De două zile, mai precis de la începutul războiului în Ucraina, 24 februarie 2022, casa Surorilor Maicii Domnului de la Sighetu Marmației s-a făcut gazdă primitoare pentru mamele cu copii refugiați care sunt preluați cu ajutorul voluntarilor primăriei Sighet de la granița cu Ucraina și aduși aici pentru a fi la adăpost și în siguranță.
„Am închis serviciul nostru de tip after school, ne explică sora Teodorina, superioara generala CMD, și vom lucra în primirea și adăpostirea refugiaților atât timp cât va fi nevoie”. Sora Adriana, superioara comunității din Sighet ne spune că aici sunt adăpostite mame cu copii care tranzitează zona: „Ieri am avut în jur de 50, azi sunt mai puțini pentru că deja au plecat cu autocare și unii au fost duși de voluntari la aeroport. Vor să ajungă în țări precum Cehia, Polonia, Franța, Italia…”. Sunt așteptate în continuare alte persoane care trebuie să ajungă aici, așa că fiind schimb continuu, munca este foarte multă iar surorile au nevoie de voluntari care să le ajute și pe partea de curățenie în camere și în interiorul structurii.
Mobilizarea locuitorilor de aici și din împrejurimi însă este impresionantă; se donează alimente, produse de igienă și ei înșiși se pun la dispoziția surorilor pentru a ajuta, în limita timpului disponibil, cu ce au nevoie în această situație fără precedent, când munca și situațiile de rezolvat sunt mult peste puterea comunității. Mai este mare nevoie însă de un numar mare de voluntari care să lucreze efectiv în structură pentru a face ca zilele petrecute aici de către persoanele care fug din calea războiului să fie puțin mai bune.
„Mulțumim din suflet surorilor și vouă tuturor pentru ceea ce faceți pentru noi” ne-a spus Lesia, o doamnă de 40 de ani ajunsă aici cu cei doi copii de opt și șapte ani, care cu durere în suflet s-a lăsat convinsă de soțul ei să plece din Ucraina. „Soțul ne-a lăsat la graniță pentru că bărbații nu au voie să treacă și acum așteptăm un prieten care vine să ne ducă în Italia”, povestește Lesia. Și continuă: „Ajunși la graniță, nu știam ce vom face și iată aici, la surori trăim un miracol: avem pat, mâncare, căldură, suntem îngrijiți”. La fel mulțumește din suflet surorilor și Vitalina, o doamnă care a ajuns aici cu fetița de 11 ani și care dorește să ajungă în Polonia unde are fiul la facultate. După fiecare frază au lacrimi în ochi, de mulțumire și de disperare, neștiind ceea ce va urma și ce se va întâmpla mai ales cu cei rămași acasă: soții care nu au voie și părinții, persoane mai în vârstă, care refuză să-și părăsească țara.
Au ajuns azi aici doamne foarte tinere, cu copii de câteva luni, pentru care surorile au deja stocuri de scutece, lapte praf, sticluțe și biberoane.
În ce privește organizarea și hrana, prânzul le este oferit de Primăria Sighet, iar Asociația Caritas Greco-Catolic Maramureș oferă cina și se angajează să plătească, în limita fondurilor, facturile de utilități, care nu vor fi deloc mici, deoarece surorile țin să ofere confort mamelor cu copii mici, așa că nu fac economie de căldură. Așadar, cei care doresc să ajute cu alimente pentru mic dejun sau produse de igienă sunt rugați să le transporte la casa surorilor CMD din Sighetul Marmației (Strada Bogdan Voda nr 178), iar cei care doresc să facă o donație în bani, o pot face în contul: RO85RNCB0182034154220001 – Asociația Diecezană Caritas Greco-Catolic Maramureș – CIF. 11326615.
Pe teritoriul Eparhiei noastre, se pregătesc să mai primească refugiați Surorile Benedictine de Caritate din Sighet, Ordinul Fraților Minori Capucini din Sighet și structurile Eparhiei din Strâmtura și Vișeu, centre care vor fi administrate de asociația Caritas. În acest scop, Caritas Greco-Catolic Maramureș este în căutare de persoane voluntare, vorbitoare de limba ucraineană, care să ajute la administrarea centrelor.
Talida Trifoi – Biroul eparhial de presă
Sursa: episcopiamm.ro