Cu binecuvântarea şi din încredinţarea Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj, în catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj a fost montat, în cursul lunii februarie 2021, un sistem profesional pentru transmisiuni video în direct (streaming). Chiar dacă urmează să fie completat în curând şi cu alte echipamente necesare, sistemul este deja funcţional, fiind posibile transmisiuni în regim de probă.
Ideea transmisiunilor în direct ale celebrărilor liturgice de la catedrala din Lugoj este mai veche, însă a devenit o necesitate în contextul situației particulare a Pandemiei de COVID-19.
Preafericitul Cardinal Lucian a recomandat în comunicatul referitor la celebrările liturgice în perioada stării de alertă din 15 mai 2020, ca persoanele în vârstă, cei care sunt vulnerabili din punct de vedere al stării de sănătate și cei care prezintă simptome de infecție respiratorie „să urmărească Sfânta Liturghie prin intermediul posturilor de radio, televiziune sau prin internet” [1]. Desigur urmărirea sfintei Liturghii prin intermediul mijloacelor de comunicare video nu înlocuieşte obligaţia de a participa personal la Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult duminica şi în sărbătorile de poruncă, excepţia fiind doar pentru persoanele în vârstă, bolnave, aflate în imposibilitatea de a participa. Însuşi Sfântul Părinte Papa Francisc dorește ca poporul lui Dumnezeu să se poată întoarce la familiaritatea comunitară cu Domnul în sacramente, participând la celebrarea liturgică duminicală. Idealul Bisericii este întotdeauna alături de oameni și de sacramente [2]”.
Iniţiativa acestui proiect a aparţinut Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei de Lugoj, care s-a ocupat cu o deosebită dăruire în realizarea paşilor metodologici”. Astfel pe această cale aducem recunoştinţă şi mulţumiri binefăcătorilor: Asociaţia „Renovabis” din Germania, Prof. Giovanni Codevilla din Italia, Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, firma „O Video” SRL din Bucureşti prin intermediul domnului Marian Ștefan, care a montat echipamentul în catedrală. Mulţumim, de asemenea domnului Claudiu Ştefan Nicuşan, Şef Birou Fundraising şi Dezvoltare Strategică Biserica Română Unită cu Roma, pentru consultanță și buna colaborare.
Consiliul Pontifical pentru Comunicațiile Sociale în Instrucţiunea Pastorală despre mijloacele de comunicare socială publicată din dispoziția Conciliului Ecumenic Vatican II „Communio et Progressio”, arată utilitatea pastorală a transmisiunilor radio-tv. Astfel la numărul 150 citim: „Diferitele transmisiuni religioase, pe care resursele radioului și ale televiziunii le permit, favorizează contactele între credincioși și îmbogățesc în mod minunat devoțiunea lor și viața lor religioasă. Sunt și instrumente optime pentru cateheză și îi pot forma pe catolici să-și asume în mod responsabil locul lor în slujirea Bisericii și a lumii. În plus, sunt de ajutor bolnavilor și persoanelor în vârstă care nu pot participa direct la viața Bisericii. Aceste transmisiuni pot atrage atenția multor oameni care, deși sunt departe de Biserică sau cu totul agnostici, au o nevoie subconștientă de hrană spirituală. Pentru toate aceste motive catolicii trebuie să simtă urgența de a duce înainte o operă adecvată de animare prin perfecționarea continuă a conținutului și a tehnicii acestor transmisiuni”.
În Scrisoarea apostolică „Dezvoltarea rapidă” a suveranului pontif Ioan Paul al II-lea către responsabilii din comunicațiile sociale, la punctul 14, Sfântul Papă îi încurajează pe operatorii din sectorul comunicațiilor și, mai ales, pe credincioșii care lucrează în acest important sector al societății scriindu-le: „Nu vă temeți de noile tehnologii! Ele sunt „dintre minunatele lucruri” – inter mirifica – pe care Dumnezeu ni le-a pus la dispoziție pentru a descoperi, pentru a utiliza, pentru a face cunoscut adevărul, chiar și adevărul asupra demnității noastre și asupra destinului nostru de fii ai săi, moștenitori ai împărăției sale veșnice”.
Tansmisiunile de probă ale celebrărilor liturgice sunt disponibile simultan pe canalele de Youtube și Facebook ale Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, şi vor fi asigurate de Ipod. Raimondo-Mario Rupp.
Biroul eparhial de Presă
[1] Fragment din Comunicatul cu nr 536/25.05.2020 al Preafericitului Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, referitor la celebrările liturgice în perioada stării de alertă https://bisericaromanaunita.ro/wp-content/uploads/2020/05/comunicat-referitor-la-celebrarile-liturgice-in-perioada-starii-de-alerta.pdf.