În Duminica a XIII-a după Rusalii, la 26 august 2018 Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Uivar, Protopopiatul de Sânicolau Mare, cu ocazia sfinţirii noului lăcaş de cult cu hramul „Sfântul Iosif”. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj.

În dimineaţa zilei de 26 august, programul a început cu o scurta vizită în biserica Romano-Catolică. Ceremonia a început cu oficiul sfinţirii apei, urmat de sfinţirea bisericii și de celebrarea Sfintei Liturghii. Alături de P.S. Alexandru, au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General; pr. Dumitru Crișan, Protopop de Sânicolau Mare și paroh la Comloşu-Mare; pr. Traian Gheorghe, paroh la Periam; pr. Ilie Tomioagă, paroh la Cărpiniş; pr. Mihai Vereş, prelat papal şi fost paroh de Uivar; Pr. dr. Sergiu Soica, paroh la Sânnicolau Mare; Pr. Simion Mesaroș – preot pensionar din Baia Mare; Pr. Berciu Gheorghe, şi pr. Ieronim Romocea, actualul paroh. Răspunsurile au fost date de credincioşii parohiei.

Terenul pe care s-a construit noua biserică a fost acordat gratuit de Primăria Uivar. Construcția bisericii a început în anul 2014 iar finalizarea lucrărilor a avut loc în vara anului 2018. Toate acestea au fost posibile cu sprijinul financiar al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, al Asociației „Renovabis” din Germania, Al Episcopiei Romano-Catolice de Mainz (Germania), al Asociației L`Oeuvre d`Orient din Paris, al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Koln, Al Episcopiei de Munster, al Asociației Kirche in Not, al Primăriei Comunei Uivar (care a susținut realizarea Inconostasului), și nu în ultimul rând al bunilor credincioși din Uivar. În masa altarului au fost așezate moaște ale Sfântului Papa Ioan Paul al II-lea și a Fericitului Ignațiu Klopotovskiego.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit despre Maica Domnului și despre anul centenarului Marii Uniri. Prea Sfințitul a spus printre altele că „această biserică o putem numi Mănăstire pentru că parohul este călugăr, preot celibatar”. P.S. Alexandru a mulţumit pr. paroh Ieronim şi comunităţii parohiale pentru munca depusă. A mulţumit autorităţilor locale, Primăriei şi Consiliului Local pentru sprijinul oferit.

Prea Sfințitul Alexandru i-a oferit părintelui Ieronim o icoană cu Maica Domnului de la Scăiuș care a lăcrimat la 30 septembrie și 15 octombrie 1934, spunând că „este bine să existe într-o biserică nouă o asemenea icoană pentru că Maica Domnului este Regina Păcii”, totodată părintele Ieronim a primit din partea Prea Sfințitului titlul de iconom stavrofor și crucea pectorală pentru activitatea pastorală deosebită desfășurată de-a lungul celor șase ani de când este în Eparhia de Lugoj.

Pr. paroh Ieronim a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru interesul faţă de această comunitate. A mulţumit participanţilor: Mons. Angelo şi preoţilor care au concelebrat şi oficialităților local. A mulţumit credincioşilor din parohie pentru buna organizare a evenimentului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă la căminul cultural din localitate unde au fost invitaţi toţi cei care au luat parte la eveniment.

În comuna Uivar nu a existat parohie greco-catolică înainte de 1948. De-a lungul vremii în localitate s-au stabilit familii de greco-catolici venite din Ardeal, care au frecventat biserica romano-catolică, datorită faptului că Biserica Greco-Catolică din România era scoasă în afara legii. Parohia a fost înfiinţată după anul 1990. Prin bunăvoinţa Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara în special a ES Sebastian Kräuter şi ulterior a ES Martin Roos, Sfânta Liturghie se celebrează în biserica romano-catolică. De mai bine de 20 de ani cel care a asigurat serviciile religioase pentru comunitatea unită din Uivar în rit bizantin, a fost pr. prot. on. Mihai Vereş, capelan al Sfântului Părinte. Din motive de sănătate şi de vârstă, Părintele Mihai s-a pensionat şi a cerut retragerea din funcţia de paroh al comunităţii din Uivar. Prea Sfinţitul Alexandru a numit în toamna anului 2012 un nou lucrător în Via Domnului pentru această comunitate pe pr. Mircea Ioan Romocea cu numele de călugăr Ieronim, fost superior al comunităţii Ordinului Bazilian. Cu aprobarea Sfântului Scaun pr. Romocea a fost încardinat în Eparhia de Lugoj dorind să-l slujească în continuare pe Dumnezeu ca preot paroh. Părintele Mihai Vereş nu s-a retras total din activitatea preoţească ci s-a stabilit în localitatea Radna fiind în continuare la dispoziţia nevoilor pastorale din zonă.

Biroul de presă eparhial