În după amiaza zilei de marți, 7 august 2018, a avut loc sfințirea Capelei din incinta Centrului rezidențial „Casa Frențiu”. Slujba sfințirii a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, alături de pr. Olimpiu Todorean, președintele Caritas Eparhial Oradea, în prezența echipei de asistenți și coordonatori ai centrului și a celor care deja locuiesc aici.

După slujba de sfințire, toți cei prezenți s-au rugat împreună Paraclisul Maicii Domnului, mărturisind că ea, Maria „este cu adevărat de Dumnezeu Născătoare, izvorul îndurărilor, mângâierea celor ce plâng, căutarea celor pierduți, puternică și neîncetată mijlocitoare către Dumnezeu”. „Casa Frențiu” nu este un azil și nu este o casă de bătrâni, ci este casa unei bătrâneți înțelepte, senine și respectate; casa unde oamenii pot împărtăși cu alții propriile idei și propriile sentimente; casa omului căruia ochii îi scânteiază de bucurie sau se umbresc de lacrimi și casa omului ale cărui buze lasă să treacă un strigăt de bucurie sau un suspin de durere. Este o casă.

Centrul Rezidențial, „Casa Frențiu, este conceput pentru a satisface toate dorințele.

Dotare structură: 24 camere single cu baie proprie, cu sistem de detecție incendiu, apel medical, aer condiționat, sistem de televiziune, internet și telefonie; sistem de supraveghere video în spații comune; capelă; spații pentru activități de terapie ocupațională; bucătărie proprie; sală pentru servit masa; spații de depozitare a alimentelor; spălătorie, uscătorie, călcătorie proprii; grupuri sanitare comune; ascensor modern; living modern, dotat cu tv, video, dvd; bar; curte amenajată.

Servicii incluse în pachetul de bază: asistență și îngrijire permanentă prin personal calificat, respectiv asistente medicale, infirmiere, personal de serviciu; servicii de spălătorie, uscătorie, călcătorie; meniul zilnic constând în trei mese de bază și două gustări, preparat de personal calificat, în bucătăria proprie. Servicii medicale: medic medicină generală ori de câte ori este nevoie; administrare tratament oral, injectabil, perfuzabil; aplicare de creme protectoare și pansamente; asigurarea primului ajutor și a serviciului de ambulanță în caz de nevoie; masaj terapeutic, kinetoterapie, reflexoterapie, masaj de relaxare; gimnastică recuperatorie pentru cei care au nevoie; analize medicale cu recoltare la sediul nostru; curățarea plăgilor și escarelor. Servicii speciale: servicii de coafură, frizerie, manichiură, pedichiură; transportul și însoțirea rezidenților la piese de teatru, concerte, vernisaje, filarmonică; excursii și pelerinaje.

Activități: ore de pictură și desen; serate muzicale și dans, film și lectură; jocuri de societate și dezvoltare personală; sporturi ușoare (tenis de masă, biliard, badminton); activități de îndemânare; 5 o’clock tea pentru servirea de ceaiuri, cafea alături de un prieten; acces nelimitat la internet pentru a păstra contactul cu familia, prietenii, sau pentru a învăța noi lucruri; posibilitatea vizitării rezidenților de către familie sau apropiați, ori de câte ori doresc; plimbări în aer liber în curtea proprie și în parcul din apropiere; consiliere spirituală; sărbătorirea în mod festiv a zilelor de naștere și onomastice; organizarea de mese festive de Crăciun, Revelion și de Paște. Capacitatea centrului rezidențial este de minim 24 persoane și maxim 52 persoane.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuț
via EGCO.ro