Joi, 9 mai, la Blaj, a avut loc sfințirea statuii Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. La eveniment a participat Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, reprezentantul Administrației Prezidențiale, consilierul Sergiu Nistor, Ministrul Culturii, Daniel Breaz, Gheorghe Valentin Rotar, Primarul Municipiului Blaj, fostul ambasador al României în Polonia, Nicolae Mareș, preoți și credincioși din Blaj, dar și sculptorul polonez Czesław Dźwigaj, autorul statuii.

Sfințirea statuii Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea a marcat cei douăzeci de ani de la vizita istorică a Suveranului Pontif în România din anul 1999.

După slujba de sfințire, oficiată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, s-a dat citire mesajului Cardinalului Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, în timp ce  Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova a rostit un discurs în limba română. Au mai luat cuvântul reprezentantul Administrației Prezidențiale, consilierul Sergiu Nistor, care a dat citire mesajului Președintelui României, Klaus Iohannis, Ministrul Culturii, Daniel Breaz, care a vorbit despre modul cum a ajuns această statuie la Blaj, Primarul Municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, care a amintit de cuvintele frumoase adresate Blajului de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei din urmă cu 20 de ani. La rândul său, sculptorul polonez Czesław Dźwigaj a vorbit despre această statuie, pe care a donat-o comunității blăjene.
Statuia, care împreună cu soclul are aproape patru metri, a fost realizată de sculptorul polonez Czesław Dźwigaj (69 ani), cunoscut pentru cele peste 70 de statui ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea pe care sculptorul polonez le are în întreaga lume, în țări de pe mai multe continente, printre locațiile în care aceasta poate fi văzută, exact în forma prezentă și la Blaj, aflându-se locuri importante pentru Biserica Catolică, cum ar fi Fatima și Roma. De altfel, soclul statuii a fost făcut după indicațiile clare ale sculptorului Czesław Dźwigaj, iar despre ideea amplasării acestei statui la Blaj s-a vorbit în mai 2017, când artistul polonez a primit, la Alba Iulia, titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității 1 Decembrie.

Biroul Arhieparhial de Presă