Sâmbătă, 6 noiembrie 2021, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Giarmata, Protopopiatul Timişoarei, cu ocazia sfinţirii pietrei de temelie a noii biserici ce va purta hramul „Bunavestire”. Preasfinția Sa a fost însoțit de către Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj.
În comuna Giarmata nu a existat parohie greco-catolică înainte de 1948. De-a lungul vremii, în localitate s-au stabilit familii de greco-catolici venite din Ardeal, care au frecventat biserica romano-catolică, datorită faptului că Biserica Greco-Catolică din România era scoasă în afara legii. Este cunoscut faptul că între anii 1948-1989 Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost martirizată şi lipsită de libertatea religioasă. Episcopii, preoţi şi credincioşii care s-au opus trecerii forţate la Biserica Ortodoxă Română, au fost arestaţi. Unii dintre ei au murit în închisoare. Toate bunurile materiale: biserici, case parohiale, etc, au fost confiscate. Statul ateo-comunist Român a exclus Biserica Greco-Catolică din viaţa poporului Român.
Urmare revoluţiei din decembrie 1989, odată cu căderea comunismului, Biserica Română Unită şi-a recâştigat libertatea de existenţă şi libertatea de acţiune dar nu i s-au retrocedat Bisericile, Casele Parohiale şi alte bunuri.
După 41 de ani de „Lanţuri şi teroare”, începând cu ianuarie 1990, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a început să se reorganizeze în condiţiile nou create.
Parohia Giarmata a fost înfiinţată în anul 2004. La 2 februarie 2005 s-a celebrat prima Sfânta Liturghie greco-catolică. Prin bunăvoinţa Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara a Excelenţei Sale Martin Roos, în fiecare duminică şi sărbătoare se săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica romano-catolică. Primul preot care a asigurat serviciile religioase pentru comunitatea unită din Giarmata în rit bizantin, pentru credincioşii greco-catolici a fost Părintele de pie memorie Nicolae Teodorescu, consilier eparhial şi protopop de Timişoara, trecut la Domnul în luna martie 2021. În anul 2005 a fost numit pentru această parohie pr. Remus Dobra. Consiliul local al primăriei Giarmata a acordat parohiei greco-catolice în folosință gratuită un teren pentru construirea noii biserici.
La locul de celebrare, şi totodată loc al viitorului lăcaş de cult greco-catolic din Giarmata, Preasfinţitul Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de Părintele Răzvan Oprişa, Protopop de Timişoara, de Părintele Remus Dobra, paroh la Dumbrăviţa şi administrator al parohiei Giarmata, de reprezentanții Primăriei Giarmata: domnul primar Claudiu Mihălceanu și doamna viceprimar Larisa-Angela Mărgineanu, precum şi de credincioşi.
Ceremonia a început la orele 10.30 cu oficiul sfinţirii apei, urmat de sfinţirea locului de biserică, a credincioşilor şi a pietrei de temelie a noii biserici şi implantarea crucii.
Preasfinţitul Alexandru a prezentat câteva momente din istoria parohiei Giarmata. Preasfinţia Sa a mulţumit bunului Dumnezeu pentru toate harurile primite şi în această zi. A îndemnat pe cei prezenţi la rugăciune pentru ca această biserică să poată fi realizată spre mai mare mărirea lui Dumnezeu şi spre binele spiritual al comunităţii credincioşilor.
Preasfinţitul Alexandru l-a felicitat pe Părintele Remus pentru osteneala de a începe ctitorirea unei noi biserici la Giarmata, după finalizarea lucrărilor noii biserici din parohia Dumbrăviţa, a cărei sfinţire a avut loc în vara acestui an. A mulţumit comunităţii parohiale. De-asemenea a mulţumit autorităţilor locale, primăriei Giarmata pentru terenul acordat şi pentru buna colaborare.
Părintele Remus a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Preasfinţitului Alexandru pentru vizită şi pentru interesul faţă de această comunitate. A mulţumit autorităţilor locale: Primăriei şi Consiliului Local.
Nu în ultimul rând a mulţumit credincioşilor din parohie şi celor din parohia învecinată, Dumbrăviţa, precum şi tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la bucuria acestui început în construirea noului lăcaş de cult.
Ipod. Raimondo-Mario Rupp