Oratoriul „Colț de Rai” de pe lângă parohia „Sfinții Trei Ierarhi” Beiuș a organizat o tabără ecumenică de vară la Moneasa cu tema: „Isus este bucuria mea, în rest totul este vanitate” (a IV-a ediție). Organizată în parteneriat cu protopopiatul greco-catolic Beiuș și Asociația „Ave Miriam”, tabăra a fost subvenționată parțial din bunăvoința parohiei Beiuș și a diverșilor binecuvântați donatori (Reuniunea Mariană și producători locali). Copiii cursanți la orele de religie greco-catolică din școlile beiușene, dar și cei participanți la activitățile de peste an desfășurate în cadrul oratoriului parohial, indiferent de religie, au fost recompensați cu o petrecere împreună a timpului în fraternitate, cateheză, drumeții și joc.
Perioada petrecută la Vila Dende, 25-28 iunie, a fost presărată cu voioșie și comuniune. Soarele s-a arătat cumpătat pe bolta cerească, dar suficient pentru a da ocazia copiilor de a petrece câteva ore la ștrand și în drumeție. Veselia a fost deplină în piscinele animate de „grupul celor 38” și pe Lacul Liniștit brăzdat de hidrobiciclete, dar nelipsită nici pe traseul spre Cuptorul Schmeltz (cuptorul de topit fier), apoi spre cariera de marmoră. Energia rămasă încerca să se consume și pe terenul de fotbal (alături de Laza Cristian, responsabil pe sport), pe care se împleticeau picioarele celor mici și mari. Ploaia, mai darnică, nu a înnorat timpul ci l-a fructificat prin cateheză, vizionare de film, jocuri comunitare și plăcute conversații amicale. Cei prezenți au avut ocazia de a viziona un film creștin, cu un mesaj profund, mereu actual, intitulat: „State buoni se potete (Fiți cuminți dacă puteți) – 1983” care îl prezintă pe Sfântul Filip Neri, cel care a înființat primul oratoriu. Copiii au învățat cântecul „Vanitatea vanității (Vanita di vanita)”, cântec central al respectivului film. Acesta, putem afirma cu smerenie și recunoștință, a fost cântat în premieră în limba română aici, datorită traducerii de către părintele Sabău Cristian și a adaptării muzicale de către dirijorul corului parohial, Zoltan Boldiș și Carmen Zima, coordonatoarea oratoriului.
Catehezele susținute de părintele Zorel, spiritualul oratoriului, au avut ca temă centrală: „Isus este bucuria mea, în rest totul este vanitate”. Parcurgând diverse pericope evanghelice, copiii au descoperit că ei sunt privilegiați și demni „moștenitori ai Împărăției”, prin dragostea pe care sunt invitați să o poarte Domnului, dar și părinților și aproapelui. Vigilența și curăția „ochiului, luminător al trupului” trebuie păstrare prin rugăciune, haruri sacramentale și lecturi creștine pentru a parcurge cu fidelitate calea propriei vieți spre Tatăl ceresc. Isus este adevărata bucurie și comoară a noastră, restul, o altă abordare, o altă atitudine fiind doar vanitate. În tot acest timp, încadrat în rugăciune, de dimineață ori de seară, se simțea constant binecuvântarea divină și bucuria dată de sentimentul de familie în jurul lui Isus.
Părinții prezenți, alături de organizatoarea taberei, Carmen Zima, au petrecut discret, dar mereu prezent, copiii în activitățile lor, pentru a fi mereu în siguranță, prietenie neumbrită și mereu cu cele necesare asigurate (hrană, vorbă și grijă părintească). În momentele de veselie, vârsta nu a făcut diferențe, mici și mari, petrecând împreună și prin dans. Totul a fost încununat cu primirea harurilor prin celebrarea Sfintei Liturghii de către preoții prezenți, părintele Zima Zorel, paroh și protopop de Beiuș, și părintele Oprea Ionuț, paroh de Petrani. Evanghelia zilei, cu întrebarea centrală: „cine sunt mama Mea și frații Mei?” a oferit ocazia concluziei finale: și eu pot să fiu acel frate ori soră al lui Isus prin ascultarea și împlinirea cuvântului Său; astfel, mi se oferă bucuria deplină de a fi membru al acestei familii, restul e deșertăciune.
via EGCO.ro