În duminica a XIX-a după Rusalii, comunitatea din Becheni-Chisău, Satu Mare, l-a primit cu mare bucurie pe Excelența Sa Andrea Bruno Mazzoccato, Arhiepiscop de Udine, aflat într-o vizita în Eparhia de Oradea cu ocazia sfințirii noii biserici de lemn din această parohie. Excelența Sa a fost însoțit de către pr. Mihai Vătămănelu, Vicar general, pr. Antoniu Chifor, vicarul cu preoții, pr. Vasile Barbolovici și pr. Marcin Gazzetta, secretarul personal al Arhiepiscopului.

La Becheni-Chisău, pr. paroh Florin Holhoș, l-a întâmpinat pe ierarh cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, alături de tinerii îmbrăcați în straie populare care i-au oferit tradiționala pâine și sare. Alături s-au aflat pr. Aurel Hendea, protopop al Tășnadului, alături de un sobor de preoți, primarul localității și credincioșii care cu bucurie și-au văzut biserica în haină de sărbătoare, încununându-se truda lor cu sfințirea acesteia.

După ungerea pereților cu Sfântul și Marele Mir, s-a sfințit Masa Sfântului Altar, în piciorul căreia au fost așezate moaștele Sfântului Martir Laurențiu, alături de hrisov, iar mai apoi pereții interiori. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în curtea Bisericii pe locul special amenajat pentru această ocazie, la finalul căreia credincioșii implicați activ la zidirea acestei biserici au primit diplome, ca semn de mulțumire pentru dragostea arătată Bisericii.

HRISOV

„Din voia Tatălui, prin lucrarea Fiului, cu puterea Spiritului Sfânt s-a sfințit această biserică spre veșnica pomenire a lui Dumnezeu”.

În anul 2017 după lungi așteptări ale credincioșilor greco-catolici din localitățile Chisău și Becheni care au așteptat cu răbdare ca Bunul Dumnezeu să le rânduiască și lor un loc decent de rugăciune și reculegere prin bunăvoința Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea, s-a hotărât construirea la Chisău a unei frumoase bisericuțe din lemn spre folosul sufletesc al credincioșilor din aceste locuri. Această construcție nu putea să se realizeze fără ajutorul Excelenței Sale Andrea Bruno Mazzocato, Arhiepiscop de Udine – Italia, care a dorit să contribuie cu generozitate la achitarea cheltuielilor de ridicare a noului locaș de cult. Lucrările de fundație și finisaje interioare și exterioare, electrificarea și dotarea bisericii au fost realizate din donațiile credincioșilor din Chisău, Becheni, Tășnad și Săuca, din sprijinul acordat comunității de către Consiliul local al Comunei Săuca și ajutorul primit de la Asociația Kirche in Not, din Germania.

Astăzi, 30 Septembrie, Anul Domnului 2018, în Duminica a XIX- a după Rusalii, pe timpul Pontificatului Sfântului Părinte Papa Francisc, al arhieriei Întâistătătorului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, Preafericirea Sa Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major de Blaj și al păstoririi Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice de Oradea de către Preasfinția Sa dr. Virgil Bercea, s-a sfințit spre veșnica mărire a lui Dumnezeu biserica cu hramul „Nașterea Domnului” din Chisău, având așezate în Masa Sfântului Altar moaștele Sfântului Martir Laurențiu. La această vreme Protopopul Român Unit al Tășnadului era Preacucernicul Părinte Aurel Hendea, iar paroh al parohiei Chisău-Becheni era Preacucernicul Părinte Florin Ilarie Holhoș.

„Binecuvântează Doamne moștenirea Ta, pe cei ce iubesc podoaba casei Tale și pe aceia care cu credință, cu bună cucernicie și cu frică de Tine vor intra și se vor ruga într-însa. Amin!”

Eugen Ivuț – Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
via EGCO.ro