În Sâmbăta a VII-a după Rusalii (a Sfintei Maria Magdalena), 22 iulie anul Domnului 2023, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore donec aliter provideatur și Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, împreună cu Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcop al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de București, a celebrat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Schimbarea la Față” din parohia Mihalț, Protopopiatul Blaj.

În cadrul slujbei de sfințire a bisericii, Părintele Dan Popescu, Vicar cu preoții al Eparhiei de București, a dat citire Hrisovului semnat de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan. În Sfânta Masă a Altarului au fost așezate moaștele Fericiților Episcopi Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu, Martiri ai Bisericii Greco-Catolice, care, împreună cu ceilalți patru Episcopi Martiri, Valeriu-Traian Frențiu, Tit-Liviu Chinezu, Ioan Suciu și Alexandru Rusu, au fost ridicați la cinstea altarelor de Sfântul Părinte Papa Francisc, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii pe Câmpia Libertății de la Blaj, din 2 iunie 2019.

A urmat Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Preasfinția Sa Mihai, împreună cu Preasfinția Sa Cristian, Părintele Liviu Ursu, Vicar Judecătoresc, Părintele Cristian Rus, Protopop de Blaj, Părintele paroh Adrian Vestemean și un sobor de preoți. În cadrul Sfintei Liturghii au primit Prima Împărtășanie Solemnă doi copii din parohia Mihalț. Răspunsurile au fost oferite de Corul Catedralei Arhiepiscopale Majore „Sfânta Treime” din Blaj și de Corul studenților teologi din cadrul Seminarului Arhieparhial Major „Buna Vestire”.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Mihai le-a transmis celor prezenți că fiecare biserică sfințită reprezintă o întărire a comuniunii dintre Dumnezeu și credincioși. În jurul unei biserici, în jurul unui altar, se construiește comunitatea, prin celebrarea Sfintei Liturghii și prin faptul că tot ceea ce vine de la Dumnezeu, vine în momentul în care știm să fim aproape unii de ceilalți.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele paroh Adrian Vestemean a mulțumit celor doi Episcopi prezenți la sfințirea bisericii, rugându-l să-i transmită Preafericitului Cardinal Lucian toate gândurile bune și mulțumiri din partea comunității pe care o păstorește. Părintele a mulțumit și tuturor celor prezenți, binefăcătorilor acestei parohii, în mod special credincioșilor care i-au fost alături si l-au sprijinit.

Din partea autorităților județene și locale, a fost prezent Domnul Ion Dumitrel, Președinte al Consiliului Județean Alba, Domnul Marius Hațegan, Vicepreședinte al Consiliului Județean Alba și Domnul Flavius Breaz, Primarul Comunei Mihalț.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească, la care au fost invitați toți participanții.

Parohia Greco-Catolică Mihalț a fost reînființată în anul 1996. Primele Sfinte Liturghii au fost celebrate în curtea familiei Breaz Petru, apoi la familia Părintelui Breaz Ștefan, în școala din localitate și în casa parohială. Actuala biserică a fost construită între anii 2004-2009, sub păstorirea Părintelui Petru Stînea. Lucrările au fost finalizate de actualul paroh, Părintele Adrian Vestemean.

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept