În perioada 3-7 septembrie 2018, la Râșnov, Departamentul Artistic din cadrul Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici din Oradea în colaborare cu Asociația Hope din Italia a organizat un curs de formare național pentru tinerii care cântă sau compun muzică.
Muzica, pentru noile generații, este ca o carte de „antropologie” deoarece ei se inspiră din aceasta și iau ca modele pe artiștii din ziua de azi. Prin acest curs, Biserica își propune să fie alături de tinerii talentați, să îi ajute să își identifice propriul stil, să își poată împărtăși emoțiile și trăirile cu cei care îi ascultă și să devină un instrument de promovare a adevăratelor valori.
La acest curs au fost prezenți peste 30 de tineri din întreaga țară (Constanța, Iași, Ialomița, Zalau, Roman, Cluj-Napoca, Blaj, Oradea, București, Brașov, Marghita, Tg-Jiu). Această rețea de tineri pe care noi dorim să o construim a avut ocazia să fie îndrumată pe parcursul zilelor de formare de către: Andrei Tudor – compozitor, dirijor, producător, Paula Seling – artist, compozitor, Marco Brusati – director Asociația Hope – Italia și nu în ultimul rând Ovidiu Lazar, care s-a ocupat de organizare și a făcut ca acest masterclass să fie posibil.
Împreună cu formatorii, tinerii au reușit să își îmbunătățească aptitudinile muzicale și să creeze o echipă unită care să colaboreze și în viitor. Fiecare participant a interpretat un cântec, iar după aceasta au urmat sfaturile și indicațiile foarte utile ale formatorilor din România și Italia. Totodată tinerii au fost împărțiți în patru grupuri și au fost provocați de către organizatori să compună o piesă pornind de la valorile și informațiile transmise de către formatori. Încă o dată, tinerii ne-au demonstrat că sunt creativi, apreciază frumosul și că dacă sunt îndrumați și ascultați pot să creeze lucruri deosebite. Tot acest itinerariu al tinerilor a fost presărat cu momente de rugăciune și meditații care să îi ajute să crească și să își consolideze propria identitate.
După plecarea tinerilor, au ajuns delegațiile liceelor greco-catolice și romano-catolice din Oradea, Blaj, Cluj și București, împreună cu care vom organiza cinci conferințe în luna octombrie, pentru tinerii din liceele menționate mai sus. Am decis să ne întâlnim pentru a construi împreună o metodă prin care Biserica și școala să fie aproape de tineri. La această întâlnire, împreună cu Marco Brusati, s-a studiat figura tânărului de astăzi și evoluția antropologică, pornind de la noile mijloace de comunicare (Facebook, Tweeter, Instagram, WhatsApp, Snapchat e.t.c). Această evoluție din ultimii 15 ani este uimitoare. Întreaga echipă a lucrat la modalitatea prin care conferințele propuse tinerilor din fiecare liceu să fie cât mai eficiente și constructive.
Mulțumim doamnei Paula Seling, domnilor Andrei Tudor, Marco Brusati, Ovidiu Lazar și Preasfințitului Virgil pentru susținerea necondiționată a acestui proiect! Nu în ultimul rând, mulțumim echipei de profesori și delegați ai tuturor liceelor mai sus menționate!
pr. Paul Popa
via EGCO.ro