Ceea ce este în voia Tatălui, a Domnului, dincolo de toate uneltirile oamenilor, întotdeauna se realizează”, a subliniat PSS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei de Oradea, la slujba de sfințire a noii capele greco-catolice „Fericitul Valeriu Traian Frențiu” din Oradea  cartierul Tineretului, care a avut loc în după-amiaza zilei de joi, 31 august 2023. Au fost prezenți credincioși ai locului, prieteni ai parohiei, credincioși laici, seminariști și persoane consacrate din Eparhia de Oradea, care au participat la momentul de sfințire al Capelei „Fericitul Valeriu Traian Frențiu” din incinta viitoarei grădinițe construită de Caritas Eparhial Oradea în cartierul Tineretului. După momentul de consacrare, a urmat Slujba Vecerniei celebrată de pr. Protopop Gavril Buboi împreună cu un sobor de preoți din Eparhia de Oradea și de Maramureș.

Reiterând cele două Paremii citite la slujba Vecerniei și psalmul 136 «La râul Babilonului, acolo am șezut și am plâns, când ne-am adus aminte de Sion…», episcopul greco-catolic de Oradea ne-a îndemnat în cuvântul de învățătură adresat să avem încredere deplină în Dumnezeu, căci toate lucrurile sunt într-un plan mai mare al Lui, pe care noi astăzi nu reușim să îl înțelegem, dar cu siguranță, odată îl vom înțelege:

Ceea ce este în voia Tatălui, a Domnului, dincolo de toate uneltirile oamenilor se realizează. Dacă noi vedem că au trecut deja 30 de ani de când Biserica noastră și-a recăpătat libertatea, încă mai sunt anumite lucruri care ni se întâmplă și este greu de explicat de ce se întâmplă într-un anume mod. Ceea ce este important pentru noi, în zilele în care trăim, este să facem Voia Domnului, nu doar să plângem la râul Babilonului… să avem acea tenacitate și acel curaj de a merge înainte. Foarte adesea credem că drumurile sunt doar drumurile noastre, dar cu trecerea anilor, dacă privim fiecare dintre noi în viața noastră și mai ales dacă privim în viața Bisericii, realizăm că anumite lucruri s-au întâmplat și ne-au cutremurat, dar cu trecerea timpului au căpătat o altă însemnătate…

«Reușim cu adevărat să ne lăsăm în mâinile Domnului prin ceea ce facem?» Dacă reușim aceasta, Bunul Dumnezeu este Cel care lucrează prin noi, prin fiecare – asigură PS Virgil Bercea. De data aceasta, prin pr. Mirel Demian – căruia i-a fost încredințată această parohie – altădată cu alți credincioși. Cu fiecare dintre noi Dumnezeu are un plan. Este important să știm când să plângem, dar și când să ne bucurăm. Este important să știm să fim noi înșine întotdeauna, căci «dacă Domnul este cu noi, cine ne va sta împotrivă?» ( Romani 8, 31)”.

La sfințirea Capelei dedicată Fericitului episcop martir Valeriu Traian Frențiu, păstorul Eparhiei de Oradea a amintit și de a patruzeci și treia călătorie a Papei Francisc, pe care Suveranul Pontif a început-o în aceeași zi de 31 august a.c.:

Astăzi începe vizita Sf. Părinte în Mongolia. Foarte mulți se întreabă de ce merge Papa Francisc în Mongolia, unde sunt doar 1540 de creștini. Cât reușim să înțelegem noi? Pentru ce a fost Papa la Lisabona, unde erau 2 milioane de tineri?– întrebările retorice foarte adesea și întotdeauna, în fața Domnului nu își au sensul.”, a spus episcopul, asigurând că „are sens doar să încercăm să facem constant și întotdeauna Voia Sa.” Îndemnându-ne pe toți să călcăm pragul Capelei și în celelalte zile sau sărbători când se celebrează Sfânta Liturghie, PS Virgil Bercea a mulțumit tuturor celor prezenți, binecuvântându-i: „Bunul Dumnezeu să vă aibă în pază, să vă bincuvânteze, iar Maica Sfântă să vă ocrotească pe toți!”.

Pr. Mirel Demian, administrator parohial al parohiei „Fericitul Valeriu Traian Frențiu” din Oradea – cartierul Tineretului, a adresat mulțumiri celor care au făcut posibilă această lucrare, pe care de la început a încredințat Domnului:

Nu pot altceva decât să îl binecuvântez pe Dumnezeu care e Tatăl, e Fiul e Spiritul Sfânt, pentru această lucrare pe care a săvârșit-o aici. Și ființa sau viața omului este asemeni locului în care suntem: dacă ne uităm de afară vedem ziduri goale, lucrări care parcă nu se mai termină, dar dacă intrăm înăuntru, în casă, cum intră de multe ori Domnul Isus, îi găsim pe frați și le găsim pe surori, găsim adevărata Biserică a Lui Dumnezeu care e formată din suflete!

Părintele Mirel a fost convins încă de la început că, prin Harul Domnului nostru Isus Hristos, cu lucrarea Sfântului Spirit, această Capelă este lucrarea Lui Dumnezeu:
Pun în mâna Domnului Isus, sub ocrotirea Preacuratei Fecioare Maria, această lucrare care va fi un loc în care să se predice Evanghelia, veste Bună, un loc în care oamenii pot sta împreună unii cu alții, în prezența Lui Dumnezeu, Cel care animă sufletele noastre.”, a mai spus pr. Demian, mulțumind în mod deosebit „PSS Virgil pentru grija părintească, părintelui Vicar General Mihai Vătămănelu pentru buna colaborare în amenajarea locului, pr. Gavril Buboi, Protopop de Oradea, și pr. Olimpiu Todorean, președinte Caritas Eparhial Oradea, care a oferit disponibilitatea amenajării capelei în spațiul din incinta viitoarei grădinițe.

Să nu ne gândim doar la propriile noastre ambiții, ci să ieșim întotdeauna în întâmpinarea celorlalți, aceasta însemnând de fapt «a fi creștini»”, a mai spus pr. Demian, mulțumind deopotrivă confraților preoți care, prin disponibilitatea lor, au făcut posibilă amenajarea acestei capele: pr. Ștefan Madarasi, pr. Bogdan Torjoc, pr. Romulus Avram, pr. Obreja Marius, pr. Romeo Polac, pr. arhidiacon Grațian Guiaş, surorilor Congregației Maicii Domnului, familiei Bogdănel și Alexandra Timoș, dar nu în ultimul rând tuturor celor prezenți, invitați la final la o agapă frățească în curtea parohială. O mulțumire specială se adresează pr. Eduard Fischer, prieten drag parohiei, sosit la sfințirea Capelei „Fericitul Valeriu Traian Frențiu” ca oaspete din Eparhia de Maramureș.

Devenită aproape neîncăpătoare la sfințire, Capela „Fericitul Valeriu Traian Frențiu” este un loc de celebrare temporară, până la finalizarea lucrărilor de construcție ale bisericii greco-catolice omonime din aceeași locație. Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusă pe 2 mai 2022, la 100 de ani de la instalarea Fericitului Valeriu Traian Frențiu ca episcop de Oradea.

La Capela „Fericitul Valeriu Traian Frențiu” se va celebra zilnic (de luni până vineri) Sfânta Liturghie de la ora 18.00. Sâmbăta, Sfânta Liturghie este celebrată de la ora 09.00, iar de la ora 18.00 se va săvârși rânduiala Vecerniei. Duminica, Sfânta și dumnezeiasca Liturghie este de la ora 10.00, precedată de la ora 09.00 de oficiul Utreniei.

Mihaela Caba-Madarasi


Sursa: egco.ro