În Duminica a XXI a după Rusalii ( a Semănătorului), la 15 octombrie 2017, Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei de Lugoj s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Greco-Catolică Reșița I. Vizita Preasfinției Sale a fost prilejuită de sfințirea locului pe care se va construi noua biserică, cu hramul „Biserica Martirilor”. Excelența Sa a fost întâmpinat la sosire cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de Rvs Pr. Tutaș Nicolae, Protopop de Reșița și de Rvs. Pr. Prot. Onor. Aurel Bendariu, paroh la Doman. În mod tradițional tinerii parohiei l-au întâmpinat pe Ierarh cu flori, pâine și sare.

Datorită condițiilor meteo excelente, oficiul Divin a început la orele 10:00 cu slujba sfințirii locului, pe care va fi construită noua biserică. Apoi a urmat Sfânta Liturghie celebrată pe acest teren, unde a fost amenajat un altar frumos îmbodobit cu flori. Liturghia a fost pontificată de Preasfințitul Alexandru Mesian alături de care au concelebrat Mons. Angelo Narcis Pop, Vicar General al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj; Rvs. Pr. Nicolae Tutaș, Protopop de Reșița; Rvs. Pr. Prot. Onor. Aurel Bendariu, paroh la Doman; Rvs. Pr. Petrișor Gherghel, paroh la Zorlențu Mare; Rvs. Pr. Viorel Costinar, paroh la Târnova; Rvs. Pr. Laurențiu Corneliu, pensionar și Rvs. Pr. Ovidiu Pop, paroh la Reșița II .

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a amintit despre procesul de beatificare al Rafilei Găluț, Fecioara Stigmatizată de la Bocsig, cauză care se află în faza romană, dar și apropierea momentului în care cei 7 Episcopi Martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică vor fi declarați fericiți de către Sfântul Scaun al Romei. Totodată a fost sintetizată de Preasfinția Sa și o scurtă istorie a Bisericii Greco-Catolice din Reșița. Cu acest prilej a amintit și despre lăcrimarea icoanei Maicii Sfinte de la Scăiuș din 15 octombrie 1934. Apoi pe marginea pildei Semănătorului, Preasfințitul Alexandru a ținut un bogat cuvânt de învățătură, cu speranța că în acest loc au fost semănate semințe care vor da rod însutit așa cum spune Mântuitorul „rodesc întru răbdare”.

A urmat cuvântul pr. Aurel Bendariu, care a fost desemnat de Preasfințitul Alexandru să se ocupe de construcția acestei bisericii. Sfinția sa a adus mulțumiri bunului Dumnezeu, Preasfințitului Alexandru, preoților prezenți, dar și credincioșilor care s-au implicat pentru reușita acestui eveniment. Din partea credincioșilor, pr. Aurel a dăruit Preasfinției Sale și Mons. Angelo un curcifix din lemn de maslin.

Totodată a fost prezentată și broșură cu istoricul parohiei Reșița, de la a cărei înființare s-au împlinit 180 de ani. La final toți cei prezenți au fost miruiți, au primit anafora, Medalia Miraculoasă și broșura. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de credincioșii parohiei Doman.

*

* *

Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Reșița a luat fiinţă în anul 1837, odată cu trecerea la Sfânta Unire cu Biserica Romei a preoţilor Iosif Teodorovici şi Ştefan Bercean, sprijiniţi de Episcopul romano-catolic al Cenadului Lonovics. Odată cu aceştia 30 de familii au primit Unirea cu Roma. Pentru început, cultul divin s-a ţinut în casa preotului Teodorovici. Cu ajutorul Societăţii Căilor Ferate, în anul 1847 se zideşte biserica cu hramul „Învierea Domnului Isus Cristos”. Începând cu anul 1864, noul paroh al bisericii este preotul Ioachim Frenţiu, tatăl viitorului Episcop Dr. Valeriu Traian Frenţiu. Episcopul Dr. Valeriu Traian Frenţiu s-a născut la data de 25 aprilie 1875, în Reşiţa. A fost botezat în biserica greco-catolică, la data de 23 mai 1875 de către Michail Gianu, Protopopul Bocşei. Preasfinţitul Valeriu Traian Frenţiu a fost Episcop al Eparhiei de Lugoj (1912-1922), iar din anul 1922 este transferat la Episcopia de Oradea. Episcopul Frentiu moare la 11 iulie 1952, în faimă de martir la închisoarea din Sighet.

În anul 2011, la propunerea AGRU Reşiţa, Preasfinţitul Dr. Valeriu Traian Frenţiu primeşte post mortem titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Reşiţa

Datorită faptului că nici după 27 de ani de la reînvierea Bisericii Române Unite cu Roma, biserica nu a fost retrocedată, deşi Episcopia Lugojului, împreună cu Parohia Greco-Catolică Reşiţa au deschis proces pentru recuperarea patrimoniului, care s-a finalizat cu o sentinţă nefavorabilă, Preasfinţitul ALEXANDRU MESIAN, Episcopul Lugojului împreună cu credincioşii parohiei, au hotărât construirea unui nou lăcaş de cult, care să deservească nevoile pastorale din partea centrală a oraşului.

În data de 7 aprilie 2016, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului împreună cu Mons. Angelo Narcis Pop, Vicar General, Pr. Aurel Bendariu, paroh Doman şi Mihele Bogdan Andrei, preşedinte AGRU Reşiţa sunt primiţi în audienţă de către Dl. Ioan Crina, Viceprimar cu atribuţii de Primar. În urma discuţiilor avute, Primăria Municipiului Reşiţa răspunde că nu dispune de terenuri..

În luna mai 2016 s-a luat legătura cu Dl. Ing. Ioan Vasile Romulus, Director TMK şi credincios greco-catolic, în vederea cumpărării unui teren din proprietatea TMK. În vederea alegerii terenului pe care se va construi noua biserică, Preasfinţitul Alexandru Mesian a vizitat mai multe locuri, iar în final s-a ales un loc central, aproape de vechea biserică.

În data de 25 septembrie 2017 s-a semnat contractul de vanzare cumpărare, între TMK Reşiţa şi Episcopia Greco-Catolică Lugoj.

Biroul de presă eparhial

Text: Pr. Petrișor Gherghel și Mihele Bogdan

Foto: Pr. Petrișor Gherghel

Galerie de imagini pe Flickr