliane și de Părintele Cornel Dârle, credincioși dornici să împărtășească bucuria hramului, dar și ierarhi care, prin prezența lor, au dorit să arate prețuirea pentru dăruirea și implicarea în viața Bisericii, pentru darul rugăciunii pe care surorile îl fac permanent comunității. Astfel au fost prezenți, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian, IPS Köcsis Fulöp, Arhiepiscop-Mitropolit de Hajdudorog (Ungaria), PS Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei de Oradea Mare, PS Ioan Călin Bot, Episcop al Eparhiei de Lugoj și PS Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Celebrarea liturgică a fost încadrată în programul pregătit pe parcursul a două zile, program care ilustrează domeniile de interes ale carmelitelor și care a cuprins un Colocviu cu prezentări în două secțiuni: Carmel și Dialog iudeo-creștin. Acestea vor fi publicate în următorul număr al revistei Fraternității „Sf. Ilie” (Mikhtav).

Predica a fost rostită de IPSS, Fulöp Köcsis, iar Liturghia a fost animată de corul Parohiei Greco-Catolice Târgu Mureș IV „Adormirea Maicii Domnului”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa Cristian Crișan a transmis salutul și binecuvântarea Cardinalului Lucian Mureșan. Cu acest prilej solemn, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan a oferit Sanctuarului Arhiepiscopal Major de la Stânceni un relicvariu conținând moaștele Fericiților Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu. Preasfinția Sa Cristian a încredințat relicvariul Pr. Cornel Dârle, iar Maicii Eliane i-a fost oferită o icoană a celor Șapte Fericiți Episcopi Martiri Greco-Catolici Români.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept

Redăm mai jos mesajul Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan transmis la aniversarea a treizeci de ani de la înființarea Schitului Carmelitan „Sfânta Cruce” de la Stânceni:

 

Preasfințiile Voastre,

Preacuvioasă Maică Eliane,

Preacucernice Părinte Cornel,

Iubiți și dragi credincioși,

Stimați invitați,

Cu deosebită bucurie și recunoștință, celebrăm 30 de ani de la înființarea Schitului Carmelitan „Sfânta Cruce” de la Stânceni. În această zi de sărbătoare, Vă transmit salutul și binecuvântarea mea, alături de cele mai sincere sentimente de prețuire și mulțumire pentru devotamentul și credința vie pe care comunitatea le-a manifestat de-a lungul acestor ani.

Maica Elisabeta, fondatoarea Carmelului din Saint-Rémy din Franța, a încurajat cu ardoare înființarea unui Carmel în România. Îmi amintesc cu mare bucurie momentul când, răspunzând invitației mele, ca episcop de Maramureș la acea vreme, Mănăstirea „Sfântul Ilie” a pus bazele acestui Schit la Stânceni, în inima Carpaților, pe 14 septembrie 1994, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

De-a lungul timpului, datorită fidelității și a perseverenței în realizarea acestui proiect spiritual, Schitul, pe lângă misiunea sa de loc de rugăciune pentru Unitatea creștinilor, a devenit totodată un punct de reper în dialogul cu „frații noștri mai mari”. Și nu pot să nu remarc cu bucurie prezența constantă la colocviile organizate în fiecare an la Schit, în mod deosebit a Prim Rabinului României, Rafael Shaffer și a Domnului Vasile Dub, președintele comunității evreiești din Târgu Mureș. Mulțumesc tuturor celor care vor lua parte la acest moment aniversar, și îl salut în mod deosebit pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă, şi pe Preasfinţitul Părinte Elisée care ne au trimis mesajele lor de comuniune spirituale.

Cu adevărat, dialogul ecumenic și interreligios este una din premisele fundamentale ale parcursului sinodal din Bisericii Universale, continuând astfel drumul inițiat de Sfântul Părinte Papa Francisc la 9 octombrie 2021: „Pentru o Biserică sinodală. Comuniune, participare, misiune”.

În această lumină, Schitul din Stânceni, devenit Sanctuar Arhiepiscopal Major în anul 2019, ocupă un loc unic în fizionomia Bisericii noastre Greco-Catolice și în peisajul monahal din România, la fel cum carisma Maicii Elisabeta pentru unitatea religioasă era unică, izvorâtă fiind din speranța refacerii unei „singure turme”, păstorită de „un singur păstor” (cfr. Ioan 10, 16).

Cuvintele Sfântului Ioan al Crucii, „în seara vieții, vom fi judecați după iubire”, ne  ajută să  reflectăm asupra credinței noastre. O credință vie este înrădăcinată în inimă, hrănită prin rugăciune și exprimată printr-o iubire autentică față de Dumnezeu și față de aproapele. Credința în Mântuitorul și în lucrarea Sa răscumpărătoare în lume ne face să fim mărturisitori ai iubirii și slujirii ai comuniunii. În acest context, devotamentul constant și credința vie trăite aici la Stânceni, chiar și în vremuri dificile, au fost și sunt o mărturie limpede a lucrării harului în sânul Bisericii noastre, pentru care aducem mulțumire Domnului.

În acest spirit, doresc să încredințez Schitul din Stânceni mijlocirii Fericiților Martiri, Episcopi ai Bisericii noastre Greco–Catolice, și totodată să încredințez spre venerare relicvele Fericiților Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu, care, împreună cu ceilalți patru Episcopi Martiri, Valeriu-Traian Frențiu, Tit-Liviu Chinezu, Ioan Suciu și Alexandru Rusu, au fost ridicați la cinstea altarelor de Sfântul Părinte Papa Francisc, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii celebrate pe Câmpia Libertății din Blaj, duminică, 2 iunie 2019. Sfântul Părinte, în Omilia sa, amintind figurile luminoase ale celor șapte noi Fericiți, ne spunea cu acel prilej: „acum este rândul nostru să luptăm așa cum au luptat ei în acele vremuri”.

Fie ca Milostivul Dumnezeu să fie puterea voastră și să vă călăuzească în misiunea slujirii aproapelui! Vă încurajez să continuați acest drum de rugăciune și de jertfă pentru unitate, în fidelitate și în adevăr, și asigurându-Vă de comuniunea mea în rugăciune și de apropierea mea sufletească, Vă transmit tuturor cele mai alese sentimente de recunoștință și de prețuire.

Cu arhierească binecuvântare,

 Lucian Card. Mureșan

Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică