Măicuța Sfântă s-a aflat în mijlocul pelerinilor care i-au cântat, în seara plină de lumină a Înainteserbării Adormirii Maicii Domnului din 14 august 2023, reuniți în jurul Episcopului eparhial de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca (str. Romul Ladea nr. 6) – Sanctuar Arhiepiscopal Major al Surorilor Congregației Maicii Domnului (CMD). Tinerii voluntari, din diferite asociații, încă de dimineață au fost prezenți pentru a ajuta la buna organizare a Pelerinajului Eparhial închinat Maicii Sfinte.

Surorile CMD, ajutate și de copilașii de la Casa de tip familial „Maica Domnului”, au început pregătirile în urmă cu mai multe zile – pentru a primi sute și mii de pelerini din întreaga Eparhie de Cluj-Gherla și pentru a onora cum se cuvine prezența și sărbătoarea Preasfintei Fecioare Maria, cea mai importantă sărbătoare mariană de peste an. Programul a început cu slujba Vecerniei, care a fost celebrată la orele după-amiezii, în prezența deja a numeroși credincioși și a surorilor CMD, cu participarea a numeroși preoți și studenți teologi. Au oficiat pr. Cristian David, rector al Sanctuarului și pr. Daniel Avram, preot din curia episcopală.

Au urmat rugăciunea Paraclisului și apoi rugăciunea Sfântului Maslu – încheiată cu ungerea, de către Ierarh, a credincioșilor cu ulei sfințit, spre binecuvântare și vindecare de boli sufletești și trupești, prin mijlocirea Maicii Sfinte. Fiecare credincios s-a oprit mai întâi la icoana Sanctuarului – „Maica Sfântă, Mângâierea celor ce plâng”, amplasată în curte, în fața Altarului exterior, împreună cu axionița frumos sculptată – și-a spus păsul și gândul care îl aduce la picioarele Maicii milelor, a cerut har și ajutor, a dăruit jertfă de rugăciune și încredințare, cu toate ale sale și cu cei din gând și inimă, în mâinile Preasfintei Mame.

În timpul procesiunii reculese a credincioșilor pentru închinarea la icoană și ungerea cu ulei binecuvântat, frumoase cântări mariane, creații ale călugărilor bazilieni mărturisitori ai credinței în închisorile comuniste, au fost interpretate, la voce și instrumente muzicale, de frații Opreanu, Camelia, Francisc și Benedict – care împreună formează: ThreeO. Celor trei frați li s-au alăturat mai apoi mulți tineri: prieteni ai surorilor, tineri din asociații și misiuni Eparhiale, pentru a-l adora în armonii de voci și instrumente muzicale, pe Împăratul măririi, Domnul Isus Cristos.

Adorația Euharistică a fost condusă de Preasfinția Sa Claudiu și s-a încheiat cu o nouă procesiune, de această dată una a luminii. Precum Lumina lui Isus strălucește tuturor, chiar și în plină noapte, la fel Ierarhul a împărțit tuturor credincioșilor lumină – iar flacăra lumânării fiecărui pelerin, care se aprindea de la cea a Preasfinției Sale Claudiu, era dublată de o flacără izbucnită în suflet – de simțire a prezenței Cerului, pentru această noapte, pe pământ. Târziu, după miezul nopții, preoții și credincioșii care au rămas, împreună cu surorile CMD, s-au mutat din curte în capela mănăstirii – unde a urmat Sfânta Liturghie celebrată de pr. Daniel Avram, apoi Calea Crucii a familiilor – rostită de familii din Eparhie – și devoțiunile Coronița Îndurării Divine și Acatistul Maicii Domnului intonate de surori.

În continuare, până la orele dimineții, în capelă s-au rostit și meditat misterele Sfântului Rozariu, sub călăuzirea pr. Anton Crișan, rector al Catedralei greco-catolice din Cluj-Napoca. A fost un timp de har și binecuvântări cerești, de liniște și întâlnire cu Dumnezeu care mereu stă la ușă și bate, dar bătaia lină este deseori estompată de zgomotul cotidian. În liniștea meditativă și plină de armonie a nopții, în veghe și rugăciune neîntreruptă, bătaia lui Isus la ușa sufletelor s-a făcut auzită și fiecare credincios prezent – tânăr, copil sau ajuns la maturitate și senectute – și-a deschis inima ca Domnul să intre, și, de fapt, deschizând, însuși s-a lăsat primit și ridicat la Cer din cele pământești, ținut de mână de Maica Sfântă.

De acum, cu suflete pregătite în seara și noaptea de veghe și în rugăciune – seară și noapte în care mai mulți preoți s-au pus și la dispoziția credincioșilor pentru spovezi – toții cei care au participat, și mulți alții, care vor veni la mănăstire, vor cânta în ziua luminatei sărbători a Adormirii Maicii Domnului: „Întru naștere Fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viață, fiind Maica Vieții și cu rugăciunile tale, izbăvești din moarte sufletele noastre.”

Programul serii și cel al nopții de veghe a fost transmis în direct de postul Maria TV România, prin operatorii săi, cărora, și pe această cale, reprezentanții Eparhiei de Cluj-Gherla și credincioșii le mulțumesc.

Galerie imagini 1
Galerie imagini 2
Video – partea I
Video – partea II
Video – momente