Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai a organizat în zilele de 16-17 decembrie 2017, Simpozionul omagial: Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, Centenarul hirotonirii (1917-2017) – Centenarul Unirii (1918-2018).
Dat fiind faptul că sâmbătă, 16 decembrie 2017, Regele Mihai a fost condus pe ultimul drum pământesc fiind declarat doliu național pentru acest „făuritor de istorie”, în comuniune cu întreaga țară participanții la Simpozion au păstrat momente de reculegere, s-au rugat pentru odihna sufletului și au omagiat și această mare personalitate. Regele Mihai a fost contemporan cu Episcopul Iuliu Hossu, cei doi s-au cunoscut și respectat reciproc.
Prima parte a manifestării s-a desfășurat în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” de la demisolul Catedralei în construcție din Piața Cipariu, Cluj-Napoca și a avut o prestație academică, constând în conferințele susținute de distinșii profesori universitari clujeni: acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. dr. George Cipăianu și asist. univ. dr. Lucian Turcu de la Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB Cluj. În încheiere, urmașul în tronul Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a prezentat profilul spiritual al Episcopului martir și mărturisitor Iuliu Hossu, prin prisma momentului consacrării sale episcopale din 1917 și, desigur, referindu-se și la momentul Marii Uniri de la 1 Dec. 1918, al cărei vestitor a fost tânărul pe atunci Episcop român unit de Gherla.
De asemenea, Preasfinția Sa a prezentat Expoziția documentară „Iuliu Hossu, Păstor al românilor și Mărturisitor al credinței”, cuprinzând referințe biografice, opinii ale unor personalități și imagini reprezentative din și despre viața Ierarhului de Cluj-Gherla. Redăm prezentarea generală făcută în introducere, acestei expoziții care rămâne expusă la intrarea în sediul Episcopiei de Cluj-Gherla: „Am pornit la drum sub recomandarea testamentară, pe care ne-o face însăși Eminența Sa Iuliu Hossu, în Memoriile sale, de a face cunoscut «cuvântul dragostei sufletului» său. Este ceea ce am încercat în aceste pagini, fiecare panou este gândit astfel încât să prezinte o perioadă a vieții Cardinalului, sau un aspect important care a caracterizat această viață. De asemenea, a fost gândită în așa fel, încât, în partea de sus să fie imagini tematice. Se vede că există și un titlu pentru fiecare panou: «Formarea preoțească»; «Episcop de Gherla»; «Episcopul Unirii»; «Episcop de Cluj-Gherla»; «Episcopul vizitelor canonice»; «Om al timpului său», «Episcop în detenție»; «Ultima chemare» și «Gânduri despre Cardinal». Panourile conțin imagini tematice semnificative din arhiva pe care o avem.
Pe fiecare panou este însemnat un gând din scrierile din perioada respectivă, sau din memorii ulterioare referitoare la perioada respectivă, dar prin care considerăm că este caracterizat foarte bine acel moment. Urmează, pentru cei care doresc mai mult, câteva date biografice legate de acele momente. În partea de jos, am încercat să punem documente semnificative: sunt atât diplome referitoare la perioada enunțată în titlu, sau imagini semnificative. Ultimul panou este un panou omagial cu «Gânduri despre Cardinal» și, sigur, câteva cărți care au apărut, medalii omagiale și puținele monumente care există în diferite localități”.
În semn de recunoștință pentru expunerile susținute, care au redeschis file luminoase din istoria Bisericii Române Unită cu Roma, cu accentul pe rolul și personalitatea Episcopului Iuliu Hossu, conferențiarii: acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, prof. dr. George Cipăianu și asist. univ. dr. Lucian Turcu, au primit din partea Preasfinției Sale Florentin calde mulțumiri și Diploma și Medalia „Iuliu Hossu”, semne ale dublului centenar. Au răspuns invitației PS Florentin, onorând cu prezența evenimentul comemorativ, PS Virgil Bercea Episcop de Oradea, superiorii Ordinelor și Congregațiilor religioase de pe teritoriul eparhiei: Pr. Laurian Daboc – Ordinul Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Maica Marcela OSBM, Maica Teodorina – Congregația Surorilor Maicii Domnului, Pr. Henryk Urban – Societatea lui Isus. De asemenea, au participat cadre universitare clujene și intelectuali, între care: prof. univ. dr. Ioan Bocșa și prof. univ. dr. Ruxandra Cesereanu, care, împreună și cu PS Virgil, au primit aceleași insemne de recunoștință. Diploma și Medalia omagială „Iuliu Hossu” a fost acordată, de asemenea, și unui reprezentant al familiei Hossu, ing. Gelu Hossu, nepot al Cardinalului.
Prezența la aceste momente a fost numeroasă, mulți au fost cei care au dorit să reîntâlnească spiritualitatea unui Ierarh de excepție. Episcop iubitor de Dumnezeu și de țară, om de înaltă cultură, Iuliu Hossu a fost, nu doar Păstorul credincioșilor greco-catolici ai Eparhiei de Gherla și apoi de Cluj-Gherla (din 1930), ci și membru de onoare al Academiei Române (din 1945), Senator de Drept în Parlamentul României interbelice, apoi, ca încununare a vieții dedicată lui Dumnezeu, a primit cununa de martir și mărturisitor al credinței în timpul regimului comunist. Conferințele au fost intercalate cu momente de intermezzo muzical, lucrări de muzică simfonică interpretate de cvartetul Armonia din Cluj-Napoca, care au contribuit la frumusețea și bogăția spirituală a evenimentului.
A doua zi, duminică 17 decembrie, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj a fost partea de rugăciune a programului comemorativ. Sfânta Liturghie duminicală și apoi un Parastas de pomenire, au fost celebrate de către Episcopul de Cluj-Gherla împreună cu un sobor de preoți, la intenția odihnei sufletului și a veșnicei pomeniri a Episcopului Iuliu Hossu și a Regelui Mihai I al României. În încheiere, pentru că Sărbătoarea Crăciunului se apropie cu buna veste a Sfintei Nașteri a lui Isus, ca o biruință a vieții și tinereții, nou început și urmare a luptei celei bune și a credinței din trecut, în mijlocul poporului din Catedrală au răsunat vocile cristaline ale unor copii plini de veselie care au venit să colinde.
Rugăciunea de comemorare a fost luminată de venirea grupului de colindători din parohia „Andrei Mureșanu” cu pr. paroh Mircea Marțian, Corul de copii Allegria dirijat de Cristina Patrașcu-Naghy. Este corul care în duminici și sărbători dă răspunsurile la Liturghia copiilor din capela „Sf. Iosif”, de la demisolul Catedralei în construcție din Piața Cipariu, Cluj – și acest locaș, „o mare Catedrală la Cluj”, fiind un vis al Episcopului Iuliu Hossu. Dar nu atât zidurile, cât mai ales viața care însuflețește aceste ziduri, renaște mereu prin copiii și tinerii Bisericii și izbucnește spre cer în cânt de glorie înălțat lui Dumnezeu – acesta este cel mai mare vis al Episcopului martir, care le cuprinde pe toate celelalte, ca Numele Domnului să fie lăudat și glorificat.