Duminică, 25 august 2024, Duminica „Umblării lui Isus pe mare”, a fost o zi de întărire în credință, în care Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a sfințit biserica „Tăierea Capului Sf. Profet Ioan Botezătorul” din parohia Valea Fânațelor, Cluj-Napoca, protopopiatul Cluj I.
Această zi a fost una mult așteptată de comunitatea din Colonia Valea Fânațelor, această „turmă mică” dar mare în credință. Pentru credincioșii greco-catolici din zonă – a povestit pr. paroh Gabriel Hoza în cuvântul de încheiere a evenimentului, „un preot din Câmpenești venea peste deal, călare pe calul său, și slujea Sfânta Liturghie, ori într-o casă, ori în fosta școală”. Și, încă de pe atunci, dinainte de 1948, credincioșii de aici au visat la o biserică a lor. După deceniile de persecuție a Bisericii Greco-Catolice și după anii nu lipsiți de provocări ce au urmat ieșirii la lumină din 1989, prin urmașii acelor credincioși, și prin cei care li s-au alăturat, acel vis încolțit demult s-a concretizat în biserica acum binecuvântată, frumoasă și primitoare, casă a lui Dumnezeu pe pământ.
Ierarhul a fost întâmpinat cu multă bucurie de către păstorul comunității, de copii ai parohiei care i-au oferit flori, de pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, și de numeroșii preoți prezenți, de credincioșii prezenți de asemenea în număr mare, cu toții uniți în bucuria acestei zile. Episcopul și preoții au intrat în procesiune în biserica frumos împodobită, unde s-a dat citire hrisovului, de către pr. protopop și s-a oficiat ceremonia sfințirii bisericii. În masa Altarului au fost depuse Moaștele Fericiților Episcopi martiri Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu.
A urmat Sfânta Liturghie, celebrată de Episcop și de preoți la Altarul exterior amenajat în curte. Împreună cu Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla, cu pr. paroh și pr. protopop, au concelebrat și pr. Ioan Mătieș (din parohia Cluj-Iris) și pr. protopop Adrian Avram, preoții care au deschis și cu pus bazele acestei parohii. De asemenea, au fost de față preoții: pr. Grigore Ciupe (din parohia Cluj-Mărăști), pr. Ioan Puie (din parohia Tihău), pr. Augustin Flămând (din parohia Șanț), pr. Daniel Bilaus (din parohia Cluj-Mărăști), pr. Mihai Kiss (din parohia Cluj-Mănăstur I), pr. Traian Cîmpean (din parohia Chinteni), pr. Ioachim Ferenț (din parohia Corpadea), pr. Florin Șerban (din parohia Apahida), pr. Vasile Goje (de la Catedrala din Piața Cipariu), pr. Florin Soboslai (de la Spitalul Municipal Cluj), pr. Anton Crișan (de la Catedrala episcopală „Schimbarea la Față”). Au ajutat, dc. Romulus Iușan și studenți ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”, Cluj. Au participat, de asemenea, la sărbătoare, surori ale Congregației Maicii Domnului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Adoremus” al Catedralei „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”, dirijat de prof. Ana-Maria Mureșan.
La predică, în lumina citatului evanghelic al duminicii, al „Umblării lui Isus pe mare” (Mt 14,22-34), Preasfinția Sa Claudiu a asemănat ceea ce s-a înfăptuit în această zi cu lansarea unei noi corăbii la apă, pentru că, a spus, „biserica este corabia care ne ajută să călătorim prin mijlocul furtunilor, prin mijlocul valurilor și vânturilor din această viață”. A continuat: „Dar nu e suficient să avem o corabie, trebuie să avem pe cineva care o conduce, o ocrotește”, pentru că, „Biserica din toate timpurile este”, în mod simbolic, „Corabia care ne ocrotește, ne pune la un loc, ne ajută să îl întâlnim pe Isus, fiindcă El conduce Corabia, adică Biserica noastră”. Iar aici, în biserică, „noi toți suntem împreună ajutându-ne unii pe alții, mai ales ajutându-ne unii pe alții să îl vedem pe Isus prezent în mijlocul nostru”. A accentuat nevoia de a conștientiza prezența lui Isus indiferent de suferințele, încercările, furtunile din această viață, fiindcă, atunci „nu ne mai simțim înghițiți de valuri, ci ni se pare că pășim pe aceste valuri”. Și, la fel ca Petru și ca apostolii „suntem chemați și noi să facem lucrările Domnului, să învingem în primul rând în viața noastră valurile și furtunile și apoi să îi ajutăm și pe ceilalți să le învingă”. Dar, a subliniat, „toate lucrurile merg bine atâta timp cât Petru, și, la fel, noi, avem privirea fixată în Domnul”.
A evidențiat nevoia de credință, cu atât mai mult cu cât provocările vieții din timpul prezent sunt uriașe, astfel încât, „dacă vrea cineva să schimbe lumea, să se schimbe pe el în primul rând: să punem pace acolo unde este ură; să punem iertare acolo unde este sămânță de răzbunare; să cerem lui Dumnezeu să schimbe inimile noastre așa încât să nu rămână nimic, nici un fum de război, nici o umbră de violență în sufletele noastre. Și atunci lumea se va schimba”. A amintit, în acest context, că „anul care urmează și la nivelul Episcopiei de Cluj-Gherla, și în întreaga Biserică Catolică, este anul dedicat speranței”. A spus: „Iar această speranță crește în încercări. Vă invit să citiți cu atenție scrisoarea prin care Sfântul Părinte, Papa Francisc începe acest An jubiliar al Speranței”.
Preasfinția Sa Claudiu a anunțat: „La 1 septembrie (2024) va fi și o Scrisoare Pastorală pentru Episcopia de Cluj-Gherla, care va fi despre speranță. Cred că în aceste timpuri, mai mult ca oricând, avem nevoie de speranță, dar nu o speranță ancorată aiurea, ci ancorată în credința lui Dumnezeu. Ancorată și crescută prin încercările noastre, prin suferințele noastre, care, paradoxal, tocmai acestea ne ajută să creștem în speranță. Gândiți-vă la Episcopii noștri martiri, pe care i-am pus ca temelie acestei biserici. Toți au trecut prin suferințe inimaginabile. Și, cu toate acestea, nu numai că speranța lor nu a dispărut, dar a crescut. Fericitul Iuliu Hosu, din locul în care era închis, a spus: «sunt convins că Dumnezeu va da libertate Bisericii noastre. Nu sunt convins că eu voi mai prinde acele momente, dar sunt convins». Și, iată, că noi astăzi trăim libertatea Bisericii”.
La încheiere, după Sf. Jertfă Liturgică, pr. Gabriel Hoza și-a exprimat bucuria și recunoștința pentru această zi în care i-a fost dat să vadă mulțimea mare a credincioșilor, în care, a mărturisit că s-a simțit în biserica din Valea Fânațelor „ca într-o catedrală mare, mai mare decât Catedrala din Piața Cipariu, pentru că bolta este Cerul, pentru că, așa cum spunea și Preasfințitul Claudiu, această biserică ne face legătura cu Cerul”.
Pr. Gabriel a istorisit povestea acestei parohii, a cărei baze le-a pus, în 1998, pr. Ioan Mătieș, când a reactivat o comunitate greco-catolică în acest loc, „oficiind Sfintele Liturghii în casa fam. Meinhard”. Din anul 2002, pr. Adrian Avram a preluat parohia și a obținut, de la familia Ciurean – urmași ai credincioșilor greco-catolici de demult, locul pentru biserică. „În anul 2004 se zidește biserica, în 2005 se începe slujirea în biserică. În anul 2006, pentru o scurtă perioadă de timp, a fost numit în această parohie și pr. Ioan Lazea, care, din motive binecuvântate nu se află aici, fiind bolnav. În 2006, în noiembrie, am fost numit eu preot. Am continuat lucrările la biserică”.
Mulțumind tuturor celor de față, celor ce au ajutat la construirea și amenajarea sfântului locaș, tuturor susținătorilor, a afirmat: „Deși suntem o parohie mică, cred că suntem o familie mare iar în aceste zile, mai mult decât oricând, am văzut că am fost cu adevărat o familie unită”. Mulțumiri speciale a adresat primului curator, întregului consiliu parohial, și, de asemenea, tuturor credincioșilor. A mulțumit credincioșilor din alte culte religioase care au ajutat”, amintind că, „unii dintre ei au spus: «și aceasta este Casa Domnului, cum să nu ajutăm?»” În semn de recunoștință, în numele întregii parohii a oferit Preasfinției Sale Claudiu un cadou, constând în „veșminte de slujire”, pentru care, mulțumind, Ierarhul a spus că ele îi vor aminti de momentul în care „am pus ca temelie, în această biserică, moaștele a trei Episcopi martiri. Mărturia lor și temelia aceasta să ne aducă aminte că și noi trebuie să spunem împreună cu ei: «Credința noastră este viața noastră», și, în fiecare clipă să ne aducem aminte că ceea ce facem trebuie să aibă la bază credința noastră în Dumnezeu”.
Preasfinția Sa Claudiu a remarcat și faptul că „darul cel mai frumos este să fim împreună aici”, fiindcă, „suntem cu adevărat o familie a lui Dumnezeu unită în rugăciune”. Agapa fraternă a oferit în continuare noi momente de comuniune și bucurie, în curte, prin grija gazdelor evenimentului. În această zi în care în parohia Valea Fânațelor s-a scris istorie, zi frumoasă de vară, zi a Învierii – fiind duminică -, raze de binecuvântări cerești au coborât și în suflete, nu doar peste locașul de rugăciune care de acum rămâne, pentru toți cei ce vor intra într-însul, corabie de adăpost sigur în orice furtună, de întâlnire cu Cel ce este la cârmă, Mântuitorul Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro