În perioada 20-21 aprilie 2018, în Aula Magna „Episcop Ioan Suciu” a Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfinții „Vasile, Grigore și Ioan” Oradea, s-a desfășurat Simpozionul Studențesc cu tema „Creștinismul în Europa”, organizat de Asociația Studențească „Coriolan Tămâian” Oradea (ASCTO). Prin tema aleasă s-a dorit să se identifice niște provocări pentru Biserică și să găsească de asemenea niște soluții. Ajunge să deschidem sursele mass-media și suntem bombardați de o mulțime de mesaje anti-clericale. Pe lângă acestea se mai adaugă tentativele de înlocuire a creștinismului cu diverse religii sau sincretisme religioase pentru a fi scos cu totul din viața civilizației europene și nu numai. Creștinismul a devenit o „piedică”, sau un lucru depășit care trebuie scos din uz și înlocuit cu ceva ce se mulează pe nevoile și mentalitățile civilizațiilor moderne.

Pornind de la cuvintele Sf. Pavel: „Isus Hristos este același, ieri și azi și în veac” (Evr 13,9), simpozionul a dorit să atragă atenția asupra a cât de important este să fie menținută credința primită de la părinți și strămoși, în ziua de azi în care societatea este extrem de desacralizată. Încercările sunt mari, dar trebuie să ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului: „Îndrăzniți, Eu am biruit lumea” (In 16, 33). În cadrul simpozionului, cuvântul de început a fost ținut de PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, care ne-a oferit totodată și binecuvântarea sa arhierească pentru lucrările simpozionului. Au prezentat atât seminariștii orădeni cât și alți studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Oradea și ai Seminarului Teologic Greco-Catolic Arhiepiscopal „Buna Vestire” din Blaj. În cadrul simpozionul au fost abordate teme precum: rolul familiei creștine în societatea contemporană, problematica avortului, rolul educației în Biserică, superstițiile în Europa contemporană, și multe altele.

Este important aportul tinerilor în viitorul Bisericii, deoarece cei care se formează acum vor deveni Biserica de mâine, astfel colegii noștri și-au exprimat fiecare opinia cu privire la un aspect care influențează Biserica. Mântuitorul spune: „Voi sunteți sarea pământului și lumina lumii”. Tinerii studenți, au dovedit și în acest an că încă în Biserica noastră se menține vie acea lumină care vine de la Dumnezeu, lumină menținută de acești tineri care sunt candele vii ce luminează împrejurul lor. Într-o societate în care tinerii sunt implicați în activități care promovează binele propriu și plăcerea de moment, acești tineri își aduc aportul lor în construirea unei Biserici vii, a unei Biserici care să aducă la plinătate planul de mântuire a lui Hristos. Astfel, tinerii noștri au demonstrat și în acest an că sunt implicați în problemele și viitorul Bisericii. Simpozionul s-a încheiat cu decernarea premiilor și masa comună unde au avut loc dezbaterile temelor.

Claudiu Baidoc,
anul III, președinte ASCTO
via SeminarOradea.ro