Sărbătoare sub semnul luminii în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca

Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu, Mons. Marius Cerghizan, Vicar general, zeci de preoți, persoane consacrate, invitați de peste hotare – pr. Gabriel Buboi, rector al Colegiului pontifical Pio Romeno, pr. Ioan Pop de la Consiliul Pontifical pentru Teste Legislative din Roma, pr. Flavius Florea, Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Făgăraș și protopop de Brașov, autorități locale și centrale, numeroși credincioși din întreaga Biserică Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, s-au reunit la Sfânta Liturghie arhierească solemnă celebrată în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, duminică 30 ianuarie 2022, într-o zi cu multiple motive de sărbătoare.

A fost Duminică, zi a Învierii, totodată Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. A fost celebrare a consacrării prin procesiunea de intrare în biserică, împreună cu Ierarhul și preoții, cu lumânări aprinse în mâini, și apoi prin participarea la celebrarea liturgică a persoanelor consacrate din ordinele și congregațiile călugărești care au ales să marcheze, prin împreună-rugăciune, sărbătoarea din 2 februarie – Ziua Vieții Consacrate în Biserica Catolică.

A fost, de asemenea, aniversarea nașterii Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, martir și apostol al unității, învățător al credinței și al iubirii jertfitoare. A fost, totodată, zi de cinstire a memoriei Episcopului Florentin Crihălmeanu, care a adus Cerul mai aproape, fiind, nu cu mult timp în urmă, chemat la Cer din mijlocul celor acum prezenți în Catedrală, căruia personalități bisericești și laice, elite intelectuale ale lumii universitare și culturale clujene, i-au dedicat un volum omagial prezentat în această zi, la finalul celebrării.

* * *

Pentru ca harul pogorât din atâtea izvoare să rodească însutit, lumini ale Spiritului Sfânt au atins creștetul diaconului Marius Alin Cîmpean, care a fost hirotonit întru preoție prin mâinile Preasfințitului Claudiu, oferindu-se astfel mâinilor lui Dumnezeu care să îl susțină, ocrotească și îndrume, spre a deveni el însuși „mâini” de binecuvântare pentru alții, „mâini” care dăruiesc, hrănesc, alină, sfințesc.

Noul preot a fost prezentat de către pr. Gabriel Buboi, rector al Colegiului „Pio Romeno”, colegiu în care a studiat și tânărul Marius Cîmpean, după încheierea studiilor teologice în țară, unde a urmat Seminarul Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” și Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai (2010). Ca student la Roma s-a specializat în pastorația tinerilor și catehetică la Università Pontificia Salesiana (2013). La Cluj-Napoca, a urmat și un masterat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, UBB (2020). În 11 octombrie 2014, a fost hirotonit diacon de către Preasfinția Sa Florentin. Din anul 2013, îndeplinește diverse misiuni în cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla, printre care secretar episcopal (2013-2020) și, din 19 iunie 2020, cancelar eparhial. S-a căsătorit în anul 2014 și din 2016 este tatăl unei fetițe.

* * *

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie le-au dat Surori ale Congregației Surorilor Maicii Domnului – cea dintâi Congregație de surori a Bisericii Române Unite care-și încheie în aceste zile aniversarea Anului Centenar, odată cu pelerinajul de 100 de ani prin timp în slujba lui Dumnezeu și a aproapelui sub scutul protector al Preasfintei Fecioare Maria. Congregația Maicii Domnului a fost întemeiată la Blaj, în 2 februarie 1921, de către marele Mitropolit Vasile Suciu. Au ales să însoțească începutul de drum preoțesc al pr. Marius Cîmpean, studenții din noua misiune Lux Mundi, care s-au alăturat, în cor, surorilor CMD, cu tinerețe în glas și acompaniament de instrumente muzicale.

* * *

În cuvântul de învățătură pe baza fragmentului evanghelic citit (Lc 19,1-10), Preasfințitul Claudiu a invitat la conștientizarea faptului că, dincolo de motivele de sărbătoare din această zi, fiecare zi este o sărbătoare, „o minune a lui Dumnezeu care intră în viața noastră”. A arătat valoarea nesfârșită a fiecărei vieți, contribuția fiecăruia la „armonia perfectă” ca parte a „mozaicului care formează imaginea Bisericii”. „Suntem familia lui Dumnezeu pentru că suntem, fiecare dintre noi, importanți, și, de la fiecare Dumnezeu așteaptă ceva, are un plan unic cu fiecare”. Dar, a arătat, atunci când Dumnezeu cere ceva, este numai pentru că are mult mai mult de oferit celui de la care cere: „Lui Zaheu îi spune «coboară-te, pentru că astăzi vreau să fiu în casa ta» și, de fapt, Dumnezeu îl primește pe Zaheu în casa Lui. (…) La fel și în acest moment solemn în care un diacon devine preot, pare că dăruiește ceva din viața lui, dar, de fapt, Dumnezeu îi dăruiește însutit.”

Ierarhul a insistat asupra prezenței lui Dumnezeu, acum, și aici: „singurul moment cu adevărat de comuniune cu Dumnezeu este acest moment”. Și, de aceea, a invitat pe fiecare să intre în „logica lui Zaheu”, să caute privirea lui Dumnezeu, „să căutați privirea lui Dumnezeu și, atunci când Îl găsiți, să Îl primiți în casele voastre pe Isus. Nu mâine, nu peste câțiva ani, nu când va fi un moment propice. Astăzi este singurul moment pe care îl avem la dispoziție. Cu toții trebuie să căutăm privirea Mântuitorului. Mântuitorul este astăzi, aici, la fel cum era în timpul lui Zaheu. Și acea privire a Mântuitorului este extrem de importantă, fiindcă este o privire care dă viață, care ne vorbește despre iubirea Lui.” Amintind despre trădarea lui Petru, și apoi, de iertarea pe care a primit-o Petru, Preasfințitul Claudiu a spus: „Dumnezeu nu caută altceva decât să ne ierte, să ne ajute, să ne vindece, să ne readucă în acea comuniune a iubirii Lui. De aceea este atât de importantă privirea lui Dumnezeu și acest astăzi. Noi, astăzi suntem împreună cu Isus. Nu știm ce va fi mâine. Astăzi să căutăm acea privire care ne mântuiește.”

A mai arătat că, la fel ca Zaheu, trebuie să ieșim din mulțime, „să ne cocoțăm în acel copac care este Biserica, pentru a-l vedea pe Isus, pentru a fi pe acel munte luminat de unde să îl putem vedea”. Primindu-l pe Isus, primind Sfintele Taine, „Isus va fi în noi, cu noi tot timpul, nu ne părăsește niciodată. Și, de aceea suntem chemați să ieșim din mulțime, să căutăm privirea lui Dumnezeu, să nu lăsăm să treacă acest «astăzi» și să îl primim în casa vieții noastre. Nu avem nimic altceva de făcut decât să îi deschidem lui Isus ușa sufletului nostru. Aici este libertatea noastră, aceasta așteaptă Isus de la noi, fiindcă niciodată Dumnezeu nu va intra cu forța în sufletele noastre. Noi trebuie să deschidem o ușă care are clanță doar pe interior. Dacă o deschidem, ceea ce citim în Evanghelie se va întâmpla în viața noastră, în familia noastră, în societatea noastră, în lumea în care trăim”, o lume în care „doar Isus poate aduce acea pacea și liniștea de care avem nevoie. Dacă îi deschidem ușa lui Isus astăzi, aici, acum, Isus va fi în casa noastră și noi vom fi în casa lui Dumnezeu, toți împreună, o familie a lui Dumnezeu”, a încheiat Preasfințitul Claudiu.

* * *

După Sfânta Jertfă Liturgică în cadrul căreia a avut loc hirotonirea preoțească, noul preot, Pr. Marius Cîmpean, a rostit primul său cuvânt, uimit încă de marele dar ce i se face, cu recunoștință față de acei „mulți oameni minunați” care l-au ajutat să își descopere vocația la preoție, l-au însoțit pe drumul formării.

A mulțumit Preasfinției Sale Claudiu care i-a așezat în mâini Agnețul – pe Însuși Mântuitorul: „ce dar mai frumos?” A amintit cu recunoștință de Preasfințitul Florentin, Episcopul care l-a învățat „ce înseamnă dăruirea pentru Biserică și slujirea ei”. Mulțumiri a adresat familiei sale, preoților care i-au fost alături în parcursul vocațional, rectorilor, formatorilor și colegilor de la Seminarul din Cluj și Colegiul „Pio Romeno” – în special Preasfințitului Ioan, Preasfințitului Claudiu și pr. Gabriel Buboi – dar și prietenilor laici, numeroși. Tânărul preot și-a exprimat recunoștința față de surorile din Congregația Maicii Domnului și a celor din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) care i-au fost aproape, a mulțumit în mod deosebit sorei Marcela OSBM „care mi-a insuflat dragostea față de Dumnezeu și față de preoție”. A încheiat mulțumind și tinerilor din Misiunea Lux Mundi care au venit să cânte la Sfânta Liturghie. A mulțumit colegilor, seminariștilor. Și, mai ales: „lui Dumnezeu, prin viața mea doresc să îi mulțumesc”.

* * *

Preasfințitul Claudiu a anunțat momentul dedicat Preasfințitului Florentin, Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla în perioada: (2002-2021), a cărui amintire rămâne vie și prin volumul omagial de înaltă ținută academică: „Lumină din Lumină. În memoria Episcopului Florentin Crihălmeanu”.

Cu privire la apariția acestui volum, pr. Marius Cîmpean a spus că ideea acestei apariții editoriale a apărut în 2019. S-a dorit ca acest volum să fie realizat în semn de omagiu, pentru anul 2022, când ar fi împlinit 25 de ani de episcopat și 20 de ani în Tronul arhieresc al Eparhiei de Cluj-Gherla. După mutarea la Cer a Preasfințitului Florentin, aceeași lucrare i-a fost dedicată în semn de recunoștință și pentru a-i onora și perpetua memoria. Pr. Marius a mulțumit tuturor celor care au contribuit la apariția volumului, autorilor, coordonatorilor: Preasfinției Sale Claudiu, Excelenței Sale acad. Ioan Aurel Pop, prof. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie și lect. dr. Lucian Turcu, cel care în continuare a prezentat această carte.

Tânărul istoric Lucian Turcu a așezat volumul, la fel ca toate motivele de bucurie și sărbătoare ale zilei, sub semnul luminii, „Preasfințitul de pie memorie Florentin, fiind el însuși un mărturisitor al luminii și mulți dintre noi ne-am împărtășit de lumina frumoaselor tâlcuri pe care le extrăgea din pericopele evanghelice în cuvintele sale de învățătură”. Dar s-a oprit în a-l caracteriza mai mult pe Preasfințitul Florentin, fiindcă, a spus, „face parte dintre acei oameni pentru care de obicei mintea tace și sufletul agrăiește”.

A arătat apoi că „volumul reunește 30 de contribuții care, cumva, încearcă să reflecte și principalele domenii de cercetare și de interes pe care Preasfințitul Florentin le-a cultivat de-a lungul vieții sale. Este vorba despre studiile de teologie, cele de istorie, de cultură și de spiritualitate. Iar cei care s-au ostenit să ofere materiale pentru alcătuirea acestui volum, au auzit parcă îndemnul Preasfințitului Florentin care dorea să facă din prezent, adică din «ziua de astăzi», un timp al demnității umane. Și, chiar dacă marea majoritate a celor care au contribuit la acest frumos și elegant volum pot fi numiți oameni învățați, cu toții, cu siguranță, au avut multe de învățat de la Preasfințitul Florentin.” A invitat cititorii să descopere „ceea ce fiecare autor a încercat să lase ca mărturie a cinstirii memoriei Preasfințitului Florentin”.

După prezentarea volumului, pr. Marius Cîmpean a dăruit prima sa binecuvântare, pe care, primind-o, credincioșii au putut dobândi darul indulgenței plenare. A fost o sărbătoare a credinței, înălțare spre Dumnezeu a privirilor în căutarea iubirii ocrotitoare, dătătoare de pace, călăuzitoare prin valurile lumii, în care, după cum afirma Preasfințitul Claudiu, „doar Isus poate aduce acea pace și liniște de care avem nevoie”.

Video Liturghie
Galerie imagini
Video