În 14 Aprilie, începând cu ora 9,30, Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București va fi gazda unui simpozion dedicat rolului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, în istoria modernă și contemporană a românilor.

Simpozionul Istoria unui Crez. Crezul unei Idei are loc în contextul Anului Centenar și al organizării la București, în perioada 13-15 Aprilie, a lucrărilor Consiliului Director al AGRU. Evenimentul se bucură de patronajul Episcopiei greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București.

La un eveniment recent, Preasfinția Sa Mihai Frățilă a precizat concis poziția Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică față de datoria de a cunoaște trecutul, astfel:

„Ziua de 1 Decembrie 1918 a fost construită prin consecvența unor mari sacrificii personale peste care s-a suprapus conjunctura favorabilă României de la sfârșitul Primului Război Mondial. Tocmai de aceea este nelalocul său să credem că Centenarul s-ar putea reduce la o simplă evocare. Dacă nu dorim o posteritate golită de suflu interior, acest an ne obligă. Cei tineri au nevoie să descopere de ce înaintașii lor s-au străduit să edifice o Românie unită și onestă, în recunoștința lor față de ajutorul primit de la Dumnezeu.”

Simpozionul se adresează în principal tinerilor, reprezentanţilor mass-media, şi de fapt tuturor acelora care doresc să cunoască parcursul devenirii nioastre – propunând o selecţie de trei teme de sinteză din trecutul Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolică, care vor fi urmate de o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Vor conferenţia: din partea Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj: dr. Lucian Turcu şi dr Ciprian Ghişa, din partea Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti: dr. Ovidiu Bozgan şi din partea Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”: Dr. Cristian Vasile.

Simpozionul va avea loc în amfiteatrul  „Vasile Pârvan” (etaj III) al Facultății de istorie din Universitatea din București.

Mai multe detalii găsiți pe episcopiabucuresti.ro