În catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj s-a celebrat, duminică, 21 februarie a.c. Sfânta Liturghie Arhierească, urmată de slujba de Parastas la 40 de zile pentru odihna sufletului Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, trecut în Casa Tatălui Ceresc la 12 ianuarie 2021.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost pontificată de Preasfinţitul Alexandru, Episcop Eparhial de Lugoj, avându-l alături pe Preasfinţitul Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, Părintele Teodor Baba, Consilier eparhial şi Protopop de Lugoj şi Pr. Ardelean Narcis, paroh la Şanoviţa. A lectorat teol. Cristian Neagoie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de un grup restrâns de membri ai Corului catedralei, dirijat de dna prof. Olimpia Drăgan.

În Cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a subliniat câteva aspecte pe marginea Evangheliei Duminicii: cea a Vameşului şi Fariseului.

„Învăţătura acestei pilde” a spus P.S. Alexandru, „este: avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, pentru că numai cu ajutorul Lui, suntem ceea ce suntem. Nu ne putem mântui sufletul prin puterile noastre proprii ci prin jerfa Fiului lui Dumnezeu. Chiar dacă Omul ajunge la un grad de perfecţiune în viaţa sa spirituală, trebuie să aducă mulţumire lui Dumnezeu, pentru că tot ce avem este darul lui Dumnezeu. Trebuie să aducem mulţumire şi cerere pentru iertarea păcatelor” – Toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit de sus este, pogorându-se de la Tine, Părintele luminilor, şi Ţie mărire înălţăm! … (Cf. Iacov 1,17).

După Sfânta Liturghie a urmat rânduiala parastasului. La parastas alături de cei doi ierarhi şi de preoţii care au concelebrat la Sfânta Liturghie, s-a alăturat şi Părintele Prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei. La acest moment de comemorare, Preasfinţitul Ioan a adresat un gând credincioșilor, legat de viața și personalitatea distinsului ierarh Florentin. A amintit de ultima vizită în Eparhia de Lugoj a Preasfinţitului Florentin, la 28 iunie 2020 cu ocazia inaugurării misiunii episcopale a Preasfinţiei Sale Ioan Călin ca Episcop auxiliar de Lugoj – zi în care s-a celebrat o Sfântă Liturghie Solemnă în catedrala Lugojului.

Sfânta Liturghie Arhierească şi Parastasul au fost transmise în direct online pe canalul de pe Youtube al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Biroul eparhial de Presă