„Moartea este suma tuturor renunțărilor”. Figura sorei Ionela Maria, Maică Generală a Congregației Inimii Neprihănite, a fost una ce a marcat profund istoria Bisericii Greco-Catolice Române și nu numai. A trăit o viață plină de renunțări, de rugăciune, de sacrificiu, dar mai ales una de luptă pentru credință. A fost înmormântată la doar câțiva pași de locul unde, până în anul 2010, își ducea veacul Episcopul Martir Vasile Aftenie, mormânt pe a cărui piatră se găsește scris: „Cine este născut din Dumnezeu biruiește lumea și aceasta este biruința care a biruit lumea: Credința noastră” (1In 5,4). Biruința sorei Ionela, prin Hristos, a culminat cu trecerea ei în patria Tatălui în seara zilei de 17 iunie 2018, tocmai într-o duminică, de ziua Domnului.

Joi, 21 iunie, în jurul orei 14.00 am plecat un grup de seminariști împreună cu formatorii spre București, pentru a participa la înmormântarea sorei Ionela. Deși ne aflam într-o perioadă destul de încărcată, am oferit acest drum lung și obositor ca jertfă lui Dumnezeu pentru sufletul adormitei. Dacă tot am pornit la drum lung, am decis să facem un mic popas la Blaj unde, ghidați de părintele paroh Cristian Rus, am avut ocazia să vizităm Capela Arhiereilor. După câteva momente de rugăciune personală, părintele Cristian ne-a prezentat pe scurt istoria Capelei, locul în care sunt îngropați Episcopii și Mitropoliții care s-au distins prin activitatea lor cărturărească și filantropică.

În cursul dimineții de vineri am participat la Sfânta Liturghie cu Recviem celebrată în ritul latin de către Excelența Sa, IPS Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, însoțit de un sobor de preoți greco-catolici și romano-catolici în Capela Mănăstirii Inimii Neprihănite, unde era depus trupul neînsuflețit al sorei Ionela. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, grupul de seminariști și formatorii au înălțat diferite rugăciuni, făcând și parastasul pentru sufletul defunctei. La ora 14.00 am participat la Slujba de înmormântare a sorei, celebrată în Capela Cimitirului Bellu Catolic, oficiu celebrat de către Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, împreună cu un sobor de preoți. La finalul slujbei, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost purtat la locul de veci, în Cripta Congregației Inimii Neprihănite, de către un convoi de preoți și de laici.

La finalul celebrării ne-am luat bun rămas de la sr. Ionela, urmând ca mai apoi să pornim spre casă. Exemplul Sorei Ionela (care, probabil, s-a rugat cel mai mult pentru Biserica noastră) ne-a pus oarecum pe gânduri vizavi de contribuția personală în Biserică, lucru la care toți ar trebui să reflectăm mai îndelungat. Această experiență ne-a pus puțin pe gânduri, dar ne-a adus și clipe pline de har și de binecuvântare, prilej pentru care îi mulțumim Bunului Dumnezeu, dar și Sorei Ionela Maria care, până și în ultimele sale clipe de viață, ne-a unit în numele Domnului nostru Isus Hristos.

redacția SeminarOradea.ro