Sărbătoarea întâmpinării Domnului la Templu, celebrată pe data de 2 februarie a fiecărui an, a fost aleasă pentru a sărbători Ziua Mondială a vieții consacrate în Biserica Catolică; este vorba despre ziua dedicată călugărilor și călugărițelor din toate ordinele, congregațiile și din toate formele de consacrare a vieții lui Dumnezeu.
Cu această ocazie, în seara zilei de 1 februarie 2024, călugării și călugărițele de pe teritoriul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, s-au reunit la Timișoara pentru a lua parte la seara de rugăciune organizată în Parohia Greco-Catolică „Sf. Iosif” din Timişoara.
La acest eveniment dedicat persoanelor consacrate a participat şi PS Ioan, responsabil cu viaţa consacrată în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România.
Au participat: Surorile din Ordinul „Sf. Vasile cel Mare” de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Lugoj, Frații comunității monastice „Preasfânta Treime” din Giroc, Frații comunității franciscane „Adormirea Maicii Domnului” de la Chişineu-Criş, Surorile de Caritate „Sf. Ioana Antida Thouret” de la Timişoara și surorile Franciscane din Caransebeş.
În deschiderea serii de rugăciune, după salutul celor prezenți, ierarhul s-a adresat persoanelor consacrate subliniind faptul că sunt o bogăţie pentru Biserică. „Suntem recunoscători Domnului şi fiecăruia dintre aceste persoane consacrate, pentru că au ascultat vocea celui care i-a chemat şi l-au urmat. Suntem recunoscători pentru viaţa lor, pentru misiunile pe care ei le îndeplinesc şi de aceea azi, îi sărbătorim; le spunem: mulţumim pentru că existaţi, pentru ceea ce sunteţi şi pentru ceea ce faceţi!”
Programul a continuat cu lauda de seară – Vecernia, celebrată de către părintele Atanasie – Davide Muntoni, stareţul mănăstirii „Preasfânta Treime” din Giroc. Alături de părintele Atanasie s-u rugat: părintele Mihai Blăjuț, superior OFMConv. Pr. Damian Pișta OFMConv. şi părintele Isaac, spiritualul mănăstirii „Preasfânta Treime” din Giroc. Răspunsurile au fost date de fratele Anastasie din comunitatea „Preasfânta Treime” – Giroc, iar lecturile au fost citite de către Surorile din comunitatea „Sf. Vasile cel Mare” – OSBM şi „Sf. Ioana Antida”.
La finalul serii de rugăciune părintele ieromonah Atanasie a prezentat o reflecție privind identitatea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Pornind de la întrebarea: De ce suntem în Biserica Greco-Catolică astăzi? părintele stareţ a evocat chemarea pe care Dumnezeu i-a făcut-o ierarhului Atanasie Anghel, pentru a reface unitatea în cadrul Bisericii; preocuparea ierarhului pentru găsirea unităţii cu Biserica Romei. Astfel a amintit despre sinodul din octombrie 1698 în care episcopul Atanasie a citit dispoziţia împăratului privind egalitatea în drepturi a preoţilor români uniţi cu cei romano-catolici. S-a pledat mult pentru păstrarea ritului oriental; a vorbit și despre loialitatea şi supunerea faţă de Biserica Romei.
„Iată dragii mei tot efortul pe care l-am făcut în această seară nu este în zadar. Iată de ce suntem aici! Atanasie Anghel a ascultat glasul lui Hristos. Dumnezeu ne cheamă să ducem azi Biserica mai departe, fiecare după vocaţia lui. Călugării şi călugăriţele Bisericii sunt acea icoană care ne arată prin simplitatea lor şi lupta lor spirituală zilnică cum să regăsim darul cel mai preţios al Tatălui Ceresc. Aşadar, prin Cristos să aducem pururea lui Dumnezeu jertfa de laudă, adică rodul buzelor care preamăresc numele Lui” a spus în încheiere pr. Atanasie.
În continuare, fiecare superior sau călugăr din ordinele şi congregațiile prezente a luat cuvântul, prezentând comunitatea din care provin, spiritualitatea şi slujirea pe care o trăiesc.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă pregătită de credincioșii parohiei şi membrii AGRU din Timişoara.
A consemnat: Raimondo-Mario Rupp
Sursa: episcopialugoj.ro