Evanghelia Învierii a fost citită în șase limbi, română, engleză, greacă, latină, italiană și franceză, într-un mesaj de unitate și universalitate, transmis lumii întregi din Catedrala istorică a Blajului, Catedrala Mamă a Bisericii Greco-Catolice din România, prin intermediul Televiziunii Române și a mijloacelor media moderne. Slujba de Înviere a fost oficiată, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian, de Preasfinția Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, împreună cu un sobor de preoți, iar răspunsurile au fost date de corul Catedralei „Sfânta Treime” din Blaj, devenită neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit, cu bucurie și speranță, să ia lumina sfântă a Învierii.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept

La finalul Canonului Învierii, Preasfinția Sa Cristian i-a binecuvântat și salutat pe cei prezenți în Catedrala Blajului:

„În Noaptea Învierii, când clopotele bat / Vă spun cu bucurie Cristos a Înviat! Vă salut cu multă bucurie din Catedrala istorică a Blajului, Catedrala Mamă a Bisericii Greco-Catolice din România, în numele Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, din această Catedrală a lui Inocențiu Micu-Klein, a Mitropolitului Atanasie Anghel, din Catedrala în care Simion Bărnuțiu și-a rostit faimosul discurs din 1848, din Catedrala Școlii Ardelene, a lui Corneliu Coposu și Iuliu Maniu, a celor Șapte Fericiți Episcopi Martiri.

Bucuria lui Cristos, pe care Îl sărbătorim în această noapte Viu și plin de Lumină, să vă cuprindă viețile, sufletele și familiile! Violența, răutatea, invidia și războaiele nu au nici o putere în fața degetului lui Dumnezeu, în fața Proniei și Lucrării lui Dumnezeu! Acesta este mesajul Paștelui! Un mesaj pe care ni-l aduc Îngerii, pe care ni-l spune Maica Sfântă, Maria Magdalena și toți martorii Învierii. Isus este viu, Isus este prezent în lumea în care trăim, în mileniul al treilea, în satele și orașele noastre. Dumnezeu este prezent și se bucură împreună cu oamenii, suferă împreună cu oamenii, plânge împreună cu oamenii.

În Scrisoarea Pastorală trimisă cu ocazia Sărbătorii Învierii din acest an, Preafericitul Cardinal Lucian se adresa refugiaților ucraineni care se află în aceste zile în România și care au fost primiți cu atâta căldură de conaționalii noștri. Ei, spune Întâistătătorul Bisericii noastre, sunt frații noștri. I-am primit în casele și în familiile noastre, iar împreună cu ei frângem pâinea durerilor și îl rugăm pe Dumnezeu să trimită darul păcii peste lumea întreagă.

Vă urez tuturor sărbători sfinte și binecuvântate!”

 

Biroul Arhieparhial de Presă