Corul ”Buna Vestire-Francisc Hubic”, în forma actuală, dirijat de lect.univ.dr. Radu Mureșan ne-a oferit în Sâmbăta lui Lazăr o seară de rugăciune specială, o seară de meditație.
”Astăzi, prezența Corului ”Buna Vestire – Francisc Hubic” vrea să spună suntem „aici” și „acum” pentru dumneavoastră. Aici” și „acum” sunt un fel de „salut” în trecerea și pe-trecerea noastră prin lume. Lumea trece, salutul rămâne, salutul bucuriei răscumpărării noastre în Cristos Cel întrupat pentru a se lăsa modelat și a modela în același timp „Glasul” Bisericii noastre, creionând în mod tainic fizionomia interiorității fiecărui credincios, o fizionomie a experienței spirituale individuale și ecleziale deopotrivă, o fizionomie înțeleasă ca „loc” teologic în care se revelează ca într-o dialectică a vizibilului și invizibilului de dincolo de lume „percepția realității lui Dumnezeu venind la noi, activ în noi și prin noi, atrăgându-ne la sine într-o comuniune, o prietenie, adică într-un a fi unul pentru celălalt (Yves Congar). Rostul acestui cor este acela de a întruchipa vocea orantă a eparhului episcopului, a Eparhiei noastre greco-catolice de Oradea, de a fi „glasul” însuflețitor al liturghiilor credincioșilor noștri în actul de mulțumire și laudă a lui Dumnezeu; de a cultiva ethosul – modul de a fi în credință – al credincioșilor Eparhiei noastre; de a prezerva o frumoasă tradiție liturgică locală și a o ancora în tradiția liturgică a Bisericii Române Unite; de a cinsti și cultiva tradiția corală locală, în sânul căreia numele Francisc Hubic are o adâncă reverberație în sufletele credincioșilor orădeni și nu numai; de a recupera o moștenire aproape uitată și a continua un traseu spiritual început cu aproape un sfert de veac în urmă la Roma” se arată în debutul întâlnirii.
În cadrul meditației s-a vorbit ”despre frumusețe prin armoniile cântărilor special alese în spiritul Triodului și chiar al Penticostarului, armonii oferite dumneavoastră de către membrii coralei ”Buna Vestire- Francisc Hubic”. Muzica, limbajul frumosului, este „unealta”, posibilitatea survenirii adevărului în imanența noastră, în raza obișnuitului nostru, este modul imediat de a ne cuceri inimile, de a ne sensibiliza urechea pentru a auzi glasul chemării Frumosului”.
În cuvântul de mulțumire, Preasfinția Sa, Virgil Bercea a evidențiat că ”suntem la sfârșitul acestei seri de meditație, de rugăciune și de armonii cerești care ne deschide drumul către Săptămâna Mare”. Dintre multele voci ale episcopului, ”ei, corala, sunt vocea cea mai frumoasă, cea mai armonioasă, cea mai melodioasă, cea care ne poartă cu sufletul, cu gândul, cu inima, la Domnul. Și este atât de important pentru fiecare dintre noi, mai ales în această perioadă să ne îndreptăm cu sufletul, cu gândul și cu inima către Domnul. Doresc să-I mulțumesc maestrului (Radu Mureșan, n.n.), doresc să vă mulțumesc dumneavoastră personal fiecăruia, pentru munca pe care ați depus-o. Ați reușit să faceți un lucru extraordinar în această seară, de o măreție divină. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească munca, Maica Sfântă să vă ocrotească.”
Avanpremieră debutului acestui cor renăscut a avut loc la începutul Postului Mare, cu prilejul lansării volumului ”Tămăduirea bolilor sufletului – Itinerar pentru Postul Mare ” a Eminenței Sale, cardinalul Matteo Zuppi. Cu acest prilej, corala ”Buna Vestire-Francisc Hubic” a interpretat ”Miluiește-mă Dumnezeule ” de Gheorghe Cucu. Succesul din mediul online a acestei interpretări de excepție ne face să credem într-un parcurs profesional fără egal a acestor oameni dăruiți, care se roagă de două ori. Dincolo de participarea la liturghii, vizite pastorale și concerte, ne dorim să-I vedem prezenți cu succes la festivalurile de muzică sacră. Noi îi vom susține și ne vom bucura de ei de fiecare dată.
Rodica Indig
Consilier cultural EGCO
Preluare de pe egco.ro