La 12 ianuarie 2022 s-a împlinit un an de când Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla (2002–2021) și-a încheiat pelerinajul pe acest pământ.

La Sfânta Liturghie arhierească din seara zilei de 12 ianuarie 2022, alături de Preasfinţiile Lor: Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj şi Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, au concelebrat: Părintele Teodor Baba, Consilier Eparhial şi Protopop de Lugoj şi Părintele Prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Surorile Baziliene împreună cu un grup restrâns al Corului catedralei, dirijat de dna prof. Olimpia Drăgan.

După Sfânta Liturghie, a urmat rânduiala parastasului. La sfârșit, Preasfinţitul Ioan a adresat un gând credincioșilor legat de viața și personalitatea distinsului ierarh Florentin.

„Preasfințitul Florentin, al cărui spirit a trecut dincolo de ”iconostasul” cerului a fost un om de credintă, un om de rugăciune, pregătit teologic, extrem de muncitor, pasionat de munte, și dăruit total Bisericii.

Va rămâne în istoria Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică un ierarh care a scris o pagină de muncă, de realizări, o pagină glorioasă pentru Biserică.

Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!” a spus printre altele Preasfinţia Sa.

Preasfinţitul Florentin a venit cu mare bucurie la Lugoj în 28 iunie 2020 cu ocazia inaugurării misiunii episcopale a Preasfinţiei Sale Ioan Călin ca Episcop auxiliar de Lugoj, zi în care s-a celebrat o Sfântă Liturghie Solemnă în catedrala Lugojului.

Ipod. Raimondo-Mario Rupp