Miercuri, 17 mai 2023, de la ora 17:00, a fost organizat la Biserica Greco-Catolică ,,Sfântul Andrei” din Carei simpozionul ,,Familia Marchiș în istoria Careiului”. Evenimentul a fost coordonat de către Direcția de Cultură din Carei, avându-l ca reprezentant pe domnul Bogdan Georgescu, împreună cu Protopopiatul Greco-Catolic din Carei, prin persoana părintelui protopop Lucian Cociorva.
Având un număr impresionant de participanți, evenimentul s-a bucurat de prezența Preasfințitului Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, domnului Eugen Kovacs, primarul orașului Carei, a domnului dr. Viorel Câmpean și a seminariștilor din cadrul Seminarului Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea.
Familia Marchiș reprezintă un reper important al orașului Carei și al culturii românești, având puternice rezonanțe culturale pentru careieni. George Marchis, preot al Bisericii Române Unite, a adunat numeroase merite culturale, fiind un poet și publicist cu o activitate remarcabilă, de standarde foarte ridicate, recunoscut pe scară largă de către societate. Rădăcinile culturale ale lui George Marchiș au pornit din familia sa, care era una nobilă, după toate standardele vremii secolului al XIX-lea, părinții având un rol important în sprijinul oferit educației copiilor. Părintele George Marchiș a dus mai departe această noblețe și cultură, având copiii care au reușit să facă cunoscut numele familiei Marchiș și la nivel internațional.
Otilia Marchis, fata părintelui, a devenit o celebră publicistă și o prozatoare renumită, fiind stabilită în Paris. Otilia a călătorit prin Trieste (Italia), Port-Said (Egipt), Bombai (India), Colombo (SRI Lanka), Calcutta (India), Singapore, Hong Kong, Shanghai (China) și Yokohama (Japonia). Otilia și-a trăit zilele alături de Boloni Gyorgy, un mare critic literar, căsătorindu-se cu acesta în anul 1912. Devine prietenă bună cu familia Rodin, Claude Monet, sculptorii Maillol și Bourdelle, soția lui Gaugin și Constantin Brâncuși. Marele scriitori, distins cu premiul nobel, Anatole France, citește literatura românească a vremii datorită Otiliei, care a publicat mai multe cărți despre acesta. Otilia îl cunoaște pe criticul literar Boloni Gyorgy și se căsătorește cu acesta în anul 1912. După Marele Război revine la Budapeste în 1918 și se pregătește să plece în Olanda, unde Boloni a fost numit ambasador. Soții Boloni intră în conflict cu Budapesta și sunt ținuți prizonieri până în 1950, când revin în Budapesta și sunt primiți în rândul micii burghezii.
Celălalt fiu proeminent al familiei lui George Marchiș a fost Romulus Marchiș. Acesta a urmat studiile la Beiuș și Sibiu. Devine absolvent al teologiei latine din Satu Mare și este hirotonit preot pe data de 18 aprilie 1889. A fost numit paroh în comuna Tămâia, județul Satu-Mare, devenind protopop greco-catolic în anul 1909 în Carei. Din anul 1924 a ocupat postul de vicar episcopal în Carei, nou înființat. A reprezentant Careiul la Marea Adunare Națională din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. A fost ales membru al Sfatului Național și senator în multe sesiuni. A fost decorat de Coroana României în grad de Comandor.
Programul a început printr-un parastas ridicat pentru sufletele Părintelui George Marchiș, Părintelui Romulus Marchiș, Otiliei Marchiș și pentru sufletul Părintelui Radu Filip, fost paroh al Bisericii ,,Sfântul Andrei”, care a început demersurile pentru organizarea acestui eveniment, fiind însă blocat din cauza pandemiei până în acest an.
După parastas, Preasfințitul Virgil Bercea a vorbit în deschiderea simpozionului despre rolul însemnat pe care cei doi mari preoți greco-catolici, tată și fiu, George și Romulus Marchiș, l-au avut în cadrul Bisericii Greco-Catolice.
După prezentarea Preasfințitului Virgil, domnul doctor Viorel Câmpean a vorbit despre ceea ce a reprezentat și ceea ce reprezintă și astăzi Familia Marchiș pentru istoria orașului Carei și pentru istoria Sătmarului. În cele din urmă, Bogdan Georgescu, reprezentant al Direcției pentru Cultură din Carei, cel care a venit cu inițiativa acestui simpozion, a vorbit despre viața fetei lui George Marchiș, Otilia Marchiș. În încheiere, domnul primar Eugen Kovacs a mulțumit tuturor celor care au venit la acest eveniment și a subliniat importanța greco-catolicilor în istoria și cultura românească.
Evenimentul s-a încheiat printr-un moment sublim de rugăciune susținut de către Corul ,,Schola Cantorum” al Seminarului Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, condus de către maestrul Radu Mureșan.
Ip. Andrei ALEXA
Sursa: egco.ro