Sâmbătă, 10 mai 2023, la Milaș, localitatea natală a Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu, Episcopi și credincioși au fost alături de comunitatea Parohiei Greco-Catolice de pe meleagurile bistrițene, la bucuria sfințirii bisericii nou construită. Locașul de cult cu hramul principal „Înălțarea Domnului” și hramul secundar „Fericitul Episcop martir Iuliu Hossu” a fost consacrat, din însărcinarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, prin Împreună lucrarea a trei membri ai Sinodului Biserici Greco-Catolice, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, reprezentatul Preafericitului Părinte Cardinal, Preasfinția Sa John Michael Botean, Episcop al Eparhiei de Canton-Ohio (SUA) și Preasfinția Sa Claudiu Pop, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Celebrarea liturgică a început prin consacrarea bisericii, care devine astfel un spațiu sacru dedicat cultului liturgic, o consacrare care a presupus o succesiune de acțiuni cu o bogată încărcătură simbolică: procesiunea din jurul bisericii cu relicvele ce au fost așezate în masa altarului, stropirea  pereților bisericii cu apă sfințită și ungerea cu Sfântul Mir, spălarea mesei altarului și ungerea cu Sfântul Mir, așezarea și sigilarea în locul prevăzut din masă a hrisovului de întemeiere și a moaștelor Fericiților episcopi martiri Iuliu Hossu, Ioan Bălan și Vasile Aftenie. Rugăciunile care au însoțit aceste acțiuni liturgice amintesc de roadele bogate de care se fac părtași cei care participă la jertfa euharistică celebrată în biserică.

Totul a culminat cu Sfânta Liturghie Arhierească, la care au participat peste douăzeci de preoți și sute de credincioși, bucuroși să fie prezenți la un moment cu valențe deosebite, biserica fiind dedicată unui fiu al locului, care a devenit un simbol al rezistenței prin credință și care, așa cum a subliniat  Preasfinția Sa Claudiu, în cuvântul de învățătură, „înseamnă ceva pentru noi cei de astăzi (…) dacă și pentru noi răsună îndemnul lui credința noastră este viața noastră, dacă și noi avem principii care nu se negociază în funcție de vremuri (…)”, dacă suntem convinși că ”perspectiva o dă întotdeauna Dumnezeu”.

Corul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Mureș, seminariștii blăjeni și Distinsa doamnă Veta Biriș au contribuit la celebrare cu sensibilitatea artistică ce înfrumusețează și completează rugăciunea.

Momente de har, care au încununat eforturile comunității credincioșilor păstoriți de parohul locului, Părintele Dumitru Coroș, susținut de familie, soția Sonia și fiul Darius. Părintele paroh a mulțumit tuturor celor care s-au implicat, cu dăruire, în acest proiect pastoral, în special domnului inginer Iuliu Hossu, strănepot al Fericitului Episcop, dar și reprezentanților autorităților locale, județene și centrale. La acest eveniment au fost prezenți primarul localității Milaș, Emil Gabriel Bâcâin, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița, Ioan Zegrean și deputații Diana Morar, Robert Sighiartău și Silviu Vexler.

În mesajul transmis cu acest prilej, Preafericitul Parinte Cardinal Lucian i-a mulțumit Excelenței Sale Domnului Deputat Silviu Vexler, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, pentru prezența sa la celebrarea de la Milaș, pentru apropierea manifestată față de Biserica Greco-Catolică din România și pentru susținerea demersului de acordare a titlului „Drept între popoare” Fericitului Cardinal Iuliu Hossu.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept

Evenimentul sfințirii bisericii din Milaș a transmis celor prezenți bucuria de a fi împreună în casa Domnului, bucuria rugăciunii și a împărtășirii.

 

A consemnat Părintele Adrian Lung, Protopop de Teaca