Duminică, 19 mai 2019, a avut  loc sfințirea Bisericii Greco-Catolice cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu” din cartierul „Barbu Lăutaru” Blaj. Slujba de consacrare a Altarului și a Bisericii a fost oficiată de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, în prezența unui sobor de preoți. La eveniment au participat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar și zeci de credincioși, veniți atât din cartierul „Barbu Lăutaru”, cât și din celelalte zone al orașului.

Ridicată pe locul fostei mori a Mitropoliei, Biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu” a fost realizată într-un timp record, de numai trei luni, așa cum a anunțat părintele vicar general, Cristian Barta, care a dat citire Hrisovului semnat de Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Lucrările au fost realizate prin intermediul fondurilor alocate de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj, precum și a donațiilor private.

Sfințirea bisericii din Barbu Lătaru este expresia motto-ului vizitei Papei Francisc în România, „Să mergem împreună”, iar la Blaj acest lucru se simte din plin, afirmă Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore:

„Așa cum s-a scris și în Hrisovul citit la început, aici a fost o moară, dar de fapt nu s-a schimbat nimic, ci moara s-a împlinit. Era o moară care pregătea și dăruia pâinea trupească. Acum este o moară care dăruiește pâine sufletească tuturor. Este aceeași moară, doar că acum este o moară spirituală. Și exact asta am făcut noi înainte de a începe Sfânta Liturghie: am consacrat acest loc, schimbându-i destinația în una spirituală. […]

Cât de minunat este acestnmoment pe care îl trăim, în contextul vizitei pe care o va efectua la Blaj Sanctitatea Sa Papa Francisc, sub deviza  ‘să mergem împreună!’ Și mă bucur nespus de mult să fim aici prezenți, cu toții împreună! Suntem aici, împreună, Biserică, autorități și credincioși. Suntem ca o icoană într-un mozaic, dacă ar lipsi o părticică din acel mozaic, icoana nu ar mai fi completă, ar lipsi armonia. […]

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest moment și pentru faptul că noi trăim, de fapt, deviza sub care se desfășoară vizita Sfântului Părinte! Cât de minunat este să descoperim ce lucruri frumoase putem face atunci când toate forțele dintr-o societate merg împreună! Blajul, din acest punct de vedere, este un exemplu nu doar pentru noi, ci pentru întreaga țară. Fiindcă aici nimeni nu se simte exclus! Începând cu școlile Blajului, care au fost deschise pentru toți, fără plată, indiferent dacă vorbim de români, maghiari sau romi, catolici sau ortodocși sau de alte confesiuni, au fost școli pentru toți. Astăzi, după o perioadă de persecuție a Bisericii și  Blajului, retrăim același spirit! Acest loc demonstrează că relația umană există cu adevărat, că în Blaj lucrurile încep să se învârtă așa cum mergeau odinioară și că în Blaj putem demonstra că toți oamenii au oameni în ajutorul lor. Nimeni să nu se simtă singur, nimeni să nu se simtă abandonat.”

Lucrările pentru construirea Bisericii Greco-Catolice din Barbu Lăutaru au început în data de 15 februarie 2019, însă piatra de temelie a acesteia a fost  sfințită pe data de 1 octombrie 2017, în prezența Eminenței Sale Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale. Lîngă noul lăcaș de cult, Biserica Greco-Catolică va construi, cu sprijinul autorităților locale, și un centru social.

Barbu Lăutaru este cel mai vechi cartier de romi din Blaj, iar Biserica Română Unită a desfășurat, de-a lungul timpului, o constantă activitate spirituală și socială în sprijinul acestei comunități. Unul dintre cei mai preocupați de acordarea asistenței spirituale romilor din Blaj a fost episcopul martir Ioan Suciu, al cărui nume poartă biserica sfințită astăzi. Născut la Blaj, Ioan Suciu, cunoscut pentru deschiderea sa comunitară, a copilărit cu mulți romi, iar după încheierea studiilor, și-a dedicat o parte din activitate pentru sprijinirea acestei comunități. Cel cunoscut ca „episcopul tinerilor” a desfășurat acțiuni de catehizare cu tinerii romi, acțiuni pe care le-a îmbinat cu marile sale pasiuni. Așa se face că mulți contemporani ai episcopului își amintesc de excursiile pe care Ioan Suciu le făcea împreună cu tinerii romi sau de meciurile de fotbal pe care le încingea cu aceștia.

Nicu Goga