Vineri 25 noiembrie a.c., la Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” din Carei, au avut loc festivitățile de comemorare a Centenarului trecerii la Domnul a patronului spiritual al școlii Pr. Dr. Vasile Lucaciu. Activitățile au fost organizate de școala gazdă în colaborare cu Direcția de Cultură din cadrul Primăriei municipiului Carei; Biblioteca Municipală – Carei; Casa Corpului Didactic – Satu Mare; Asociația ”Urmașii lui Lucaciu” cu sediul în  Lucăceni și Nord Vest TV, producătorul evenimentului fiind doamna profesoară Nicoleta Ioan.

O școală cu tradiție și perspectivă

În istoricul Școlii „Vasile Lucaciu” din Carei se disting două perioade importante. O primă perioadă în care învățământul de opt clase era asimilat liceului și o a doua în care restructurarea a presupus ca educația preuniversitară să se realizeze în trei etape: clasele primare, clasele gimnaziale și clasele liceale.

Școala gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei și-a omagiat patronul spiritual

Liceul de Băieți „Vasile Lucaciu” a luat ființă în 1 septembrie 1923 și dă prima serie de absolvenți în 1927. Între anii 1923-1926 are și secție maghiară cu elevi proveniți de la Liceul piarist care a fost închis. În 1935, datorită introducerii sistemului cu 8 clase, școala nu a dat absolvenți, iar în 1928, reducându-se de la 8 la 6 clase, a dat două serii de absolvenți.

Școala gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei și-a omagiat patronul spiritual

(Liceul de Stat „Vasile Lucaciu” 1937 – Imagini din Trecut România)

După revenirea Ardealului de Nord în granițele României, din  anul 1945, secția română a liceului își reia funcționarea

Reforma învățământului românesc din anul 1948 aduce transformări și acestei instituții de învățământ. Din acest an, Liceul „Vasile Lucaciu” se desființează. Astfel, băieții claselor a IV-a și a III-a de la liceul amintit și fetele  claselor a IV-a și a III-a de la Gimnaziul de fete au trecut pe bază de examen în clasa a VIII-a a Școlii Medii Mixte ce va lua locul  scriptic Liceului „Vasile Lucaciu”.

Școala gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei și-a omagiat patronul spiritual

Cu secțiile română și maghiară, Școala Medie Mixtă va funcționa sub această denumire până în anul 1962, când va fi mutată în clădirea fostei Școli Pedagogice din Carei, actualul Colegiu Tehnic „Iuliu Maniu”. Tot în acest an, 1962, în clădirea în care a funcționat Liceul de Băieți „Vasile Lucaciu” se înființează Școala Generală Nr. 2 cu clase primare și gimnaziale.

Continuă lectura pe egco.ro