În Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de astăzi, 15 august 2018, a avut loc tradiționalul pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Greco-Catolice, de la Cărbunari – Blaj.

Cu această ocazie, la Sanctuarul Fecioarei Săracilor, credincioșii au venit în număr mare pentru a o cinsti pe Maica Sfântă și pentru a primi haruri deosebite de la Fiul său.

Programul pelerinajului a început încă din seara zilei de 14 august, cu celebrarea Vecerniei Sărbătorii la bisericuța din Cărbunari. Astăzi, începând cu ora 10.00, a avut loc Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de către Preasfinția Sa, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, împreună cu mai mulți preoți. Printre preoții prezenți s-a numărat  și Vizitatorul Apostolic al Sfântului Scaun pentru românii din diaspora, Pr. Cristian Crișan.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de Pr. Cristian Crișan. Acesta le-a vorbit pelerinilor despre figura Mariei care este „una dintre noi” și despre importanța praznicului de astăzi. „Sărbătoarea de astăzi – a spus preotul – vrea să ne transmită ceea ce ne așteaptă pe noi cei care suntem urmașii lui Cristos. Cu toții vom adormi și vom cunoaște această trecere. Conform Tradiției Bisericii, Fecioara s-a mutat din această viață, dar nu a părăsit-o”.

A vorbit apoi și despre simbolistica icoanei „Adormirii Maicii Domnului”, care ne arată că Maria este cea dintâi care a trecut din moarte la viață, după ce Isus a distrus puterea morții, cu moartea pe moarte călcând. În final, i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage Maicii Domnului, protectoarea și Maica Bisericii, pentru a ne fi alături în ceasul morții.

După Sfânta Liturghie, a urmat un cuvânt al Preasfinției Sale Claudiu, prin care a transmis salutul și binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii noastre, a adus mulțumiri tuturor celor prezenți, împărtășind bucuria sărbătorii cu pelerinii.

La final, după mulțumirile aduse de Pr. Petru Dumitru, Rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major de la Cărbunari, au fost rostite rugăciunile cerute pentru primirea indulgenței plenare.

Biroul Arhieparhial de Presă