În Duminica a XXVII-a după Rusalii, la 08 decembrie 2019 Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Bărbăteni, Protopopiatul de Lupeni, cu ocazia sfinţirii noului lăcaş de cult cu hramul „Sfânta Varvara”. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj.

Ceremonia a început cu oficiul sfinţirii apei, urmat de sfinţirea bisericii și de celebrarea Sfintei Liturghii. Alături de P.S. Alexandru, au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General; pr. Nagy Adrian, protopop de Lupeni; pr. Preda Doinel, protopop de Hațeg; pr. Bulzan Leonard, paroh la Vulcan; pr. Grad Ioan, paroh la Darova; pr. Homm Radu, paroh la Caransebeș; pr. Solomon Vasile, paroh la Petroșani; pr. Poroabă Nicușor, paroh la Pui; pr. Silviu Stroia, paroh la Silvașul de Jos şi pr. Szilvester Dorin, parohul locului. Răspunsurile au fost date de un grup de teologi de la Seminarul Arhiepiscopal Major din Blaj.

Au fost prezente și autoriățile locale, Dl. Resmeriță Lucian Marius, Primarul Municipiului Lupeni, dar și Dl. Ile Gheorghe, Primarul Municipiului Vulcan.

Terenul pe care s-a construit noua biserică a fost acordat gratuit de Primăria Municipiului Lupeni. Construcția bisericii a început în anul 2013 iar finalizarea lucrărilor a avut loc în vara anului 2019. Toate acestea au fost posibile cu sprijinul financiar al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, al Asociației „Renovabis” din Germania, al Episcopiei Romano-Catolice de Mainz (Germania), al Asociației L`Oeuvre d`Orient din Paris, al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Koln, al Episcopiei de Munster, al Episcopiei de Augsburg, al Conferinței episcopilor catolici din SUA, al Asociației Kirche in Not, al Primăriei Municipiului, al Consiliului Județean Hunedoara și nu în ultimul rând al bunilor credincioși din această parohie.

În masa altarului au fost așezate moaște ale Fericitului Ioan Bălan, episcop martir beatificat la 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății din Blaj de către Sfântul Părinte Papa Francisc.

Prea Sfințitul Alexandru i-a oferit părintelui Dorin Szilvester o icoană cu Maica Domnului de la Scăiuș care a lăcrimat la 30 septembrie și 15 octombrie 1934, spunând că „este bine să existe într-o biserică nouă o asemenea icoană pentru că Maica Domnului este Regina Păcii”, totodată părintele Dorin a primit din partea Prea Sfințitului titlul de iconom stavrofor și crucea pectorală pentru activitatea pastorală deosebită desfășurată în Eparhia de Lugoj. Prea Sfințitul Alexandru a mulţumit pr. paroh Dorin, pr. prot. Nagy Adrian şi comunităţii parohiale pentru munca depusă. A mulţumit autorităţilor locale, Primăriei şi Consiliului Local pentru sprijinul oferit.

Pr. paroh Dorin a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru interesul faţă de această comunitate. A mulţumit participanţilor: Mons. Angelo şi preoţilor care au concelebrat şi oficialităților locale. A mulţumit credincioşilor din parohie pentru buna organizare a evenimentului.

Toate spre mai mare mărirea lui Dumnezeu!

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă.

Biroul de presă eparhial

Știre preluată de pe episcopialugoj.ro