Momente de înălțare spirituală în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, duminică, 12 noiembrie 2023, la Sfânta Liturghie arhierească solemnă celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla. Comuniunea în această zi a fost deosebită, prin prezența unui reprezentant al Vaticanului, Excelența Sa, Mons. Tuomo T. Vimpari, Însărcinat cu afaceri la Nunțiatura Apostolică din București. De asemenea, călugării bazilieni ai Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare”, cu Ierom. Ermil A. Jurja, protoegumenul provinciei române a OSBM, au celebrat în această duminică, în Catedrala greco-catolică clujeană, încheierea Anului omagial jubiliar la 400 de ani de la martiriul Sfântului Iosafat (1580-1623).

Joi, 16 noiembrie 2023, Preacucernicul Părinte Arturo Sosa Abascal S.J., Superiorul general al Ordinului Iezuit, a fost primit de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla. Oaspetele Eparhiei de Cluj-Gherla din această zi a fost însoțit de pr. Cipriano Díaz Marcos SJ, asistent regional pentru Europa de Sud și pr. Tomasz Kot SJ, consilier general și asistent regional pentru Europa Centrală și de Est.

Au mai fost de față, la momentele de întâlnire și vizită, pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. Cristian Barta, Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB și de pr. Olivo Bosa SJ, cu pr. Marius Taloș SJ, preoți din comunitatea Societății lui Isus care activează în Eparhia de Cluj-Gherla. Înaltul prelat a sosit la Cluj-Napoca cu ocazia decernării, din partea UBB, a titlului de Doctor Honoris Causa. Ceremonia festivă va avea loc vineri, 17 octombrie 2023, de la ora 10.00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai (str. M. Kogălniceanu nr.1).

„Titlul este acordat în urma propunerii formulate de reprezentanții Facultății de Teologie Greco-Catolică și Teologie Romano-Catolică din cadrul UBB pentru susținerea învățământului teologic universitar, pentru promovarea unei culturi a solidarității la nivel internațional și în semn de recunoștință pentru contribuția Societății lui Isus la dezvoltarea tradiției academice din Cluj, prin Colegiul Major Iezuit – Academia Claudiopolitana/Universitas Claudiopolitana, fondat în anul 1581, a cărui moștenire este astăzi continuată de Universitatea Babeș-Bolyai” – se arată în comunicatul UBB cu privire la acest eveniment semnificativ, atât pentru Biserica Romano-Catolică și Greco-Catolică din România, cât și pentru mediul universitar și academic clujean.

Pr. Arturo Sosa Abascal, SJ, s-a născut în Caracas, Venezuela, la 12 noiembrie 1948. A crescut într-o familie catolică care prețuia mediul universitar, în care a fost încurajat să „se deschidă către lume, să studieze limbile”. A intrat în Societatea lui Isus în septembrie 1966 și a fost hirotonit preot în 1977. După hirotonire, a devenit superiorul provinciei pentru apostolat social, timp în care a fost și director al „Centro Gumilla”, un centru de cercetare și acțiune socială pentru Iezuiți din Venezuela. Este licențiat în Filozofie la Universitatea Catolică Andrés Bello din Caracas, licențiat în Teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma și doctor în științe politice al „Universidad Central de Venezuela”. A fost superior provincial al Societății lui Isus din Venezuela, din 1996 până în 2004. În anul 2014, Pr. Sosa s-a alăturat comunității Curiei Generale a Societății lui Isus și a primit rolul de Delegat pentru Casele interprovinciale ale Societății lui Isus din Roma, care includ Universitatea Pontificală Gregoriana, Institutul Pontifical Biblic, Institutul Pontifical Oriental, Observatorul Vatican, publicația Societății lui Isus, La Civiltà Cattolica, precum și colegii internaționale iezuite din Roma. Părintele Sosa vorbește spaniolă, italiană și engleză și înțelege franceza. A fost ales Superior General al Societății lui Isus la 14 octombrie 2016. (Cf. https://www.jesuits.global/fr-general/fr-general/)

Video